Středomořská inspirace

Středomořská inspirace

Salát z pečených paprik

Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4

  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 100 g černých oliv
  • 20 g naložených kapar
  • citronová šťáva
  • čerstvá petrželka

1 Omyté papriky pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté je nechte trochu vychladnout, oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na proužky.

2 Dejte je do mísy, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Přidejte 1 lžíci citronové šťávy a hrst nasekané petrželky. Přisypte olivy a kapary, promíchejte a podávejte.

 

 


Rajčata s mozzarellou a bazalkovým dresinkem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4

  • 250 g cherry rajčat
  • sůl
  • pepř
  • 250 g mozzarelly
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy

1 Cherry rajčátka ogrilujte (stačí chvíli) nebo krátce opečte pod grilem v troubě, přepulte, osolte a opepřete.

2 Bazalku rozmixujte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Na talíře dejte natrhanou mozzarellu a rajčátka a vše pokapejte bazalkovým dresinkem.

 

 


Špagety s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 500 g mletého masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml červeného vína
  • 500 g špaget
  • 400 g rajčat
  • 150 g parmazánu
  • sůl
  • čerstvá bazalka

1 V hluboké pánvi na oleji orestujte nakrájenou cibuli a mleté maso. Když maso zhnědne, vmíchejte mouku, rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Poduste, přilijte vývar a červené víno, přidejte nakrájená rajčata, osolte a duste pod pokličkou (za občasného míchání) asi 40 minut.

2 Mezitím uvařte špagety. Uvařené špagety přidejte k masové směsi, promíchejte a nechte chvilku nasáknout. Podávejte posypané strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.

 

 


Těstoviny s cuketou a bazalkovým pestem

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4

  • 400 g těstovin
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 5 stroužků česneku
  • 50 g piniových oříšků
  • 100 ml olivového oleje do pesta
  • olivový olej na smažení
  • 50 g parmazánu
  • 1 cuketa
  • sůl
  • pepř
  • parmazán k podávání

1 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Z bazalky, 2 stroužků česneku, piniových oříšků, oleje a parmazánu si v mixéru připravte pesto. V pánvi na oleji orestujte cuketu nakrájenou na kousky a přidejte zbylý česnek nakrájený na plátky.

2 K opečenému česneku s cuketou přidejte do pánve těstoviny, prohřejte a vmíchejte pesto. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek