Středomořská inspirace
Salát z pečených paprik
Doba přípravy: 50 minut Počet porcí: 4
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 100 g černých oliv
- 20 g naložených kapar
- citronová šťáva
- čerstvá petrželka
1 Omyté papriky pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté je nechte trochu vychladnout, oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na proužky.
2 Dejte je do mísy, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Přidejte 1 lžíci citronové šťávy a hrst nasekané petrželky. Přisypte olivy a kapary, promíchejte a podávejte.
Rajčata s mozzarellou a bazalkovým dresinkem
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4- 250 g cherry rajčat
- sůl
- pepř
- 250 g mozzarelly
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
1 Cherry rajčátka ogrilujte (stačí chvíli) nebo krátce opečte pod grilem v troubě, přepulte, osolte a opepřete.
2 Bazalku rozmixujte s olivovým olejem a citronovou šťávou. Na talíře dejte natrhanou mozzarellu a rajčátka a vše pokapejte bazalkovým dresinkem.
Špagety s rajčatovou omáčkou a mletým masem
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 500 g mletého masa
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- 150 ml hovězího vývaru
- 150 ml červeného vína
- 500 g špaget
- 400 g rajčat
- 150 g parmazánu
- sůl
- čerstvá bazalka
1 V hluboké pánvi na oleji orestujte nakrájenou cibuli a mleté maso. Když maso zhnědne, vmíchejte mouku, rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Poduste, přilijte vývar a červené víno, přidejte nakrájená rajčata, osolte a duste pod pokličkou (za občasného míchání) asi 40 minut.
2 Mezitím uvařte špagety. Uvařené špagety přidejte k masové směsi, promíchejte a nechte chvilku nasáknout. Podávejte posypané strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.
Těstoviny s cuketou a bazalkovým pestem
Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 4
- 400 g těstovin
- 50 g čerstvé bazalky
- 5 stroužků česneku
- 50 g piniových oříšků
- 100 ml olivového oleje do pesta
- olivový olej na smažení
- 50 g parmazánu
- 1 cuketa
- sůl
- pepř
- parmazán k podávání
1 Těstoviny uvařte podle návodu na obalu. Z bazalky, 2 stroužků česneku, piniových oříšků, oleje a parmazánu si v mixéru připravte pesto. V pánvi na oleji orestujte cuketu nakrájenou na kousky a přidejte zbylý česnek nakrájený na plátky.
2 K opečenému česneku s cuketou přidejte do pánve těstoviny, prohřejte a vmíchejte pesto. Podávejte posypané strouhaným parmazánem.