Šťovík kyselý

Rumex acetosa

Šťovík je oblíbenou planou zeleninou s osvěžující kyselou chutí způsobenou vysokým obsahem vitaminu C a kyseliny oxalové. Odjakživa byl lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitaminu C. Rostl na venkovských zahrádkách nebo byl sbírán ve volné přírodě.

Šťovík kyselý je vytrvalá bylina vysoká asi 30–90 cm. Kvete v květnu až červnu. Má střelovité listy se špičatými cípy orientovanými dolů, poněkud dužnaté, s kyselou chutí. Horní listy objímavé, na bázi srůstají v takzvanou botku obklopující stonek. Květy má červenozelené, ve volných latách, boční větve nerozvětvené.

Pěstování:

Potřebuje stinné místo s dobře zavlaženou půdou velmi bohatou na živiny. Vysévejte v březnu až dubnu. Sklizeň lístků je možná už za dva měsíce od výsevu, mladé lístky jsou dostupné až do listopadu.

Užívané části:

Čerstvé mladé listy.

Konzervování:

Můžete ho zamrazit, ztrácí tak ale část vitaminů.

V kuchyni:

Do polévek, salátů i omáček.

Pro léčení:

Zvyšuje imunitu, hladinu železa v krvi, pomáhá zvládat onemocnění krvetvorby, podporuje trávení, má mírně projímavé účinky.

Jak využít šťovík

Tato výborná zelenina získává stále více na popularitě. Vyzkoušejte některé ze spousty zajímavých receptů.


Šťovíkové smoothie

1 banán, 1 jablko, 2 šálky vody, hrst šťovíkových listů

Banán a neoloupané (bio) jablko nakrájejte na malé kousky a vložte je do mixéru. Přilijte 2 šálky vody, přidejte hrst šťovíku a vše dobře rozmixujte. Nápoj nalijte do sklenic a zdobte zeleným listem.


Šťovíková polévka

400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1/8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar

Jemné listy šťovíku nakrájejte na kousky, osmažte ve 30 g másla, přidejte trochu vývar, petrželku, sůl, pepř a uvařte doměkka. Potom prolisujte. Z 30 g másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte vývarem, dobře povařte a spojte s prolisovaným šťovíkem. Znovu povařte, přikořeňte, sejměte z ohně a vmíchejte žloutek rozkvedlaný ve smetaně. Podávejte s kostičkami ze žemle osmaženými na másle.

Srbská bramboračka se šťovíkem

400 g brambor, 1 l mléka, 2 dl kysané smetany, 1 lžíce šťovíku, 2 lžíce másla, 8tenkých krajíčků veky, sůl, pepř

Oloupané brambory uvařte ve slané vodě, rozšťouchejte a rozmíchejte se svařeným mlékem a kysanou smetanou. Šťovík osmahněte na másle a přidejte do polévky. Dosolte, opepřete. Na másle opečte krajíčky veky (2 na osobu), vložte do talířů a zalijte polévkou.

Šťovíková omáčka česká

500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany, 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl

Šťovík nasekejte nebo umelte a poduste na másle. Zaprašte moukou, osolte, zřeďte vývarem a povařte. Vlijte smetanu a znovu pova­říme.

Šťovíková omáčka slovenská

8 lžic usekaného šťovíku, 2,5 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 dl zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru, 1,5 dl smetany, 1 lžíce mouky, sůl

Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte, oslaďte a povařte. Zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchali lžíci mouky. Nechte přejít varem.

Šťovíkový nákyp

700 g šťovíku, 70 g másla, 150 g veky, 4 vejce, mléko, sůl, pepř, tuk a hrubá mouka na nákypovou formu
Na omáčku: 2 žloutky, 2 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, sůl

Veku nakrájejte na plátky, pokapejte mlékem a nechte prosáknout. Očištěný a uvařený šťovík semelte, máslo utřete do pěny, přidejte postupně žloutky, pak šťovík a rozmělněnou žemlovku, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu rozetřete do vymaštěné a moukou vysypané nákypové formy a upečte ve vodní lázni ve středně vyhřáté troubě.
Mezitím si připravte omáčku: všechny suroviny míchejte ve vodní lázni, až zhoustnou.
Upečený nákyp vyklopte, přelijte omáčkou a hned podávejte.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek