Šťovík kyselý
Šťovík je oblíbenou planou zeleninou s osvěžující kyselou chutí způsobenou vysokým obsahem vitaminu C a kyseliny oxalové. Odjakživa byl lékem proti kurdějím, nemoci vyvolané nedostatkem vitaminu C. Rostl na venkovských zahrádkách nebo byl sbírán ve volné přírodě.
Šťovík kyselý je vytrvalá bylina vysoká asi 30–90 cm. Kvete v květnu až červnu. Má střelovité listy se špičatými cípy orientovanými dolů, poněkud dužnaté, s kyselou chutí. Horní listy objímavé, na bázi srůstají v takzvanou botku obklopující stonek. Květy má červenozelené, ve volných latách, boční větve nerozvětvené.
Pěstování:
Potřebuje stinné místo s dobře zavlaženou půdou velmi bohatou na živiny. Vysévejte v březnu až dubnu. Sklizeň lístků je možná už za dva měsíce od výsevu, mladé lístky jsou dostupné až do listopadu.
Užívané části:
Čerstvé mladé listy.
Konzervování:
Můžete ho zamrazit, ztrácí tak ale část vitaminů.V kuchyni:
Do polévek, salátů i omáček.
Pro léčení:
Zvyšuje imunitu, hladinu železa v krvi, pomáhá zvládat onemocnění krvetvorby, podporuje trávení, má mírně projímavé účinky.
Jak využít šťovík
Tato výborná zelenina získává stále více na popularitě. Vyzkoušejte některé ze spousty zajímavých receptů.
Šťovíkové smoothie
1 banán, 1 jablko, 2 šálky vody, hrst šťovíkových listů
Banán a neoloupané (bio) jablko nakrájejte na malé kousky a vložte je do mixéru. Přilijte 2 šálky vody, přidejte hrst šťovíku a vše dobře rozmixujte. Nápoj nalijte do sklenic a zdobte zeleným listem.
Šťovíková polévka
400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1/8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar
Jemné listy šťovíku nakrájejte na kousky, osmažte ve 30 g másla, přidejte trochu vývar, petrželku, sůl, pepř a uvařte doměkka. Potom prolisujte. Z 30 g másla a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte vývarem, dobře povařte a spojte s prolisovaným šťovíkem. Znovu povařte, přikořeňte, sejměte z ohně a vmíchejte žloutek rozkvedlaný ve smetaně. Podávejte s kostičkami ze žemle osmaženými na másle.
Srbská bramboračka se šťovíkem
400 g brambor, 1 l mléka, 2 dl kysané smetany, 1 lžíce šťovíku, 2 lžíce másla, 8tenkých krajíčků veky, sůl, pepř
Oloupané brambory uvařte ve slané vodě, rozšťouchejte a rozmíchejte se svařeným mlékem a kysanou smetanou. Šťovík osmahněte na másle a přidejte do polévky. Dosolte, opepřete. Na másle opečte krajíčky veky (2 na osobu), vložte do talířů a zalijte polévkou.
Šťovíková omáčka česká
500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany, 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl
Šťovík nasekejte nebo umelte a poduste na másle. Zaprašte moukou, osolte, zřeďte vývarem a povařte. Vlijte smetanu a znovu povaříme.
Šťovíková omáčka slovenská
8 lžic usekaného šťovíku, 2,5 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 dl zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru, 1,5 dl smetany, 1 lžíce mouky, sůl
Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolte, oslaďte a povařte. Zahustěte smetanou, ve které jste rozmíchali lžíci mouky. Nechte přejít varem.
Šťovíkový nákyp
700 g šťovíku, 70 g másla, 150 g veky, 4 vejce, mléko, sůl, pepř, tuk a hrubá mouka na nákypovou formu
Na omáčku: 2 žloutky, 2 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, sůl
Veku nakrájejte na plátky, pokapejte mlékem a nechte prosáknout. Očištěný a uvařený šťovík semelte, máslo utřete do pěny, přidejte postupně žloutky, pak šťovík a rozmělněnou žemlovku, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu rozetřete do vymaštěné a moukou vysypané nákypové formy a upečte ve vodní lázni ve středně vyhřáté troubě.
Mezitím si připravte omáčku: všechny suroviny míchejte ve vodní lázni, až zhoustnou.
Upečený nákyp vyklopte, přelijte omáčkou a hned podávejte.