Špenát v jarní kuchyni
Tradiční špenátová polévka
- 300 g čerstvého špenátu
- 50 ml oleje
- 1 cibule
- 40 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- sůl, pepř
- 4 stroužky česneku
- zakysaná smetana k podávání
Špenát vložte do malého množství vroucí vody se solí, krátce ho povařte a sceďte. Vývar nevylévejte. Na tuku zpěňte cibuli, přidejte mouku a usmažte světlou jíšku. Jíšku zalijte vývarem ze špenátu, mlékem a vodou (podle potřeby) a asi 20 minut vše provařte. Nakonec přidejte česnek, nasekaný špenát a znovu provařte 5 minut. Pokud chcete mít polévku jemně krémovou, ještě ji rozmixujte. Podávejte s kopečkem zakysané smetany.
Italský koláč Pasqualina
Na těsto:- 600 g hladké mouky
- 35 ml olivového oleje
- sůl
- 350 ml vody (nebo méně, podle potřeby)
Na náplň:
- 150 ml olivového oleje
- 1 malá cibule
- 1 kg špenátu
- 13 vajec
- 130 g parmazánu
- majoránka nebo oregano
- 500 g sýr ricotty
- strouhaný muškátový oříšek
- sůl, pepř
Mouku vsypte do mísy a postupně přilévejte olej a vodu se solí a vypracujte pružné nelepivé těsto. Hněťte ho na válu asi 5 minut a pak ho rozdělte na 4 díly (2x cca 330 g a 2x cca 150 g). Přikryté utěrkou nechte díly těsta hodinu v chladu odpočívat.
Připravte špenát: na 2 lžících olivového oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a krátce jej poduste. Podle chuti osolte, opepřete, sejměte z ohně a po chvilce vmíchejte 3 vejce, 60 g parmazánu a majoránku nebo oregano. V jiné míse dohladka našlehejte ricottu, 3 vejce, 30 g parmezánu, trochu muškátového oříšku a soli.
Z prvního bochánku těsta o váze 300 g vyválejte velmi tenký plát a vyložte jím olejem vymazanou formu s odepínacími boky tak, aby těsto převisalo přes okraj. Těsto ve formě po celé ploše potřete olejem. Tenkou placku vyválejte i z druhého většího bochánku a dejte ji na první ve formě. Na dno rovnoměrně navrstvěte špenát, na něj ochucenou ricottu. V ní lžící udělejte sedm jamek – jednu uprostřed a šest okolo – a vyklepněte do nich syrové žloutky (bílky dejte stranou).
Bílky zlehka našlehejte a potřete jimi vršek náplně. Posypte zbylým parmezánem a překryjte tenkou plackou vyválenou ze třetího bochánku. Potřete olejem a přiklopte poslední tenkou plackou těsta z posledního bochánku. Převislé těsto odřízněte a ozdobně zahněte směrem do středu. Koláč pečte 45 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte lehce zchladlý nebo studený.