
Snídaně s ovocem aneb sladký start do nového dne
Domácí müsli s jogurtem a ovocem
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 4
- 1 šálek ovesných (nebo jiných) vloček
- 1 hrst oblíbených ořechů
- 1 lžíce různých semínek
- med nebo oblíbený sirup
- selský jogurt
- sušené ovoce (hrozinky, brusinky, banány apod.)
- čerstvé ovoce
1 Vločky (například ovesné, pohankové, špaldové, amarantové či jiné oblíbené) můžete použít tak, jak jsou, nebo je předem opražit na pánvi spolu s nasekanými ořechy a semínky – opékejte je asi 2 minuty nasucho – promíchejte s medem a dejte do misky.
2 Přidejte sušené ovoce a promíchejte. Podávejte se selským jogurtem a čerstvým sezónním ovocem.

Rybízová bábovka

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6
- 500 g bílého jogurtu
- 2 lžíce oleje
- 2 vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 200 g strouhaného kokosu
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 300 g červeného rybízu
- tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy
1 V misce prošlehejte jogurt s vejci a olejem. Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, kokosem a práškem do pečiva a poté do suché směsi vmíchejte směs mokrou.
2 Do tukem vymazané a strouhankou (nebo moukou) vysypané formy na bábovku nejprve rozprostřete čerstvý omytý a odstopkovaný červený rybíz a na něj pak nalijte těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 45–50 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je dobře propečená. Nechte vychladnout, vyklopte a podávejte.

Jahodové smoothie s banánem a vločkami

- 400 g jahod
- 6 lžic vody
- 5 lžic medu (nebo oblíbeného sirupu)
- 4 lístky máty
- 1 banán
- 3–4 lžíce jogurtu
- 4 lžíce ovesných (nebo jiných) vloček
1 Jahody dejte do mixovací nádoby, přidejte med (nebo sirup), mátu a vodu a dohladka rozmixujte. Asi třetinu odlijte stranou.
2 Do zbytku jahod přidejte banán, jogurt a ovesné vločky a ještě chvíli mixujte. Podávejte ve sklenici s jahodovou vrstvou nahoře, ozdobené čerstvou jahodou a mátovým lístkem.