Snídaně s ovocem aneb sladký start do nového dne

Dopřejte si hned po ránu příjemný zážitek v podobě chutné a zdravé snídaně plné energie a vitaminů. Nezapomeňte při tom na čerstvé a lahodné sezónní ovoce.

Domácí müsli s jogurtem a ovocem

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 4

  • 1 šálek ovesných (nebo jiných) vloček
  • 1 hrst oblíbených ořechů
  • 1 lžíce různých semínek
  • med nebo oblíbený sirup
  • selský jogurt
  • sušené ovoce (hrozinky, brusinky, banány apod.)
  • čerstvé ovoce

1 Vločky (například ovesné, pohankové, špaldové, amarantové či jiné oblíbené) můžete použít tak, jak jsou, nebo je předem opražit na pánvi spolu s nasekanými ořechy a semínky – opékejte je asi 2 minuty nasucho – promíchejte s medem a dejte do misky.

2 Přidejte sušené ovoce a promíchejte. Podávejte se selským jogurtem a čerstvým sezónním ovocem.

 

 


Rybízová bábovka

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 500 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g červeného rybízu
  • tuk a strouhanku na vymazání a vysypání formy

1 V misce prošlehejte jogurt s vejci a olejem. Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, kokosem a práškem do pečiva a poté do suché směsi vmíchejte směs mokrou.

2 Do tukem vymazané a strouhankou (nebo moukou) vysypané formy na bábovku nejprve rozprostřete čerstvý omytý a odstopkovaný červený rybíz a na něj pak nalijte těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 45–50 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je dobře propečená. Nechte vychladnout, vyklopte a podávejte.

 

 


Jahodové smoothie s banánem a vločkami

  • 400 g jahod
  • 6 lžic vody
  • 5 lžic medu (nebo oblíbeného sirupu)
  • 4 lístky máty
  • 1 banán
  • 3–4 lžíce jogurtu
  • 4 lžíce ovesných (nebo jiných) vloček

1 Jahody dejte do mixovací nádoby, přidejte med (nebo sirup), mátu a vodu a dohladka rozmixujte. Asi třetinu odlijte stranou.

2 Do zbytku jahod přidejte banán, jogurt a ovesné vločky a ještě chvíli mixujte. Podávejte ve sklenici s jahodovou vrstvou nahoře, ozdobené čerstvou jahodou a mátovým lístkem.

 


foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek