
Slunečnice roční
Pěstovali ji už američtí indiáni před třemi tisíci lety, květy drobnokvěté slunečnice se používaly při korunovacích aztéckých kněžek Slunce. Do Evropy ji přivezli Španělé v 16. století. Později se dostala do Ruska a zde – jako genetická odchylka vzniklá srůstem několika stonků – vznikla dnešní velkokvětá slunečnice. Pokud ji pěstujete na zahradě, můžete využít všechny její části.
Jednoletá rostlina, jejíž květenství, velký úbor, dosahuje v průměru až 30 cm. Květenství je složené z více květů nahloučených vedle sebe. Květy jsou dvojího druhu: výrazné jazykovité květy, umístěné na kružnici na okrajové části úboru, bývají žluté, ale někdy až oranžové či do hněda. Tyto květy jsou však pouze sterilní a slouží k přilákání hmyzího opylovače. Druhé, trubkovité květy, jsou ve vnitřní části úboru. Stonek slunečnice roční může být až 3 metry vysoký.
Pěstování: Vysévejte na jaře (ne blízko brambor), po vzejití vyjednoťte na vzdálenost 30–45 cm.
Užívané části: Květy, lodyhy, semena.
Konzervování: Semena se suší.
V kuchyni:
Semena – se louskají z nažek a jedí syrová nebo pražená, přidávají do pečiva. Naklíčená semena do salátů (do 6 mm, později jsou trpké). Vylisovaný olej se používá při vaření.Květy – syrová poupata do salátů nebo dušená (jako artyčoky).

V domácnosti:
Celá rostlina – Pěstuje se v blízkosti domu jako letní ochrana proti vzlínání vlhkosti.
Semena – Celé nažky jsou krmivem pro drůbež, aby se zvýšila snůška vajec.
Květy – Vaří se pro získání žlutého barviva.
Lodyhy – Vláknité části se užívají pro výrobu textilu a papíru. Spalují se a popel se rozhazuje jako draselné hnojivo.
V kosmetice:
Vylisovaný olej obsahuje vitamin F a jiné látky prospěšné pokožce.

Jak využít slunečnici
Přidejte slunečnicová semínka do pečiva, nebo si z nich udělejte pomazánku. Nasušené stonky můžete využít při výrobě ručního papíru z papírové hmoty.

Ruční papír
Vlákna z rozdrcených sušených stonků slunečnice můžete přimíchat do papírové kaše při výrobě ručního papíru. Můžete přidat i sušené okvětní lístky slunečnice a dalších rostlin.

Slunečnicový chléb s podmáslím
250 g vody, 100 g podmáslí, 2 lžíce oleje, 3 lžíce (asi 40 g) slunečnicového semínka, 1,5–2 rovné lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 120 g žitné celozrnné mouky, 170 g pšeničné celozrnné mouky, 250–260 g hladké mouky, 21 g droždí
Z trochy vody, mouky, cukru a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé suroviny a s pomocí robotu vypracujte těsto. Nechte asi hodinu na teplém místě nakynout. Vykynuté těsto na vále propracujte, poprašte moukou, přendejte na plech s pečicím papírem nebo fólií, horní část potřete slanou vodou, libovolně nařízněte, posypejte semínky a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 45–50 min.
Slunečnicová tinktura
5 lžic čerstvého slunečnicového květu zalijte 125 g lihu a nechte 14 dní na tmavém, chladném místě. Poté výsledek přeceďte a vylisujte. Užívejte třikrát denně 30 kapek s vodou jako lék proti horečce a na povzbuzení chuti k jídlu.
Slunečnicová pomazánka
160 g slunečnicových semínek, 25 g sušených rajčat, 25 g čerstvých rajčat, 1 lžička bylinkové soli, 1 stroužek česneku, 150–200 ml vody
Rozmixujte slunečnicová semínka, sušená i čerstvá rajčata, sůl, česnek a vodu. Pokud se vám pomazánka nezdá dostatečně jemná, přidejte ještě trochu vody.

Ovesné sušenky se slunečnicovými semínky
120 g ovesných vloček, 2 vejce, voda, 15 g hořkého kakaa, 30 g slunečnicových semínek, jedlá soda
V míse smíchejte vejce a kakao. Přidejte čajovou lžičku jedlé sody a vše důkladně promíchejte. Vložte do mísy ovesné vločky a slunečnicová semínka. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte vodu, dokud nevytvoříte lepivou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem a na něj tvořte sušenky asi 1 cm silné. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud nebudou křupavé a propečené i uvnitř.