
Foto: Shutterstock
Šlehačkový beránek
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 125 g moučkového cukru + na posypání
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 prášek do pečiva
- 60 g másla + na vymazání formy
- mouku na vysypání formy
Předehřejte troubu na 175 °C, vymažte a vysypte dvoudílnou formu na beránka. V míse utřete změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem. Do hmoty zašlehejte vejce a potom do ní prosejte mouku s kypřicím práškem. Přilijte smetanu a promíchejte.
Hladké těsto nalijte do přední (hlubší) části formy na beránka, mělo by sahat asi 1 cm pod okraj. Uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy.
Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova. Pak formu vyjměte z trouby, zabalte ji na chvíli do vlhké studené utěrky a sejměte víko. Když beránek trochu zchladne, opatrně ho vyklopte a nechte zcela vychladnout. Před podáváním ho pocukrujte moučkovým cukrem.