Slavnostní polévky

Přemýšlíte, jakou dobrou polévkou letos překvapit rodinu a hosty u svátečního stolu? Vyberte si z nabídky tradičních vánočních receptů zahraničních kuchyní.

Finská krémová polévka z lososa

  • 500 g (či více) odřezků rybího masa
  • 1 – 1,5 l vody
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • celý pepř
  • máslo
  • 1 mrkev
  • 3 brambory
  • 300–500 g filetů z lososa
  • 1 šálek smetany
  • čerstvé bylinky (kopr, tymián, petrželka apod.)
  • opečené krutony k podávání

Odřezky rybího masa dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte 1 celou cibuli, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi tak 20–30 minut. Sbírejte pěnu, hotový vývar přeceďte a vraťte do hrnce. V jiném větším hrnci na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekanou mrkev a brambory na malé kostičky. Orestujte, zalijte připraveným vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká. Vložte asi polovinu nakrájeného lososa a 5 minut v polévce povařte. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu, promíchejte a podle chuti dosolte. Přidejte zbytek pokrájeného lososa, přiveďte polévku opět k varu a na mírném plameni vařte, dokud nebude maso provařené. Poté stáhněte z ohně, ochuťte nasekanými čerstvými bylinkami a nechte pod pokličkou ještě chvíli polévku dojít. Podávejte s opečenými krutonky z bílého pečiva.

 


Polská vánoční houbová polévka

  • 100 g sušených hub (nejlépe hřibů)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • široké nudle
  • zelená petrželka

Den předem dejte sušené houby do cedníku, propláchněte je proudem studené vody, vložte do misky, zalijte 0,5 litrem vody a nechte do druhého dne nabobtnat.

Druhý den vložte očištěnou kořenovou zeleninu a pórek do hrnce, zalijte 1,5 litru vody, přidejte celou cibuli, česnek a koření a přiveďte k varu. Přidejte nabobtnalé houby a poté k polévce přilijte z misky i vodu, ve které se houby máčely – opatrně ji slijte tak, aby se do polévky nedostal kal ze dna. Vařte asi 45 minut v nezakrytém hrnci. Poté polévku přeceďte přes síto vyložené plátnem a podle chuti dosolte a opepřete. Dejte do ní houby a pokrájenou mrkev. podávejte se širokými nudlemi uvařenými v jiném hrnci a nasekanou zelenou petrželkou.

 


Ruská rybí polévka Ucha

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 l rybího vývaru z odřezků
  • 1 l vody
  • 3 brambory
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl
  • 500 g rybího masa
  • čerstvý kopr

V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm nakrájenou cibulku, poté přidejte nakrájenou mrkev, restujte asi 4 minuty a zalijte vodou a vývarem předem připraveným z rybích odřezků (nebo případně zeleninovým vývarem). Vložte brambory nakrájené na kostičky, sůl, koření a vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké. Přidejte rybí maso nakrájené na kostky, a ještě krátce na mírném ohni povařte, dokud nebude rybí maso uvařené (nepřevařte jej). Podávejte s nasekaným čerstvým koprem.


Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek