Slavnostní polévky

Přemýšlíte, jakou dobrou polévkou letos překvapit rodinu a hosty u svátečního stolu? Vyberte si z nabídky tradičních vánočních receptů zahraničních kuchyní.

Finská krémová polévka z lososa

  • 500 g (či více) odřezků rybího masa
  • 1 – 1,5 l vody
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • celý pepř
  • máslo
  • 1 mrkev
  • 3 brambory
  • 300–500 g filetů z lososa
  • 1 šálek smetany
  • čerstvé bylinky (kopr, tymián, petrželka apod.)
  • opečené krutony k podávání

Odřezky rybího masa dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte 1 celou cibuli, bobkový list, sůl a pepř. Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte asi tak 20–30 minut. Sbírejte pěnu, hotový vývar přeceďte a vraťte do hrnce. V jiném větším hrnci na másle orestujte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekanou mrkev a brambory na malé kostičky. Orestujte, zalijte připraveným vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká. Vložte asi polovinu nakrájeného lososa a 5 minut v polévce povařte. Pak vše rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu, promíchejte a podle chuti dosolte. Přidejte zbytek pokrájeného lososa, přiveďte polévku opět k varu a na mírném plameni vařte, dokud nebude maso provařené. Poté stáhněte z ohně, ochuťte nasekanými čerstvými bylinkami a nechte pod pokličkou ještě chvíli polévku dojít. Podávejte s opečenými krutonky z bílého pečiva.

 


Polská vánoční houbová polévka

  • 100 g sušených hub (nejlépe hřibů)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • cibule
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • široké nudle
  • zelená petrželka

Den předem dejte sušené houby do cedníku, propláchněte je proudem studené vody, vložte do misky, zalijte 0,5 litrem vody a nechte do druhého dne nabobtnat.

Druhý den vložte očištěnou kořenovou zeleninu a pórek do hrnce, zalijte 1,5 litru vody, přidejte celou cibuli, česnek a koření a přiveďte k varu. Přidejte nabobtnalé houby a poté k polévce přilijte z misky i vodu, ve které se houby máčely – opatrně ji slijte tak, aby se do polévky nedostal kal ze dna. Vařte asi 45 minut v nezakrytém hrnci. Poté polévku přeceďte přes síto vyložené plátnem a podle chuti dosolte a opepřete. Dejte do ní houby a pokrájenou mrkev. podávejte se širokými nudlemi uvařenými v jiném hrnci a nasekanou zelenou petrželkou.

 


Ruská rybí polévka Ucha

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 l rybího vývaru z odřezků
  • 1 l vody
  • 3 brambory
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • sůl
  • 500 g rybího masa
  • čerstvý kopr

V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm nakrájenou cibulku, poté přidejte nakrájenou mrkev, restujte asi 4 minuty a zalijte vodou a vývarem předem připraveným z rybích odřezků (nebo případně zeleninovým vývarem). Vložte brambory nakrájené na kostičky, sůl, koření a vařte na mírném ohni, dokud nejsou brambory měkké. Přidejte rybí maso nakrájené na kostky, a ještě krátce na mírném ohni povařte, dokud nebude rybí maso uvařené (nepřevařte jej). Podávejte s nasekaným čerstvým koprem.


Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek