Foto: Shutterstock

Vánočka versus štola: Čemu dáváte přednost vy?

Bez vánočky by nebyly Vánoce! Zkuste letos upéct lahodnou šlehačkovou podle našeho receptu. Nebo zkusíte vláčnou tvarohovou štolu, kterou není potřeba nechat rozležet?

Šlehačková vánočka:

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rumu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček sušeného droždí
  • rozinky naložené v rumu
  • 2 vejce (nebo jen žloutky)
  • 1 vejce (na potření)
  • mandlové lupínky
  • máslo na potření

Postup:

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr a vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a sušené droždí. Ohřejte smetanu, aby byla mírně teplá, rozšlehejte v ní vejce, rum, vmíchejte ji do moučné směsi a zadělejte těsto.

Do těsta zapracujte rozinky a nechte ho na teplém místě vykynout. Během kynutí nejméně dvakrát těsto propracujte. Po vykynutí ho rozdělte na 6 částí, uválejte z nich válečky a upleťte vánočku.

Vánočku dejte na plech vystlaný pečicím papírem a potřený máslem a nechte ji ještě 15 minut kynout. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Zpočátku můžete na chvilku teplotu zvýšit.

Propečenost kontrolujte špejlí. Pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjte ji papírem na pečení.

 

Foto: Shutterstock

Tvarohová štola

Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g másla nebo Hery
  • 150 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g sekaných mandlí
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžičku citronové kůry
  • sůl
Na povrch:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

Mouku s práškem do pečiva prosejte, přidejte máslo, tvaroh, vejce, rum, cukr, smetanu a sůl. Vypracujte těsto, a nakonec do něj zapracujte citronovou kůru, rozinky, kandované ovoce a nasekané mandle.

Těsto nechte asi 30 minut odležet, pak ho znovu prohněťte a vyválejte na vyšší plát, přeložte do tvaru štoly a položte na plech vystlaný pečicím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35–40 minut. Po vyjmutí štolu potřete rozpuštěným máslem a bohatě posypte moučkovým cukrem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek