Foto: Shutterstock
Vánočka versus štola: Čemu dáváte přednost vy?
Šlehačková vánočka:
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce rumu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček sušeného droždí
- rozinky naložené v rumu
- 2 vejce (nebo jen žloutky)
- 1 vejce (na potření)
- mandlové lupínky
- máslo na potření
Postup:
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr a vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a sušené droždí. Ohřejte smetanu, aby byla mírně teplá, rozšlehejte v ní vejce, rum, vmíchejte ji do moučné směsi a zadělejte těsto.
Do těsta zapracujte rozinky a nechte ho na teplém místě vykynout. Během kynutí nejméně dvakrát těsto propracujte. Po vykynutí ho rozdělte na 6 částí, uválejte z nich válečky a upleťte vánočku.
Vánočku dejte na plech vystlaný pečicím papírem a potřený máslem a nechte ji ještě 15 minut kynout. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Zpočátku můžete na chvilku teplotu zvýšit.
Propečenost kontrolujte špejlí. Pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjte ji papírem na pečení.
Foto: Shutterstock
Tvarohová štola
Budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- 150 g másla nebo Hery
- 150 g cukru
- 50 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 150 g zakysané smetany
- 100 g sekaných mandlí
- 250 g tvarohu
- 1 lžičku citronové kůry
- sůl
- 100 g rozpuštěného másla
- moučkový cukr
- tuk na vymazání plechu
Postup:
Mouku s práškem do pečiva prosejte, přidejte máslo, tvaroh, vejce, rum, cukr, smetanu a sůl. Vypracujte těsto, a nakonec do něj zapracujte citronovou kůru, rozinky, kandované ovoce a nasekané mandle.
Těsto nechte asi 30 minut odležet, pak ho znovu prohněťte a vyválejte na vyšší plát, přeložte do tvaru štoly a položte na plech vystlaný pečicím papírem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35–40 minut. Po vyjmutí štolu potřete rozpuštěným máslem a bohatě posypte moučkovým cukrem.