Foto: Shutterstock

Vánočka versus štola: Čemu dáváte přednost vy?

Bez vánočky by nebyly Vánoce! Zkuste letos upéct lahodnou šlehačkovou podle našeho receptu. Nebo zkusíte vláčnou tvarohovou štolu, kterou není potřeba nechat rozležet?

Šlehačková vánočka:

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rumu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček sušeného droždí
  • rozinky naložené v rumu
  • 2 vejce (nebo jen žloutky)
  • 1 vejce (na potření)
  • mandlové lupínky
  • máslo na potření

Postup:

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr a vanilkový cukr, citronovou kůru, sůl a sušené droždí. Ohřejte smetanu, aby byla mírně teplá, rozšlehejte v ní vejce, rum, vmíchejte ji do moučné směsi a zadělejte těsto.

Do těsta zapracujte rozinky a nechte ho na teplém místě vykynout. Během kynutí nejméně dvakrát těsto propracujte. Po vykynutí ho rozdělte na 6 částí, uválejte z nich válečky a upleťte vánočku.

Vánočku dejte na plech vystlaný pečicím papírem a potřený máslem a nechte ji ještě 15 minut kynout. Pak ji potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Zpočátku můžete na chvilku teplotu zvýšit.

Propečenost kontrolujte špejlí. Pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjte ji papírem na pečení.

 

Foto: Shutterstock

Tvarohová štola

Budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rumu
  • 150 g másla nebo Hery
  • 150 g cukru
  • 50 g rozinek
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g sekaných mandlí
  • 250 g tvarohu
  • 1 lžičku citronové kůry
  • sůl
Na povrch:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • moučkový cukr
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

Mouku s práškem do pečiva prosejte, přidejte máslo, tvaroh, vejce, rum, cukr, smetanu a sůl. Vypracujte těsto, a nakonec do něj zapracujte citronovou kůru, rozinky, kandované ovoce a nasekané mandle.

Těsto nechte asi 30 minut odležet, pak ho znovu prohněťte a vyválejte na vyšší plát, přeložte do tvaru štoly a položte na plech vystlaný pečicím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35–40 minut. Po vyjmutí štolu potřete rozpuštěným máslem a bohatě posypte moučkovým cukrem.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články