foto: Shutterstock
Sláva jarnímu chřestu
Chřest zapečený s mozzarellou
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 6
- 700 g chřestu
- 250 g žampionů
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 lžíce citronové šťávy
- 250 g mozzarelly
- 60 g parmazánu
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Očištěný a dřevnatých částí zbavený chřest narovnejte do pekáčku. Očištěné žampiony nakrájejte na plátky a rozložte na chřest. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Směsí rovnoměrně polijte zeleninu v pekáčku.
2 Vložte do trouby a pečte asi 15 až 20 minut. Vyjměte, přelijte zeleninu vypečenou šťávou, posypte strouhanou mozzarellou a parmazánem a vraťte do trouby – přepněte na grilování a nechte asi 3–5 minut sýr rozpustit a zezlátnout.
foto: Shutterstock
Chřest s omáčkou Romesco
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 6- 200 g cherry rajčátek
- 1 červená chilli paprička
- 3 lžíce olivového oleje
- 35 g blanšírovaných mandlí
- 35 g blanšírovaných lískových oříšků
- 1/2 lžičky uzené mleté papriky
- 1–2 stroužky česneku
- 2 lžičky červeného vinného octa
- 400 g chřestu
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Cherry rajčátka a chilli papričku dejte do pekáčku, pokapejte 1/2 lžíce olivového oleje a pečte 15 minut, dokud slupka rajčat nepopraská. Mezitím na sucho na pánvi opražte mandle a oříšky – asi 6 minut. Nechte je vychladnout a poté je nahrubo umelte.
2 Pečená rajčata a chilli dejte do mixéru spolu s paprikou, česnekem a vinným octem a dohladka rozmixujte. Vmíchejte do nasekaných ořechů spolu se 2 lžícemi olivového oleje. očištěný chřest zbavený dřevnatých částí rozložte do pekáčku, pokapejte zbylým olivovým olejem a dejte do trouby pod gril asi na 5 minut, dokud nezměkne. Podávejte s připravenou omáčkou.
foto: Shutterstock
Jarní bramborový salát s chřestem a ředkvičkami
Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 6
- 700 g salátových brambor
- 250 g zeleného chřestu
- 250 g ředkviček
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 hrst nasekaného kopru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- citron
- 1 šalotka
- sůl, pepř
1 Brambory uvařte ve slupce ve slané vodě, oloupejte a nakrájejte na dílky. chřest omyjte, odkrojte dřevnaté části a uvařte v páře doměkka. Pak ho nakrájejte na kousky, ředkvičky rovněž nakrájejte – na tenké plátky – a vše dejte do mísy.
2 Z olivového oleje, dijonské hořčice, kopru a citronové šťávy připravte dresink. Přidejte jej k salátu, přisypte nasekanou šalotku, podle chuti osolte a opepřete, promíchejte a můžete podávat.
foto: Shutterstock
Chřest s grilovaným lososem
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 500 g zeleného chřestu
- 3 lžíce citronové šťávy
- 60 ml vývaru nebo vody
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
- 700 g filetů z lososa
1 Chřest očistěte, zbavte dřevnatých částí a krátce povařte doměkka. Citronovou šťávu, vývar a smetanu nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu, hned snižte teplotu a na mírném ohni vařte pod pokličkou 8 minut. Podle chuti osolte a opepřete, zvyšte teplotu a ještě 2 minuty povařte omáčku odkrytou, aby se zredukovala.
2 Na pánvi na oleji opečte filety lososa z každé strany asi 5 minut (nejprve kůží dolů). Lososa servírujte na porci vařeného chřestu přelité citronovou omáčkou.
Foto: Shutterstock