foto: Shutterstock

Sláva jarnímu chřestu

Chřestová sezóna - jsme připraveni.

Chřest zapečený s mozzarellou

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 6

  • 700 g chřestu
  • 250 g žampionů
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 250 g mozzarelly
  • 60 g parmazánu

 

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Očištěný a dřevnatých částí zbavený chřest narovnejte do pekáčku. Očištěné žampiony nakrájejte na plátky a rozložte na chřest. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, olivový olej, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Směsí rovnoměrně polijte zeleninu v pekáčku.

2 Vložte do trouby a pečte asi 15 až 20 minut. Vyjměte, přelijte zeleninu vypečenou šťávou, posypte strouhanou mozzarellou a parmazánem a vraťte do trouby – přepněte na grilování a nechte asi 3–5 minut sýr rozpustit a zezlátnout.

 

foto: Shutterstock

Chřest s omáčkou Romesco

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 6

  • 200 g cherry rajčátek
  • 1 červená chilli paprička
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 35 g blanšírovaných mandlí
  • 35 g blanšírovaných lískových oříšků
  • 1/2 lžičky uzené mleté papriky
  • 1–2 stroužky česneku
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 400 g chřestu

 

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Cherry rajčátka a chilli papričku dejte do pekáčku, pokapejte 1/2 lžíce olivového oleje a pečte 15 minut, dokud slupka rajčat nepopraská. Mezitím na sucho na pánvi opražte mandle a oříšky – asi 6 minut. Nechte je vychladnout a poté je nahrubo umelte.

2 Pečená rajčata a chilli dejte do mixéru spolu s paprikou, česnekem a vinným octem a dohladka rozmixujte. Vmíchejte do nasekaných ořechů spolu se 2 lžícemi olivového oleje. očištěný chřest zbavený dřevnatých částí rozložte do pekáčku, pokapejte zbylým olivovým olejem a dejte do trouby pod gril asi na 5 minut, dokud nezměkne. Podávejte s připravenou omáčkou.

 

foto: Shutterstock

Jarní bramborový salát s chřestem a ředkvičkami

Doba přípravy: 40 minut Počet porcí: 6

  • 700 g salátových brambor
  • 250 g zeleného chřestu
  • 250 g ředkviček
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 hrst nasekaného kopru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • citron
  • 1 šalotka
  • sůl, pepř

 

1 Brambory uvařte ve slupce ve slané vodě, oloupejte a nakrájejte na dílky. chřest omyjte, odkrojte dřevnaté části a uvařte v páře doměkka. Pak ho nakrájejte na kousky, ředkvičky rovněž nakrájejte – na tenké plátky – a vše dejte do mísy.

2 Z olivového oleje, dijonské hořčice, kopru a citronové šťávy připravte dresink. Přidejte jej k salátu, přisypte nasekanou šalotku, podle chuti osolte a opepřete, promíchejte a můžete podávat.

 

foto: Shutterstock

Chřest s grilovaným lososem

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 500 g zeleného chřestu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 60 ml vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • 700 g filetů z lososa

 

1 Chřest očistěte, zbavte dřevnatých částí a krátce povařte doměkka. Citronovou šťávu, vývar a smetanu nalijte do kastrůlku, přiveďte k varu, hned snižte teplotu a na mírném ohni vařte pod pokličkou 8 minut. Podle chuti osolte a opepřete, zvyšte teplotu a ještě 2 minuty povařte omáčku odkrytou, aby se zredukovala.

2 Na pánvi na oleji opečte filety lososa z každé strany asi 5 minut (nejprve kůží dolů). Lososa servírujte na porci vařeného chřestu přelité citronovou omáčkou.

Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek