Foto: Shutterstock

Sláva jarní zelenině

Jarní zelenina je plná svěžích chutí a pestrých barev. Zalahodí tak nejen našim chuťovým buňkám, ale i oku. Dopřejte si ji v hojném množství, je plná vitaminů a zdravé energie.

Bramborový salát s ředkvičkami

Budete potřebovat:

  • 1 kg zámeckých brambor
  • 1 lžíci soli
  • 1 šálek zeleného hrášku
  • 1 šálek zelených fazolek
  • 1 šálek čerstvých ředkviček, nakrájených na kolečka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci nasekaného kopru

Postup:

Uvařte brambory ve slupce ve velkém hrnci s osolenou vodou. Uvařené brambory nechte vychladnout a překrájejte je na poloviny.

Na lžíci olivového oleje orestujte anglickou slaninu, přidejte zelené fazolky a krátce je opečte.

Do mísy dejte nakrájené brambory, zelený hrášek, nakrájené čerstvé ředkvičky, citronovou šťávu, zbylý olivový olej a orestované fazolky s anglickou slaninou. Přidejte nasekaný česnek a kopr.

Všechny suroviny dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním nechte salát chvilku odležet.

 

Foto: Shutterstock

Polévka z mladé mrkve

Budete potřebovat:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední mrkve
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany
  • čerstvou petrželku nebo koriandr
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte oloupanou nastrouhanou mrkev a duste ji asi 5 minut.

Zalijte vše zeleninovým vývarem a vařte asi 15 minut. Poté přidejte máslo a rozmixujte polévku dohladka.

Přilijte smetanu a osolte a opepřete podle chuti.

Nechte polévku ještě chvíli probublávat a podávejte s nasekanou čerstvou perželkou nebo koriandrem.


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek