
Foto: Shutterstock
Sláva jarní zelenině
Bramborový salát s ředkvičkami
Budete potřebovat:
- 1 kg zámeckých brambor
- 1 lžíci soli
- 1 šálek zeleného hrášku
- 1 šálek zelených fazolek
- 1 šálek čerstvých ředkviček, nakrájených na kolečka
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g anglické slaniny
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíci nasekaného kopru
Postup:
Uvařte brambory ve slupce ve velkém hrnci s osolenou vodou. Uvařené brambory nechte vychladnout a překrájejte je na poloviny.
Na lžíci olivového oleje orestujte anglickou slaninu, přidejte zelené fazolky a krátce je opečte.
Do mísy dejte nakrájené brambory, zelený hrášek, nakrájené čerstvé ředkvičky, citronovou šťávu, zbylý olivový olej a orestované fazolky s anglickou slaninou. Přidejte nasekaný česnek a kopr.
Všechny suroviny dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Před podáváním nechte salát chvilku odležet.

Foto: Shutterstock
Polévka z mladé mrkve
Budete potřebovat:
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 střední mrkve
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany
- čerstvou petrželku nebo koriandr
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte oloupanou nastrouhanou mrkev a duste ji asi 5 minut.
Zalijte vše zeleninovým vývarem a vařte asi 15 minut. Poté přidejte máslo a rozmixujte polévku dohladka.
Přilijte smetanu a osolte a opepřete podle chuti.
Nechte polévku ještě chvíli probublávat a podávejte s nasekanou čerstvou perželkou nebo koriandrem.