Slané koláče

Jsou snadné na přípravu a chutnají teplé i studené. Připravte si výborné slané sýrové koláče a přidejte do nich i jarní zeleninu, nezbytná vejce a bylinky plné vitaminů.

Koláč s pórkem, kedlubnou a slaninou

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 6

  • 1 balíček křehkého těsta
  • 1 pórek
  • 500 g kedlubny
  • 160 g slaniny
  • 3 vejce
  • 200 ml smetany
  • 150 g sýru čedar
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

1 Rozválené těsto vložte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte.
2 Oloupanou kedlubnu nakrájenou na kousky krátce povařte v osolené vodě a zchlaďte. Pórek nakrájejte na kolečka. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte strouhaný čedar, kedlubnu, pórek a slaninu, osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového oříšku a promíchejte.
3 Směs nalijte na předpečený korpus a dejte do vyhřáté trouby péct na 35–40 minut do zlatova.

 

 

Šátečky se špenátem a medvědím česnekem

Doba přípravy: 35 minut

Počet porcí: 8

  • 2 balíčky listového těsta
  • 200 g špenátu
  • 100 g medvědího česneku
  • 250 g ricotty
  • sůl
  • pepř
  • 100 g parmazánu
  • vejce na potření

1 Listové těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce a propíchejte je vidličkou. Na těsto rozložte špenát a medvědí česnek, na něj dejte lžíci ricotty, osolte, opepřete a posypte troškou nastrouhaného parmazánu.
2 Zabalte těsto do tvaru šátečků a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte na plech a pečte při 180 °C asi 15–20 minut dozlatova.

 

 

Koláč s kopřivami a sýrem

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 6

  • 1 lžíce oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 šálky mladých kopřiv
  • 2 stroužky česneku
  • 6 vajec
  • 1 šálek sýru gouda
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • sůl
  • pepř

1 Na pánvi zpěňte na 1 lžíci oleje nakrájenou cibuli a česnek, přidejte pokrájené kopřivy a nechte krátce restovat. V misce rozšlehejte vejce, přidejte strouhaný sýr, mouku s práškem do pečiva a promíchejte.
2 Kopřivy s cibulkou přimíchejte do těsta, nalijte ho na plech s pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 35–40 minut dozlatova.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek