foto: Shutterstock

Sladký zelený hrášek

Mladý zelený hrášek obsahuje spoustu vitaminů a stopových prvků. Navíc je velmi chutný a má krásnou barvu, díky které získá vaše menu tu správnou jarní atmosféru!

 

Rizoto s hráškem a brokolicí

  • 400 g rýže
  • 400 g brokolice
  • 200 g zeleného hrášku z plechovky
  • 1 litr zeleninového vývaru (vývar z brokolice)
  • olivový olej
  • 80 g ricotty (nebo tvarohu)
  • 2 ančovičky v oleji
  • strouhaný parmazán
  • 1/2 sklenky bílého vína

 

Brokolici uvařte v osolené vodě. Pár kousku si nechte na ozdobu, zbytek natrhejte na drobnější kousky. Na pánvi mezitím osmažte na olivovém olej ančovičky. Přidejte rýži a nechte ji trochu zesklovatět, asi 1 minutu. Přilijte bílé víno a chvíli duste. Pak přidejte naběračku vody z brokolice, a tak postupujeme pokaždé, až se voda z rýže odpaří. Použijte zhruba 1 litr vývaru. V polovině dušení přidejte nasekanou brokolici a hrášek. Po uvaření rýži odstavte z plamene a osolte. Dále vmíchejte parmazán a ricottu. Ozdobte nasekanou brokolicí a můžete podávat.

 

 

foto: Shutterstock

Svěží hrášková polévka

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 500 g mraženého hrášku
  • 120 ml smetany na vaření 12%
  • sůl, pepř
  • lístky čerstvé máty
 

V hrnci rozehřejte lžíci oleje, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji na mírném plameni, dokud nezesklovatí (2–3 minuty). Zpěněnou cibuli zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Do hrnce přidejte hrášek, plamen snižte na střední stupeň a vařte 10 minut. Přidejte smetanu a vařte dalších 5 minut. Uvařenou polévku rozmixujte s několika lístky čerstvé máty tyčovým mixérem dohladka. Osolte a opepřete a můžete podávat.

 

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek