Foto: Shutterstock

Lahodné dobroty k odpolední kávě: Sladký kořeněný chlebíček nebo domácí medovník

Sladký medový chlebíček se snadno připravuje, je plný vůní a chutí, a navíc vydrží dlouho vláčný. Skvěle se hodí k odpolednímu čaji nebo jako sladká snídaně či svačina. 

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g medu
  • 100 g cukru
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetku soli
  • nasekané vlašské ořechy, rozinky nebo sušené ovoce (volitelně)

Postup:

Předehřejte troubu na 170 °C. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, kakao a všechny druhy koření. Dobře vše promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo v mouce.

V jiné misce vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Poté přidejte med a rozpuštěné máslo, důkladně promíchejte. Nakonec postupně přilévejte mléko a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.

Postupně přisypávejte suchou směs do tekuté a pomalu míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud chcete, můžete do těsta přimíchat nasekané ořechy, rozinky nebo sušené ovoce.

Těsto nalijte do připravené formy a zarovnejte povrch. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45–55 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Po upečení nechte chlebíček lehce zchladnout ve formě (asi 10 minut). Poté ho opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete chlebíček posypat moučkovým cukrem nebo pokapat medem.

Sladký kořeněný medový chlebíček je ideální ke kávě nebo čaji. Díky kombinaci medu a voňavého koření je chlebíček lahodný a dlouho vydrží měkký a vláčný.

 

Foto: Shutterstock

Báječný domácí medovník

Tradiční medovník je oblíbený kvůli své bohaté medové chuti a jemné vrstvené struktuře. Přestože vyžaduje čas na přípravu i odležení, odmění vás dokonalou kombinací sladkosti, máslového krému a křupavých ořechů.

Budete potřebovat:

  • 450 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 lžičku jedlé sody

Na krém:

  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 250 g másla
  • 2 lžíce medu

Na ozdobu:

  • mleté vlašské ořechy nebo rozdrcené zbytky těsta

Postup:

V hrnci rozehřejte máslo, med a cukr na mírném ohni, dokud se vše nerozpustí a nespojí. Nechte směs mírně vychladnout a poté přidejte vejce. Důkladně promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku s jedlou sodou a postupně ji přidávejte do medové směsi, dokud nevznikne hladké těsto. To rozdělte na 5 stejných částí. Každou část vyválejte na tenký plát a vykrojte kruh podle dortové formy (průměr cca 22 cm).

Předehřejte troubu na 180 °C. Každý plát pečte na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 5–7 minut, dokud nezezlátne. Upečené pláty nechte vychladnout. Zbytky těsta, které zůstaly po vykrojení, upečte také, budou se hodit na ozdobu.

V míse vyšlehejte změklé máslo do pěny. Přidejte kondenzované mléko a pokračujte ve šlehání, dokud není krém hladký a jemný. Nakonec přimíchejte med. Na servírovací talíř položte první korpus a rovnoměrně ho potřete částí krému. Pokračujte ve vrstvení korpusů a krému, dokud nespotřebujete všechny části. Poslední vrstva by měla být krémová.

Upečené zbytky těsta rozdrobte na jemné drobečky a smíchejte s mletými vlašskými ořechy. Touto směsí posypte vrch a boky dortu, aby byl celý medovník pokrytý. Medovník nechte v lednici odležet minimálně 24 hodin, aby se všechny chutě propojily a korpusy změkly. Po odležení krájejte na porce a podávejte.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek