Sladké zimní pokušení
Křehké čokoládové koláčky
Doba přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12 ks
Na těsto:
- 85 g moučkového cukru
- 30 g mletých mandlí
- 125 g másla
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- špetku soli
Na náplň:
- 170 g 60% hořké čokolády
- 170 g smetany ke šlehání
- 60 ml mléka
- 1 vejce
- ovoce na ozdobu
- máslo na vymazání formiček
1 Z uvedených ingrediencí vypracujte s pomocí robota hladké těsto a dejte ho na půl hodiny vychladit. Formičky na koláčky vymažte máslem a namačkejte do nich těsto tak, aby bylo asi půl centimetru silné. Dno koláčků propíchejte vidličkou a předpečte je asi 10 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečené korpusy vyjměte, ale nechte troubu zapnutou.
2 Zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu. Nechte trochu vychladnout. V jiné misce rozmíchejte vejce s mlékem a pomalu ho vmíchejte do čokoládové směsi tak, aby v ní nebyly bublinky. Směsí naplňte korpusy, dejte je do trouby a vypněte ji. Koláčky pečte ve vypnuté troubě asi 15 minut. Pak je nechte ještě 2 hodiny vychladnout. Před podáváním je ozdobte čerstvým ovocem.
Koláčky s krémovým sýrem a brusinkami
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8 ks
Na těsto:
- 1 šálek mandlové mouky
- 1/4 šálku hladké mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1/4 šálku studeného másla
Na náplň:
- 170 g krémového sýra (např. Lučiny)
- 1/4 šálku moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 150 ml smetany ke šlehání
- kandované nebo sušené brusinky
1 Z mandlové a hladké mouky, cukru a másla vypracujte těsto. Nechte ho vychladit půl hodiny v lednici a pak ho namačkejte do formiček na koláčky. Korpusy propíchejte vidličkou a pečte je 10–15 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.
2 Z krémového sýra, cukru, citronové šťávy a vyšlehané smetany rozmíchejte náplň a s pomocí cukrářského sáčku s ní naplňte vychladlé korpusy. Každý koláček ozdobte kandovanými nebo sušenými brusinkami.
Skořicová buchta s jablky a ořechy
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8
- 4 velká jablka
- 5 vajec
- 1,5 šálku cukru
- 2 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1 šálek slunečnicového oleje
- 100 g čokolády na vaření
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
1 Jablka nakrájejte na malé kostičky. Vejce vyšlehejte s cukrem, vmíchejte slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.
2 Pečte v máslem vymazané a strouhankou vysypaném pekáči nebo vyšší kulaté formě, v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.