Sladké zimní pokušení

Když je venku nevlídno, je čas na dobrou kávu nebo teplý čaj. Co k němu zakousnout? Upečte si sladkou dobrotu a vychutnejte si ji třeba s rodinou a přáteli.

Křehké čokoládové koláčky

Doba přípravy: 70 minut

Počet porcí: 12 ks

Na těsto:

  • 85 g moučkového cukru
  • 30 g mletých mandlí
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli

Na náplň:

  • 170 g 60% hořké čokolády
  • 170 g smetany ke šlehání
  • 60 ml mléka
  • 1 vejce
  • ovoce na ozdobu
  • máslo na vymazání formiček

1 Z uvedených ingrediencí vypracujte s pomocí robota hladké těsto a dejte ho na půl hodiny vychladit. Formičky na koláčky vymažte máslem a namačkejte do nich těsto tak, aby bylo asi půl centimetru silné. Dno koláčků propíchejte vidličkou a předpečte je asi 10 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Upečené korpusy vyjměte, ale nechte troubu zapnutou.

2 Zahřejte smetanu a rozpusťte v ní čokoládu. Nechte trochu vychladnout. V jiné misce rozmíchejte vejce s mlékem a pomalu ho vmíchejte do čokoládové směsi tak, aby v ní nebyly bublinky. Směsí naplňte korpusy, dejte je do trouby a vypněte ji. Koláčky pečte ve vypnuté troubě asi 15 minut. Pak je nechte ještě 2 hodiny vychladnout. Před podáváním je ozdobte čerstvým ovocem.

 

 

 

Koláčky s krémovým sýrem a brusinkami

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 8 ks

Na těsto:

  • 1 šálek mandlové mouky
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1/4 šálku studeného másla

Na náplň:

  • 170 g krémového sýra (např. Lučiny)
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • kandované nebo sušené brusinky

1 Z mandlové a hladké mouky, cukru a másla vypracujte těsto. Nechte ho vychladit půl hodiny v lednici a pak ho namačkejte do formiček na koláčky. Korpusy propíchejte vidličkou a pečte je 10–15 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.

2 Z krémového sýra, cukru, citronové šťávy a vyšlehané smetany rozmíchejte náplň a s pomocí cukrářského sáčku s ní naplňte vychladlé korpusy. Každý koláček ozdobte kandovanými nebo sušenými brusinkami.

 

 

 

Skořicová buchta s jablky a ořechy

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 8

  • 4 velká jablka
  • 5 vajec
  • 1,5 šálku cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • 3/4 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 šálek slunečnicového oleje
  • 100 g čokolády na vaření
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy

1 Jablka nakrájejte na malé kostičky. Vejce vyšlehejte s cukrem, vmíchejte slunečnicový olej, mouku s jedlou sodou, skořici, ořechy, na drobné kousky nasekanou čokoládu a na závěr jablka.

2 Pečte v máslem vymazané a strouhankou vysypaném pekáči nebo vyšší kulaté formě, v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek