Sladké ovocné pokušení

Upečte si voňavé ovocné moučníky či dezerty a vychutnejte si dary podzimní přírody všemi smysly. Vyberte si z vyzkoušených a osvědčených receptů.

Jablečné růžičky

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 12 ks

  • 2 červená jablka
  • 1/2 citronu
  • 500 ml vody
  • 250 g listového těsta
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • forma na muffiny
  • máslo na vymazání

 

1 Rozpůlená neoloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky tenké 2 mm, dejte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou, zahřejte a povařte 1 minutu, aby změkla. Osušte je na utěrce.

2 Rozválené těsto nakrájejte na pruhy široké asi 6 cm. Potřete ho džemem. Na těsto klaďte plátky jablka slupkou ven a rovnou stranou do středu pruhu tak, aby se částečně překrývaly. Potom přes ně přeložte druhou polovinu pruhu a zarolujte je. Růžičky vložte do vymazané formy pečte asi 15 minut při 180 °C.

 

 

Jablkový závin z jogurtového těsta

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 4 záviny

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo na potření
  • moučkový cukr na posypání

Na náplň:

  • 8 lžic strouhanky
  • 12 jablek
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • rozinky (brusinky)
  • ořechy

 

1 Z mouky, jogurtu, změklého másla, vejce a špetky soli vypracujte pružné nelepivé těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly a nechte odpočinout. Pak je vyválejte, posypte strouhankou a nastrouhanými nebo nakrájenými jablky, posypte cukrem, skořicí, rozinkami a sekanými ořechy a zabalte do tvaru závinů.

2 Okraje závinů uzavřete, vrchní stranu nařezejte, potřete záviny rozpuštěným máslem a pečte 25–30 minut na 180 °C. Před podáváním závin posypte moučkovým cukrem.

 

 

Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Doba přípravy: 120 minut

Počet porcí: 8

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • špetka soli
  • špetka mleté skořice
  • 300 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 3 vejce
  • 50 ml oleje
  • švestky

Na drobenku:

  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 60 g másla
  • 1/2 lžičky skořice

 

1 Ze 150 ml teplého mléka, lžíce cukru a droždí rozmíchejte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, cukr, skořici, kvásek, vejce, olej a zbytek mléka. vypracujte pružné nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.

2 Vykynuté těsto rukama rozprostřete na plech s pečicím papírem, poklaďte rozpůlenými švestkami řezem nahoru a posypte drobenkou připravenou z hrubé mouky, másla, cukru a skořice. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek