
Sladké ovocné pokušení
Jablečné růžičky
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 12 ks
- 2 červená jablka
- 1/2 citronu
- 500 ml vody
- 250 g listového těsta
- 2 lžíce meruňkového džemu
- forma na muffiny
- máslo na vymazání
1 Rozpůlená neoloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky tenké 2 mm, dejte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou, zahřejte a povařte 1 minutu, aby změkla. Osušte je na utěrce.
2 Rozválené těsto nakrájejte na pruhy široké asi 6 cm. Potřete ho džemem. Na těsto klaďte plátky jablka slupkou ven a rovnou stranou do středu pruhu tak, aby se částečně překrývaly. Potom přes ně přeložte druhou polovinu pruhu a zarolujte je. Růžičky vložte do vymazané formy pečte asi 15 minut při 180 °C.
Jablkový závin z jogurtového těsta
Doba přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4 záviny
Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 250 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
- rozpuštěné máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
Na náplň:
- 8 lžic strouhanky
- 12 jablek
- cukr
- vanilkový cukr
- mletá skořice
- rozinky (brusinky)
- ořechy
1 Z mouky, jogurtu, změklého másla, vejce a špetky soli vypracujte pružné nelepivé těsto. Rozdělte ho na 4 stejné díly a nechte odpočinout. Pak je vyválejte, posypte strouhankou a nastrouhanými nebo nakrájenými jablky, posypte cukrem, skořicí, rozinkami a sekanými ořechy a zabalte do tvaru závinů.
2 Okraje závinů uzavřete, vrchní stranu nařezejte, potřete záviny rozpuštěným máslem a pečte 25–30 minut na 180 °C. Před podáváním závin posypte moučkovým cukrem.
Kynutý švestkový koláč s drobenkou
Doba přípravy: 120 minut
Počet porcí: 8
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- špetka soli
- špetka mleté skořice
- 300 ml mléka
- 20 g droždí
- 3 vejce
- 50 ml oleje
- švestky
Na drobenku:
- 100 g hrubé mouky
- 100 g cukru
- 60 g másla
- 1/2 lžičky skořice
1 Ze 150 ml teplého mléka, lžíce cukru a droždí rozmíchejte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli, cukr, skořici, kvásek, vejce, olej a zbytek mléka. vypracujte pružné nelepivé těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout.
2 Vykynuté těsto rukama rozprostřete na plech s pečicím papírem, poklaďte rozpůlenými švestkami řezem nahoru a posypte drobenkou připravenou z hrubé mouky, másla, cukru a skořice. Pečte asi 30 minut při 180 °C.