Sladké meruňkobraní
Meruňkový džem s citrusovým pektinem
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8–10 sklenic 0,3 l
- 2 kg vypeckovaných meruněk
- 1 kg cukru
- 20 g citrusového pektinu
1 Meruňky nakrájejte na kousky, dejte do kastrolu, zahřejte a povařte (míchejte). Citrusový pektin promícháme se třemi lžícemi cukru, přidejte k meruňkám a míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Povařte 5 minut a přidejte zbytek cukru.
2 Vařte do zhoustnutí džemu, sbírejte případnou pěnu na povrchu. Vyzkoušejte na talířku, jak džem želíruje. Hotový naplňte do sklenic, zavíčkujte a postavte víčkem dolů, aby se chytlo.
Meruňková limonáda
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 10
- 2 kg meruněk
- šťáva z 1 citrónu
- 150 g cukru
- 150 ml vody
- voda nebo sodovka na dolití
1 Cukr svařte se 150 ml vody na sirup a nechte vychladnout. Vypeckované meruňky rozmixujte a smíchejte se šťávou z 1 citronu a se zchladlým sirupem.
2 Směs nalijte do větší nádoby (o objemu asi 3–5 litrů) a nařeďte vodou nebo sodovkou podle chuti.
Meruňkový kompot
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 12 lahví 0,7 l
- 5 kg meruněk
- 1 kg cukru
- 3 l vody
1 Meruňky umyjte, rozpulte a vypeckujte. Naskládejte je do čistých sklenic, do každé vložte jednu pecku z meruňky.
2 Meruňky zalijte nálevem svařeným z cukru a vody, zavíčkujte vyvařenými víčky a sterilizujte na 75 °C asi 10–15 minut. Poté kompoty vyjměte z horké vody a nechte vychladnout.