foto: Shutterstock
Sladké kuličky plné vitaminů
Pyré ze zeleného hrášku
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 600 g mladého zeleného hrášku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 50 g másla
- 20 g hladké mouky
- sůl
- 30 g cukru
- zelená petrželka
1 Opláchnutý hrášek povařte nezakrytý ve vroucím vývaru, sceďte a nechte okapat. V hrnci rozpusťte máslo, vložte okapaný hrášek, zaprašte moukou, osolte, oslaďte, osmahněte, podlijte trochou vývaru a krátce zavařte.
2 Ponorným mixérem pak pyré lehce pomixujte a můžete jej podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný pokrm.
foto: Shutterstock
Těstoviny s hráškem a kuřecím masem
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 400 g těstovin (např. tagliatelle)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 2 kuřecí prsa
- 250 g zeleného hrášku
- troška hladké mouky
- 125 ml smetany
- sůl, pepř
- parmazán k servírování
1 Těstoviny uvařte v osolené vodě. V pánvi na oleji krátce opečte nasekanou šalotku a česnek, přidejte na kousky nakrájené osolené a opepřené kuřecí maso, orestujte, vsypte zelený hrášek.
2 Když začne hrášek měknout, poprašte směs moukou, míchejte a po částech vlijte smetanu – vytvoří se jemná omáčka. Pokud je moc hustá, přilijte trochu vody. Podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte těstoviny a můžete podávat.
foto: Shutterstock
Rizoto s hráškem a bazalkou
Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 4
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 2 šálky zeleného hrášku
- 1 šálek kulatozrnné rýže
- 1 šálek bílého vína
- 3–4 šálky vývaru
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce másla
- 1/2 šálku strouhaného parmazánu
- sůl, pepř
1 Zelený hrášek a část bazalky vložte na 3 minuty do vroucí vody, sceďte, přidejte lžíci másla, osolte, opepřete a rozmixujte na pyré. Vývar vlijte do hrnce, zahřejte a udržujte jej horký.
Máslo a olej rozehřejte ve velké pánvi, orestujte na něm šalotku a česnek, vmíchejte rýži, přilijte víno a nechte jej trochu odvařit. Přidejte šálek vývaru a nechte vařit, dokud se tekutina neabsorbuje.
2 Takto postupně přilévejte po šálcích vývar, dokud není rýže měkká. Vmíchejte hráškové pyré a část parmazánu, ochutnejte a podle potřeby přisolte. Podávejte posypané parmazánem a nasekanou čerstvou bazalkou.
foto: Shutterstock
Hráškovo-sýrová pomazánka
Doba přípravy: 10 minut Počet porcí: 4
- 200 g zeleného hrášku + na nazdobení
- 200 g sýra žervé
- pažitka
- máta
- sůl
- cukrový hrášek k podávání
1 Hrášek rozmixujte, přidejte nasekané bylinky a sýr žervé, promíchejte a podle chuti osolte.
2 Podávejte na plátku čerstvého pečiva, nazdobte čerstvým cukrovým hráškem a lístečkem máty.