Sladké, křehké a šťavnaté

Mladé kedlubny jsou vynikající syrové, ale co když jich máte velkou úrodu? Využijte je i při přípravě teplých pokrmů. Pochutnají si na nich i velmi mlsné jazýčky.

Jarní kedlubnová polévka

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4

  • 1 kedlubna
  • 2 mrkve
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 střední brambory
  • hrst jarní cibulky
  • hrst pórku
  • 1 vejce
  • 1 l vývaru
  • lžička kmínu
  • pepř, sůl
  • majoránka
  • zelená petrželka

 

1 Kedlubnu a mrkve oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci oleje a lžíci másla a zeleninu na něm orestujte. Zasypte lžící hladké mouky chvilku restujte a pak zalijte vývarem.

2 Pórek a cibulku nakrájejte na kolečka, oloupané brambory na drobné kostičky a přidejte do polévky. Okořeňte kmínem a majoránkou a vařte doměkka. Ke konci vaření v polévce rozmíchejte celé vejce a dochuťte ji solí. Podávejte ji posypanou čerstvou petrželkou.

 

 

 

Kedlubnový salát s mrkví

Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4

  • 2 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce cukru
  • 5 lžic vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • sezamová semínka

 

1 Oloupané kedlubny a mrkve nahrubo nastrouhejte, dejte do mísy a přidejte nakrájenou jarní cibulku.

2 Z octa, cukru, vody, soli a oleje připravte zálivku, nalijte ji do salátu a promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.

 

 

 

Pečená kedlubna

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2

  • 4 kedlubny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř

 

1 Troubu předehřejte na 200 °C. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na kousky. Olivový olej promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku.

2 kedlubny promíchejte v ochuceném oleji a rozložte je na plech. osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte asi 20–25 minut, dokud nezačínají hnědnout. Podávejte jako přílohu.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek