Sladké, křehké a šťavnaté
Jarní kedlubnová polévka
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 4
- 1 kedlubna
- 2 mrkve
- olej
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 střední brambory
- hrst jarní cibulky
- hrst pórku
- 1 vejce
- 1 l vývaru
- lžička kmínu
- pepř, sůl
- majoránka
- zelená petrželka
1 Kedlubnu a mrkve oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte lžíci oleje a lžíci másla a zeleninu na něm orestujte. Zasypte lžící hladké mouky chvilku restujte a pak zalijte vývarem.
2 Pórek a cibulku nakrájejte na kolečka, oloupané brambory na drobné kostičky a přidejte do polévky. Okořeňte kmínem a majoránkou a vařte doměkka. Ke konci vaření v polévce rozmíchejte celé vejce a dochuťte ji solí. Podávejte ji posypanou čerstvou petrželkou.
Kedlubnový salát s mrkví
Doba přípravy: 15 minut Počet porcí: 4
- 2 kedlubny
- 2 mrkve
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce cukru
- 5 lžic vody
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- sezamová semínka
1 Oloupané kedlubny a mrkve nahrubo nastrouhejte, dejte do mísy a přidejte nakrájenou jarní cibulku.
2 Z octa, cukru, vody, soli a oleje připravte zálivku, nalijte ji do salátu a promíchejte. Salát podávejte posypaný sezamovými semínky.
Pečená kedlubna
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 2
- 4 kedlubny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
1 Troubu předehřejte na 200 °C. Kedlubny oloupejte a nakrájejte na kousky. Olivový olej promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku.
2 kedlubny promíchejte v ochuceném oleji a rozložte je na plech. osolte, opepřete, dejte do trouby a pečte asi 20–25 minut, dokud nezačínají hnědnout. Podávejte jako přílohu.