Sladké i slané nákypy
Špenátový nákyp
- 500 g špenátu
- 40 g másla
- 40 g mouky
- 20 g cibule
- 250 ml mléka
- sůl, pepř
- 5 žloutků
- 80 g parmezánského nebo ementálského sýra
- 5 bílků
- 20 g másla
Přebraný, dobře vypraný špenát uvaříme v osolené vodě, poté jej dáme okapati a jemně usekáme. Zvlášť si připravíme žlutou máslovou jíšku s cibulkou, zředíme ji mlékem na zahoustlou omáčku a povaříme. Do vychladlé omáčky zamícháme žloutky, sůl, pepř, připravený špenát, strouhaný parmezánský sýr a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdorný kastrol vymažeme máslem, naplníme špenátovou směsí a v horké troubě pečeme ½ až ¾ hodiny. Nákyp podáváme v nádobě, ve které se pekl.
Makaronový nákyp
- 250 g makaronů
- 30 g másla
- 250 g uzeného hodně tučného uvařeného masa
- 3 žloutky
- sůl
- ze 3 bílků sníh
- 20 g parmezánského nebo 30 g ementálského sýra
- 40 g másla
- 30 g housky na formu
Makarony povaříme ve slané vodě 20 až 25 minut. Pak je nakrájíme na drobné kousky, zamícháme do nich čerstvé máslo, sekané, vařené uzené maso, sůl, žloutky a z bílků sníh. Těsto vložíme do máslem vymazaného a houskou vysypaného kastrolu a pečeme v troubě
3/4 hodiny. Vyklopený nákyp posypeme strouhaným parmezánským neb ementálským sýrem a hned podáváme.
Bramborový nákyp
- 600 g čistých prolisovaných brambor
- 300 g cukru
- 5 žloutků
- 50 g mandlí
- z ½ citronu kůra i šťáva
- z 5 bílků sníh
- 20 g másla
- 20 g mouky
Vyprané brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupané prolisujeme a dáme vychladnouti. V míse umícháme jemný cukr se žloutky a citronovou kůrou (15 minut), Do utřeného těstíčka přikapeme citronovou šťávu, přidáme připravené brambory, loupané mandle a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdornou nebo formu z ohnivzdorného skla vymažeme čerstvým máslem, vysypeme moukou, těstem naplníme a nákyp v přiměřeně vytopené troubě upečeme do růžova. Pocukrovaný podáváme.
Tvarohový nákyp
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 6 žloutků
- ze ¼ citronu kůru
- 100 g tvarohu
- 100 g mandlí neb oříšků
- 100 g hrozinek
- ze 6 bílků sníh
- 15 g másla
- 20 g strouhané housky
- 20 g vanilkového cukru na posypání
- ¼ l ovocné šťávy (jahodové neb malinové)
Do utřeného másla zamícháme cukr, žloutky a citronovou kůru a znovu třeme 15 minut. Pak přidáváme, stále míchajíce, strouhaný tvaroh, rozsekané, přebrané hrozinky, oloupané strouhané mandle neb oříšky a naposled z bílků tuhý sníh. Těsto rozetřeme do máslem vymazané, houskou vysypané nákypové formy a nákyp pečeme velmi zvolna ¾ hodiny. Upečený pocukrujeme vanilkovým cukrem. K němu podáváme ovocnou šťávu.
Rýže se švestkami
- 160 g rýže
- ½ l mléka
- 50 g másla
- 85 g cukru
- citronová kůra
- vanilka
- 2 žloutky
- 40 g čokolády
- 20 g opražených strouhaných oříšků
- ze 2 bílků sníh
- 250 g švestek nebo višní
- 20 g másla
- 20 g housky
- 10 g cukru
máslem, vysypeme jemně ustrouhanou houskou, polovinu hmoty do ní rozetřeme, poklademe očištěnými, pecek zbavenými švestkami. Na ně rozetřeme druhou polovinu hmoty a upečeme ji v troubě do červena. Pak upravíme rýži na mísu a pocukrujeme. Takto můžeme připraviti rýži se zavařenými švestkami nebo višněmi nebo s nakrájenými oloupanými jablky.
Jablíčkový nákyp
- 200 g cukru
- 6 žloutků
- citronovou kůru
- vanilku
- 160 g polohrubé mouky
- ze 6 bílků sníh
- 50 g hrozinek
- 40 g mandlí neb oříšků
- 500 g jablek
- 20 g másla
- 20 g mouky
- 20 g vanilkového cukru
Tlučený, prosátý cukr, žloutky, tlučenou vanilku a strouhanou citronovou kůru třeme v míse 30 minut. Pak přidáme tuhý sníh z bílků současně s prosátou krupičkovou (polohrubou) moukou, oloupanými, na tenké lístky nakrájenými jablky, na nudličky nakrájenými, oloupanými mandlemi a hrozinkami. Lehce pro míchané těsto rozetřeme do máslem vymazané, moukou vysypané nákypové neb dortové formy a 1 hod. pečeme nákyp v mírně vytopené troubě. Pečený vyklopíme, pocukrujeme a podáváme.
Oříškový nákyp
- 160 g oříšků
- 80 g cukru
- 6 žloutků
- ze ¼ citronu kůra
- z 6 bílků sníh
- 20 g mouky
- 15 g másla
- 30 g housky na vymazání a vysypání formy
Ustrouhané lískové oříšky rozdělíme na 2 díly. V míse utřeme do husta cukr, žloutky, citronovou kůru a 1 díl oříšků. Do utřeného přidáme tuhý sníh z bílků, současně s druhým dílem oříšků a přidáme 1 lžíci mouky. Těsto lehce promícháme a upravíme do máslem vymazané, houskou vysypané formy a nákyp zvolna pečeme ½ – ¾ hodiny. Před podáváním nakrájíme jej na fezy, které polijeme oříškovým krémem.
Krém: 1/8 l sladké smetany, 3 žloutky, 40 g cukru, 1/2 kávové lžičky polohrubé mouky a kousek vanilky šleháme na plotně v kotlíku, ponořeném ve vařící vodě tak dlouho, až krém zhoustne. Do hustého krému zamícháme 20 g másla, zrnko soli a 30 g opražených, oloupaných a ustrouhaných oříšků.
Smetanový nákyp
Na krém:
- ¼ l sladké smetany
- 3 žloutky
- 1 lžíce mouky
- vanilka
na tření:
- 5 žloutků
- 100 g cukru
- z 5 bílků sníh
- 20g másla
- 20 g mouky
- ¼ l šlehané smetany
- 30 g cukru do smetany
Sladkou smetanu, žloutky, lžíci mouky a vanilku šleháme v hrnku metlou. Pak postavíme hrnek do vařící vody a na plotně šleháme, až krém zhoustne. Pak dáme vychladnouti. V míse umícháme cukr a žloutky do husta, pak přidáme vychladlý vařený krém a z bílků sníh. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, těsto do ní rozetřeme a nákyp pečeme ½ – ¾ hodiny. Studený ozdobíme šlehanou smetanou.
Recepty jsme vybrali z kuchařky Marie Janků Sandtnerové