Sladké i slané nákypy

Patřívaly k oblíbeným jídlům tradiční české kuchyně a ve starých kuchařkách na ně najdete spoustu receptů. Vyzkoušejte kromě osvědčeného rýžového nákypu i další, skoro zapomenuté varianty.

Špenátový nákyp

  • 500 g špenátu
  • 40 g másla
  • 40 g mouky
  • 20 g cibule
  • 250 ml mléka
  • sůl, pepř
  • 5 žloutků
  • 80 g parmezánského nebo ementálského sýra
  • 5 bílků
  • 20 g másla

Přebraný, dobře vypraný špenát uvaříme v osolené vodě, poté jej dáme okapati a jemně usekáme. Zvlášť si připravíme žlutou máslovou jíšku s cibulkou, zředíme ji mlékem na zahoustlou omáčku a povaříme. Do vychladlé omáčky zamícháme žloutky, sůl, pepř, připravený špenát, strouhaný parmezánský sýr a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdorný kastrol vymažeme máslem, naplníme špenátovou směsí a v horké troubě pečeme ½ až ¾ hodiny. Nákyp podáváme v nádobě, ve které se pekl.

Makaronový nákyp

  • 250 g makaronů
  • 30 g másla
  • 250 g uzeného hodně tučného uvařeného masa
  • 3 žloutky
  • sůl
  • ze 3 bílků sníh
  • 20 g parmezánského nebo 30 g ementálského sýra
  • 40 g másla
  • 30 g housky na formu

Makarony povaříme ve slané vodě 20 až 25 minut. Pak je nakrájíme na drobné kousky, zamícháme do nich čerstvé máslo, sekané, vařené uzené maso, sůl, žloutky a z bílků sníh. Těsto vložíme do máslem vymazaného a houskou vysypaného kastrolu a pečeme v troubě
3/4 hodiny. Vyklopený nákyp posypeme strouhaným parmezánským neb ementálským sýrem a hned podáváme.

Bramborový nákyp

  • 600 g čistých prolisovaných brambor
  • 300 g cukru
  • 5 žloutků
  • 50 g mandlí
  • z ½ citronu kůra i šťáva
  • z 5 bílků sníh
  • 20 g másla
  • 20 g mouky

Vyprané brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupané prolisujeme a dáme vychladnouti. V míse umícháme jemný cukr se žloutky a citronovou kůrou (15 minut), Do utřeného těstíčka přikapeme citronovou šťávu, přidáme připravené brambory, loupané mandle a tuhý sníh z bílků. Ohnivzdornou nebo formu z ohnivzdorného skla vymažeme čerstvým máslem, vysypeme moukou, těstem naplníme a nákyp v přiměřeně vytopené troubě upečeme do růžova. Pocukrovaný podáváme.

Tvarohový nákyp

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 6 žloutků
  • ze ¼ citronu kůru
  • 100 g tvarohu
  • 100 g mandlí neb oříšků
  • 100 g hrozinek
  • ze 6 bílků sníh
  • 15 g másla
  • 20 g strouhané housky
  • 20 g vanilkového cukru na posypání
  • ¼ l ovocné šťávy (jahodové neb malinové)

Do utřeného másla zamícháme cukr, žloutky a citronovou kůru a znovu třeme 15 minut. Pak přidáváme, stále míchajíce, strouhaný tvaroh, rozsekané, přebrané hrozinky, oloupané strouhané mandle neb oříšky a naposled z bílků tuhý sníh. Těsto rozetřeme do máslem vymazané, houskou vysypané nákypové formy a nákyp pečeme velmi zvolna ¾ hodiny. Upečený pocukrujeme vanilkovým cukrem. K němu podáváme ovocnou šťávu.

Rýže se švestkami

  • 160 g rýže
  • ½ l mléka
  • 50 g másla
  • 85 g cukru
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 2 žloutky
  • 40 g čokolády
  • 20 g opražených strouhaných oříšků
  • ze 2 bílků sníh
  • 250 g švestek nebo višní
  • 20 g másla
  • 20 g housky
  • 10 g cukru
Z přebrané, vyprané a spařené rýže a mléka uvaříme kaši a dáme ji vychladnouti. V míse umícháme máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku, poté přidáme vychladlou rýži, ustrouhanou čokoládu, oříšky a z bílků sníh. Nákypovou formu nebo pekáček vymažeme
máslem, vysypeme jemně ustrouhanou houskou, polovinu hmoty do ní rozetřeme, poklademe očištěnými, pecek zbavenými švestkami. Na ně rozetřeme druhou polovinu hmoty a upečeme ji v troubě do červena. Pak upravíme rýži na mísu a pocukrujeme. Takto můžeme připraviti rýži se zavařenými švestkami nebo višněmi nebo s nakrájenými oloupanými jablky.

Jablíčkový nákyp

  • 200 g cukru
  • 6 žloutků
  • citronovou kůru
  • vanilku
  • 160 g polohrubé mouky
  • ze 6 bílků sníh
  • 50 g hrozinek
  • 40 g mandlí neb oříšků
  • 500 g jablek
  • 20 g másla
  • 20 g mouky
  • 20 g vanilkového cukru

Tlučený, prosátý cukr, žloutky, tlučenou vanilku a strouhanou citronovou kůru třeme v míse 30 minut. Pak přidáme tuhý sníh z bílků současně s prosátou krupičkovou (polohrubou) moukou, oloupanými, na tenké lístky nakrájenými jablky, na nudličky nakrájenými, oloupanými mandlemi a hrozinkami. Lehce pro míchané těsto rozetřeme do máslem vymazané, moukou vysypané nákypové neb dortové formy a 1 hod. pečeme nákyp v mírně vytopené troubě. Pečený vyklopíme, pocukrujeme a podáváme.

Oříškový nákyp

  • 160 g oříšků
  • 80 g cukru
  • 6 žloutků
  • ze ¼ citronu kůra
  • z 6 bílků sníh
  • 20 g mouky
  • 15 g másla
  • 30 g housky na vymazání a vysypání formy

Ustrouhané lískové oříšky rozdělíme na 2 díly. V míse utřeme do husta cukr, žloutky, citronovou kůru a 1 díl oříšků. Do utřeného přidáme tuhý sníh z bílků, současně s druhým dílem oříšků a přidáme 1 lžíci mouky. Těsto lehce promícháme a upravíme do máslem vymazané, houskou vysypané formy a nákyp zvolna pečeme ½ – ¾ hodiny. Před podáváním nakrájíme jej na fezy, které polijeme oříškovým krémem.
Krém: 1/8 l sladké smetany, 3 žloutky, 40 g cukru, 1/2 kávové lžičky polohrubé mouky a kousek vanilky šleháme na plotně v kotlíku, ponořeném ve vařící vodě tak dlouho, až krém zhoustne. Do hustého krému zamícháme 20 g másla, zrnko soli a 30 g opražených, oloupaných a ustrouhaných oříšků.

Smetanový nákyp

Na krém:

  • ¼ l sladké smetany
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce mouky
  • vanilka

na tření:

  • 5 žloutků
  • 100 g cukru
  • z 5 bílků sníh
  • 20g másla
  • 20 g mouky
  • ¼ l šlehané smetany
  • 30 g cukru do smetany

Sladkou smetanu, žloutky, lžíci mouky a vanilku šleháme v hrnku metlou. Pak postavíme hrnek do vařící vody a na plotně šleháme, až krém zhoustne. Pak dáme vychladnouti. V míse umícháme cukr a žloutky do husta, pak přidáme vychladlý vařený krém a z bílků sníh. Formu vymažeme máslem, vysypeme moukou, těsto do ní rozetřeme a nákyp pečeme ½ – ¾ hodiny. Studený ozdobíme šlehanou smetanou.


Recepty jsme vybrali z kuchařky Marie Janků Sandtnerové

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek