Sladká chuť jablek
Mřížkový koláč s jablky
- 350 g hladké mouky
- 225 g studeného másla
- 5 lžic ledové vody
- 1/2 lžičky soli
- vejce na potření
- cukr na posyp
Na náplň:
- 8 jablek
- 125 g cukru krupice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce bramborového škrobu
- 1/2 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce másla
Oloupaná jablka rozkrájejte na kousky, dejte do mísy, přidejte citronovou šťávu, cukr a skořici. Promíchejte a nechte odstát, aby jablka pustila šťávu. Do mísy dejte mouku se solí a přidejte na nakrájené studené máslo a rozdrobte vše na drobenku. Poté přidejte studenou vodu a vypracujte soudržné těsto. Rozdělte ho na dva stejné díly, zabalte je do fólie a dejte vychladit do lednice. Jablka nechte vykapat, šťávu nalijte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plameni svařte na hustý karamel. Odkapaná jablka v míse promíchejte se škrobem. Vychlazené těsto rozválejte na dva tenké pláty, z toho jeden asi o 2 až 3 cm větší, než je koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně a pak ho nožem nebo rádýlkem nakrájejte na proužky o šíři asi 2,5 cm. Připravený plát těsta s pomocí válečku a přeneste do formy. Těsto urovnejte a na dně propíchejte vidličkou. Vložte jablka a zalijte je karamelem. Na povrchu jablek složte mřížku z druhého plátu těsta. Potřete ji rozšlehaným vejcem a posypte trochou cukru. Pečte při 170 °C asi 60 minut.
Křehký jablečný koláč
- 600 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka + na posypání
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
- 1 vejce + 1 žloutek na potření
- 250 g Hery
- 50 g zakysané nebo sladké smetany
Na náplň:
- 1 kg nastrouhaných jablek
- cukr podle chuti
- vanilkový cukr
- skořice
- rozinky
- citronová kůra
Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na vále zpracujte těsto a rozkrojte ho na dva stejné díly. Těsto nemusí odpočívat, dobře se s ním pracuje.
Rozválejte jeden díl těsta a pomocí válečku ho přeneste na plech 30 x 40 cm potažený pečicím papírem. Poklaďte ho lehce vymačkanými jablky, urovnejte je, pocukrujte, přidejte podle chuti rozinky, skořici a citronovou kůru a přikryjte náplň druhým plátem. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem. Pečte v troubě vyhřáté na 190 °C do zlatova (asi 30 minut).
Upečený koláč před podáváním pocukrujte.