Síla česneku
Česneková pasta se zázvorem
Doba přípravy: 15 minut
- 150 g oloupaného česneku
- 150 g oloupaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
1 Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Menší množství pasty můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici, zbytek je dobré zamrazit.
2 Tato pasta je vhodná do receptů indické nebo čínské kuchyně nebo ji můžete použít místo čerstvého česneku.
Domácí česnekový olej
Doba přípravy: 10 minut + odležení
- 2 paličky česneku
- 150 ml olivového oleje
- čerstvé bylinky podle chuti
1 Česnek oloupejte a jednotlivé stroužky podélně rozkrojte. Vložte je do sklenic a zalijte olejem tak, aby byly ponořené. Můžete přidat i čerstvé bylinky podle chuti.
2 Sklenici uzavřete a nechte minimálně týden louhovat v lednici. Poté česnekový olej slijte a používejte například k dochucení salátů a podobně.
Nakládaný česnek
Doba přípravy: 60 minut + odležení
- 500 g česneku
- celý černý pepř
- nové koření
- rozmarýn
- olej
Na nálev:
- 200 ml bílého vína
- 100 ml vinného octa
- 100 ml vody
- 4 lžíce cukru
- 1 lžička soli
1 Stroužky čerstvého česneku oloupejte a vložte do sklenice. Vrstvy česneku prokládejte kořením.
2 Česnek ve sklenicích přelijte lžičkou oleje a zalijte nálevem připraveným svařením vína, octa, vody s cukrem a solí. Sklenice nakonec zavíčkujte a sterilujte 20 minut při 80 °C. Nakládaný česnek je dobrý například jako pochutina k masu.
Pečený česnek
Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5
- 5 neloupaných paliček česneku
- 5 lžic olivového oleje
1 Neoloupané česnekové paličky seřízněte nožem tak, abyste odhalili všechny stroužky. Každou pokapejte olivovým olejem a zabalte do alobalu.
2 Na plechu nebo v zapékací misce pečte v předehřáté troubě při 170 °C asi 45 minut. Česnek musí zhnědnou a stroužky musí být tekuté. Posledních asi 10 minut česnek pečte bez alobalu. Podávejte například jako pomazánku na pečivu.