
Šestkrát švestkový koláč
Voňavý švestkový koláč
Doba přípravy: 75 minut Počet porcí: 8
- 360 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- špetka soli
- 3/4 lžičky perníkového koření
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 3 vejce
- švestky

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, solí a kořením. V jiné misce utřete máslo s cukrem a postupně zašlehejte vejce. Pak po částech zapracujte moučnou směs.
2 Těsto rozetřete do pečicí formy a poklaďte půlenými švestkami – řezem nahoru. Pečte asi 45–55 minut, dokud není koláč i ve středu dobře propečený – vyzkoušejte špejlí.

Obrácený švestkový koláč
Doba přípravy: 80 minut Počet porcí: 8
- 2 lžíce másla + 2 lžíce cukru
- švestky
- 350 g hladké mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 120 g másla
- 120 g cukru krupice
- 1 lžíci vanilkového extraktu
- 3 žloutky
- 120 ml zakysané smetany
1 Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Na dno nalijte 2 lžíce rozpuštěného másla a posypte ho cukrem. Půlené švestky dejte těsně vedle sebe řezem dolů na máslo s cukrem.
2 Smíchejte mouku, kypřicí prášek a koření. Vyšlehejte máslo s cukrem a vanilkovým extraktem a postupně zašlehejte žloutky. Vmíchejte suchou směs a zakysanou smetanu.
3 Těsto rozprostřete na připravené švestky. Pečte na 180 °C asi 60 minut dozlatova. Nechte chvilku vychladnout a pak koláč převraťte švestkami nahoru.

Kynutý koláč se švestkami

Doba přípravy: 2 hodiny Počet porcí: 8
- 1 kostka droždí
- 250 ml mléka
- 65 g cukru
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 125 g másla
- 2 žloutky
- 2 kg švestek
1 Droždí rozdrobte v trošce vlažného mléka, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Zbytek mléka smíchejte s rozpuštěným máslem a žloutky.
2 K mouce s cukrem a špetkou soli přidejte kvásek a mléčnou směs a vypracujte hladké nelepivé těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout. Poté jej trochu prohněťte, rozprostřete na plech a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pak ho hustě poklaďte osminkami švestek řezem nahoru.
3 Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova.

Švestkový crumble

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8
Na náplň:
- 500 g švestek
- 25 g třtinového cukru
- šťáva z poloviny citronu
- 50 ml ovocného likéru
Na těsto:
- 170 g hladké mouky
- 120 g ovesných vloček
- 100 g třtinového cukru
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- 90 g změklého másla
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička skořice
- špetka soli
1 Vypeckované švestky nakrájejte na čtvrtiny. Smíchejte je s cukrem, šťávou z citronu a likérem. Ovoce rozložte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo koláčové formy.
2 Ze sypkých surovin na těsto, másla a zakysané smetany vytvořte drobenku. (Podle potřeby přidejte mouku a vločky, aby se drobenka sypala.) Drobenku nasypte na švestky a pečte asi 30 minut při 190°C. Crumble podávejte teplý.

Tartaletky se švestkami

Doba přípravy: 45 minut Počet porcí: 8
- 1 balíček listového těsta
- máslo na vymazání
- švestky
- cukr krystal
- mletá skořice
- 2 žloutky
1 Listové těsto rozválejte, vykrajujte z něj kolečka a vkládejte je do formiček na tartaletky vymazaných máslem.
2 Každou tartaletku poklaďte švestkami nakrájenými na osminky a posypte krystalovým cukrem smíchaným se skořicí. Okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova.

Linecký švestkový koláč

Doba přípravy: 90 minut Počet porcí: 8
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- piškoty
- švestky
- vejce na potření
1 Z mouky, másla, cukru, vanilkového cukru a žloutků vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte v lednici aspoň 20 minut odležet. Odleželé těsto vyválejte na plát, vyložte jím koláčovou formu a z části vykrájejte hvězdičky, proužky či jiné tvary.
2 Těsto ve formě posypte drcenými piškoty a poklaďte půlenými švestkami řezem nahoru. Povrch koláče ozdobte vykrájenými hvězdičkami z těsta nebo z proužků těsta vytvořte mřížku. Potřete ji rozšlehaným vejcem. Pečte 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C.