Sbírejte šípky

Dozrávají od konce září a můžete je využít na mnoho způsobů. Nezapomeňte si ani letos v přírodě nasbírat rudé šípky a připravit si z nich léčivé dobroty.

Plody růže šípkové neboli šípky obsahují velké množství vitaminů, proto se užívají při léčbě nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Měly by být sytě rudé až vínové a při zmáčknutí ještě tvrdé.


Šípková zavařenina

  • 2 kg odstopkovaných šípků
  • 600 g cukru

Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte ochlupených semínek. Pak je vařte asi 20 minut s cukrem a poté propasírujte přes cedník. Vzniklou dřeň ještě jednou propasírujte přes jemné síto, abyste ji zbavili posledních semínek a chloupků. Pak ji vařte na mírném plameni a za stálého promíchávání do požadované konzistence. Horkou zavařeninu naplňte do sklenic a zavíčkujte.

 

 

 

Šípková omáčka

  • 2 lžíce šípkové zavařeniny
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 lžíce rozinek
  • 4 hřebíčky
  • ocet
  • sůl

 

Z mouky a másla usmažte světlou jíšku, zalijte ji vývarem a vínem. Přidejte šípkovou zavařeninu a důkladně směs povařte. Rozinky a hřebíčky povařte zvlášť a přeceděný vývar přidejte do omáčky. Promíchejte, osolte a ochuťte octem. Šípková omáčka se hodí ke zvěřině a tmavému masu.

 

 

Šípkový čaj

Sušené šípky rozdrťte, 2 minuty louhujte ve studené vodě, pak směs zahřejte a nechte přejít varem. Hotový čaj sceďte přes jemné sítko. Podávejte slazený medem.

 

 

 

 

Šípkový sirup

  • zralé šípky
  • citrony nebo limetky
  • med

 

Odstopkované šípky zbavené zbytků okvětí umelte na drť a vložte do hrnce. Přelijte ji vodou horkou přibližně 90 °C tak, aby byla všechna drť ponořená. Přidejte šťávu z citronů nebo limetek (na 1 litr vody 5 citronů) a nechte směs vychladnout a poté louhovat v ledničce po dobu 48 hodin. Vylouhovanou směs přeceďte přes plátýnko, čímž se zbavíte jemných chloupků. Tekutinu oslaďte medem podle chuti (minimálně půl sklenice medu na 1 litr tekutiny). Výluh s medem pozvolna přiveďte k varu a ihned odstavte. Hotovým sirupem naplňte sterilizované lahve a důkladně zavíčkujte. Pak lahve vložte na dvacet minut do trouby předehřáté na 80 °C. Díky tomu vám sirup vydrží i dlouhé měsíce. Pokud víte, že ho do dvou týdnů zkonzumujete, můžete proces sterilace v troubě vynechat.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek