foto: Shutterstock

Rychlé moučníky z listového těsta

Listové těsto se skvěle hodí pro přípravu rychlých ovocných moučníků. Který si vyberete? Klasický štrůdl, jablečné růžičky nebo koláč s hruškami a sýrem?

Jablečné růžičky

budete potřebovat

  • 2 červená jablka
  • 1/2 citronu
  • 500 ml vody
  • 250 g listového těsta
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • formu na muffiny
  • máslo na vymazání

 

postup

1 Rozpůlená neoloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky tenké 2 mm, dejte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou, zahřejte a povařte 1 minutu, aby změkla. Osušte je na utěrce.

2 Rozválené těsto nakrájejte na pruhy široké asi 6 cm. Potřete ho džemem. Na těsto klaďte plátky jablka slupkou ven a rovnou stranou do středu pruhu tak, aby se částečně překrývaly. Potom přes ně přeložte druhou polovinu pruhu a zarolujte je.

Růžičky vložte do vymazané formy pečte asi 15 minut při 180 °C.

 


Babiččin štrůdl

foto: Shutterstock

budete potřebovat

  • 1 balíček listového těsta
  • 750 g jablek
  • 60 g rozinek
  • 80 g skořicového cukru
  • 20 ml rumu
  • kousek citronové kůry
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

 

postup

Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát silný asi 4 mm. Na prostřední třetinu poklaďte jablka nakrájená na tenké plátky, posypejte je rozinkami, skořicovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a pokapejte rumem.

Krajní třetiny plátu slabě potřete máslem a pak jimi náplň zakryjte. Oba konce závinu stiskněte a celý potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova. Před podávání pocukrujte. Moučník můžete servírovat i teplý, s kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

 


Koláč s hruškami a sýrem

foto: Shutterstock

budete potřebovat

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 velké vejce
  • 150 g sýra gorgonzola nebo niva
  • 1 malou cibuli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 zralé hrušky nakrájená na tenké plátky
  • hrst kuliček hroznového vína
  • sůl

 

postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte na tenký plát a přeneste jej do kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem. Na několika místech těsto propíchejte vidličkou.
Pak korpus nechte 10 minut předpéct v troubě.

Rozšlehejte vejce se sýrem a nalijte na koláč. Cibulku nakrájejte nadrobno a nechte na pánvi na másle zesklovatět. Pak přidejte plátky hrušek a asi 3 až 5 minut je na másle po obou stranách opékejte. Osolte a opepřete a poklaďte jimi povrch koláče. Posypte kuličkami hroznového vína a pečte v troubě pod dobu 20–25 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek