foto: Shutterstock
Rychlé moučníky z listového těsta
Jablečné růžičky
budete potřebovat
- 2 červená jablka
- 1/2 citronu
- 500 ml vody
- 250 g listového těsta
- 2 lžíce meruňkového džemu
- formu na muffiny
- máslo na vymazání
postup
1 Rozpůlená neoloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky tenké 2 mm, dejte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou, zahřejte a povařte 1 minutu, aby změkla. Osušte je na utěrce.
2 Rozválené těsto nakrájejte na pruhy široké asi 6 cm. Potřete ho džemem. Na těsto klaďte plátky jablka slupkou ven a rovnou stranou do středu pruhu tak, aby se částečně překrývaly. Potom přes ně přeložte druhou polovinu pruhu a zarolujte je.
Růžičky vložte do vymazané formy pečte asi 15 minut při 180 °C.
Babiččin štrůdl
foto: Shutterstock
budete potřebovat
- 1 balíček listového těsta
- 750 g jablek
- 60 g rozinek
- 80 g skořicového cukru
- 20 ml rumu
- kousek citronové kůry
- 1 vejce
- moučkový cukr
postup
Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát silný asi 4 mm. Na prostřední třetinu poklaďte jablka nakrájená na tenké plátky, posypejte je rozinkami, skořicovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a pokapejte rumem.
Krajní třetiny plátu slabě potřete máslem a pak jimi náplň zakryjte. Oba konce závinu stiskněte a celý potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova. Před podávání pocukrujte. Moučník můžete servírovat i teplý, s kopečkem čerstvě ušlehané smetany.
Koláč s hruškami a sýrem
foto: Shutterstock
budete potřebovat
- 1 balíček listového těsta
- 1 velké vejce
- 150 g sýra gorgonzola nebo niva
- 1 malou cibuli
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 zralé hrušky nakrájená na tenké plátky
- hrst kuliček hroznového vína
- sůl
postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte na tenký plát a přeneste jej do kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem. Na několika místech těsto propíchejte vidličkou.
Pak korpus nechte 10 minut předpéct v troubě.
Rozšlehejte vejce se sýrem a nalijte na koláč. Cibulku nakrájejte nadrobno a nechte na pánvi na másle zesklovatět. Pak přidejte plátky hrušek a asi 3 až 5 minut je na másle po obou stranách opékejte. Osolte a opepřete a poklaďte jimi povrch koláče. Posypte kuličkami hroznového vína a pečte v troubě pod dobu 20–25 minut dozlatova.