foto: Shutterstock

Rychlé moučníky z listového těsta

Listové těsto se skvěle hodí pro přípravu rychlých ovocných moučníků. Který si vyberete? Klasický štrůdl, jablečné růžičky nebo koláč s hruškami a sýrem?

Jablečné růžičky

budete potřebovat

  • 2 červená jablka
  • 1/2 citronu
  • 500 ml vody
  • 250 g listového těsta
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • formu na muffiny
  • máslo na vymazání

 

postup

1 Rozpůlená neoloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na plátky tenké 2 mm, dejte je do hrnce s vodou a citronovou šťávou, zahřejte a povařte 1 minutu, aby změkla. Osušte je na utěrce.

2 Rozválené těsto nakrájejte na pruhy široké asi 6 cm. Potřete ho džemem. Na těsto klaďte plátky jablka slupkou ven a rovnou stranou do středu pruhu tak, aby se částečně překrývaly. Potom přes ně přeložte druhou polovinu pruhu a zarolujte je.

Růžičky vložte do vymazané formy pečte asi 15 minut při 180 °C.

 


Babiččin štrůdl

foto: Shutterstock

budete potřebovat

  • 1 balíček listového těsta
  • 750 g jablek
  • 60 g rozinek
  • 80 g skořicového cukru
  • 20 ml rumu
  • kousek citronové kůry
  • 1 vejce
  • moučkový cukr

 

postup

Z listového těsta vyválejte obdélníkový plát silný asi 4 mm. Na prostřední třetinu poklaďte jablka nakrájená na tenké plátky, posypejte je rozinkami, skořicovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou a pokapejte rumem.

Krajní třetiny plátu slabě potřete máslem a pak jimi náplň zakryjte. Oba konce závinu stiskněte a celý potřete rozšlehaným vejcem.

Pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova. Před podávání pocukrujte. Moučník můžete servírovat i teplý, s kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

 


Koláč s hruškami a sýrem

foto: Shutterstock

budete potřebovat

  • 1 balíček listového těsta
  • 1 velké vejce
  • 150 g sýra gorgonzola nebo niva
  • 1 malou cibuli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 zralé hrušky nakrájená na tenké plátky
  • hrst kuliček hroznového vína
  • sůl

 

postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Listové těsto rozválejte na tenký plát a přeneste jej do kulaté koláčové formy vyložené pečicím papírem. Na několika místech těsto propíchejte vidličkou.
Pak korpus nechte 10 minut předpéct v troubě.

Rozšlehejte vejce se sýrem a nalijte na koláč. Cibulku nakrájejte nadrobno a nechte na pánvi na másle zesklovatět. Pak přidejte plátky hrušek a asi 3 až 5 minut je na másle po obou stranách opékejte. Osolte a opepřete a poklaďte jimi povrch koláče. Posypte kuličkami hroznového vína a pečte v troubě pod dobu 20–25 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek