Rybí polévky

Pochutnáte si rádi na dobré rybí polévce? Na štědrovečerním stole by neměla chybět, ale připravit si ji můžete kdykoli. Vyberte si z tradičních receptů.


Krémová polévka s lososem

Budete potřebovat

  • 800 g lososa
  • 500 g brambor
  • 200 ml 30% smetany
  • 1 l vývaru
  • 2 mrkve
  • 1 pórek
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci mouky
  • sůl, cukr, ocet

Pórek a cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kousky, brambory na kostky. Lososa zbavte kůže a nakrájejte ho na středně velké kousky. Osolte ho a dejte odpočívat do lednice. V hrnci na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte pórek a mrkev, osolte a krátce orestujte. Přisypte mouku, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte brambory a znovu mírně dosolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte zakryté asi 20 minut, než brambory změknou.
Zmírněte plamen na minimum a přidejte smetanu. Dochuťte cukrem, octem a solí. Úplně nakonec opatrně vložte díly lososa. Přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Lososa opatrně vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Polévku rozdělte naběračkou do misek a do každé vložte porce lososa.

 


Skotská rybí polévka

Budete potřebovat

  • 2 lžíce oleje
  • 100 g mrkve
  • 100 g pórku
  • 100 g cibule
  • 100 g brambor
  • 35 g hladké mouky
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • 250 g lososa
  • 250 g uzeného platýze, halibuta, tresky nebo mořského jazyka
  • 250 g větších loupaných krevet
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
Zeleninu včetně brambor opékejte 3–5 minut na oleji, zaprašte moukou a ještě 1 minutu míchejte. Zalijte 750 ml vody, přidejte hořčici, osolte, opepřete a vařte, až budou brambory téměř měkké. Potom přidejte rybí maso nakrájené na větší kostky, krevety a vařte na mírném ohni asi 10 minut. Zjemněte smetanou, už jen krátce zahřejte a případně dochuťte solí a pepřem.

 


Tradiční rybí polévka

Budete potřebovat

  • 4 kapří hlavy
  • 3 mrkve
  • 3 kořenové petržele
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 lžíce másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 1 hrst nasekané petrželky
  • mletý oříšek muškátový
  • sůl
  • krutony

Rybí hlavy bez žaber dejte do hrnce, přidejte přepůlený celer, 1 petržel, 1 mrkev a naříznuté cibule. Zalijte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené. Přidejte bobkový list, nové koření a sůl, přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 20 až 30 minut, než rybí maso změkne. Poté vývar odstavte z plotny a sceďte. V hrnci rozpusťte 4 lžíce másla, přidejte 2 mrkve a 2 petržele nakrájené na kostičky a nechte restovat. Přidejte 5 lžic hladké mouky, nechte ji zasmahnout a vytvořte světlou jíšku. Jakmile bude mít lehce růžovou barvu, začněte postupně přilévat vývar a vždy ho dobře promíchejte dohladka s moukou. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte provařit. Mezitím oberte maso z rybích hlav a poté ho přidejte do polévky. Nastrouhejte trošku muškátového oříšku, nasekejte petrželku, odstavte z plotny a promíchejte. Podávejte s opečenými krutonky z bílého pečiva.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek