
Rybí polévky

Krémová polévka s lososem

Budete potřebovat
- 800 g lososa
- 500 g brambor
- 200 ml 30% smetany
- 1 l vývaru
- 2 mrkve
- 1 pórek
- 1 cibuli
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci mouky
- sůl, cukr, ocet
Pórek a cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kousky, brambory na kostky. Lososa zbavte kůže a nakrájejte ho na středně velké kousky. Osolte ho a dejte odpočívat do lednice. V hrnci na másle nechte zesklovatět cibuli, přidejte pórek a mrkev, osolte a krátce orestujte. Přisypte mouku, promíchejte, zalijte vývarem, přidejte brambory a znovu mírně dosolte. Přiveďte k mírnému varu a povařte zakryté asi 20 minut, než brambory změknou.
Zmírněte plamen na minimum a přidejte smetanu. Dochuťte cukrem, octem a solí. Úplně nakonec opatrně vložte díly lososa. Přiklopte poklicí a nechte dojít asi 5 minut. Lososa opatrně vylovte děrovanou lžící a dejte stranou. Polévku rozdělte naběračkou do misek a do každé vložte porce lososa.

Skotská rybí polévka

Budete potřebovat
- 2 lžíce oleje
- 100 g mrkve
- 100 g pórku
- 100 g cibule
- 100 g brambor
- 35 g hladké mouky
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 250 g lososa
- 250 g uzeného platýze, halibuta, tresky nebo mořského jazyka
- 250 g větších loupaných krevet
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř

Tradiční rybí polévka

Budete potřebovat
- 4 kapří hlavy
- 3 mrkve
- 3 kořenové petržele
- 1 celer
- 2 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 4 lžíce másla
- 5 lžic hladké mouky
- 1 hrst nasekané petrželky
- mletý oříšek muškátový
- sůl
- krutony
Rybí hlavy bez žaber dejte do hrnce, přidejte přepůlený celer, 1 petržel, 1 mrkev a naříznuté cibule. Zalijte vodou, aby byly všechny suroviny ponořené. Přidejte bobkový list, nové koření a sůl, přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 20 až 30 minut, než rybí maso změkne. Poté vývar odstavte z plotny a sceďte. V hrnci rozpusťte 4 lžíce másla, přidejte 2 mrkve a 2 petržele nakrájené na kostičky a nechte restovat. Přidejte 5 lžic hladké mouky, nechte ji zasmahnout a vytvořte světlou jíšku. Jakmile bude mít lehce růžovou barvu, začněte postupně přilévat vývar a vždy ho dobře promíchejte dohladka s moukou. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte provařit. Mezitím oberte maso z rybích hlav a poté ho přidejte do polévky. Nastrouhejte trošku muškátového oříšku, nasekejte petrželku, odstavte z plotny a promíchejte. Podávejte s opečenými krutonky z bílého pečiva.