foto: Shutterstock
Recepty na hrášku
Krémová hrášková polévka
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 100 g másla
- 50 g pórku
- 30 g šalotky
- 500 g hrášku
- 1 lžička cukru
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany
- 100 ml mascarpone
- sůl
1 V hrnci rozpusťte máslo, orestujte na něm najemno nakrájenou šalotku a pórek (měly by zůstat světlé). Přidejte hrášek a trochu cukru, krátce osmažte a podlijte vývarem. Vařte pouze krátce, 10 až 15 minut, aby hrášek neztratil barvu.
2 Nakonec přidejte smetanu a mascarpone, rozmixujte mixérem a přeceďte přes jemné sítko. V případě potřeby dochuťte solí.
foto: Shutterstock
Jarní salát se zeleným hráškem
Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 4- 1 svazek zeleného chřestu
- 150 g cukrových lusků
- 150 g vyloupaného zeleného hrášku
- 50 g rukoly
- 50 g baby špenátu
- 1 salátová okurka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky bílého octa
1 Chřest očistěte, odlomte tužší části stonků a společně s lusky a hráškem ho povařte 2 minuty v osolené vodě. Zelenina by měla být měkká, ale měla by zůstat křupavá. Po vyjmutí z horké vody ji zchlaďte v ledové vodě.
2 Zeleninu osušte, vložte do mísy, přidejte rukolu, špenát a cuketu nebo okurku. Smíchejte utřený česnek s olivovým olejem a octem, osolte a opepřete podle chuti, přelijte zálivkou, salát jemně promíchejte a podávejte.
foto: Shutterstock
Hráškové suflé s parmazánem
Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: 4
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malý pórek (asi 150 g)
- sůl, pepř
- 180 g mraženého hrášku
- 310 ml mléka
- 50 g másla
- máslo na formičky
- 2 lžíce hladké mouky
- 140 g parmazánu + k podávání
- 4 vejce
1 V pánvi na oleji opečte pórek doměkka. Osolte ho, opepřete, vmíchejte trochu rozmrzlý hrášek a vlijte mléko. Přiveďte k varu a povařte 2 minuty. Pak stáhněte z ohně a rozmixujte dohladka.V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a míchejte 1–2 minuty. Stáhněte oheň na minimum, přimíchejte hráškovo-pórkovou směs a asi 10 minut vařte do zhoustnutí. Pak ji přesuňte do velké mísy a nechte 5 minut odpočívat.
2 Máslem vymažte 4 větší nebo 8 menších formiček na suflé a vysypte je parmazánem. K hráškové směsi přidejte žloutky a zbývající parmazán a dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně ho opatrně přimíchejte k hráškové směsi. Naplňte do připravených nádob, dejte je na plech a vložte do trouby. Pečte 25 minut při 180 °C, suflé by mělo vyběhnout a zezlátnout. Upečené posypte zbylým parmazánem a ihned podávejte.