Rajčata na středomořský způsob

Středomořská kuchyně je vděčnou inspirací pro všechny, kdo mají rádi lehká a zdravá zeleninová jídla. A pro milovníky rajčat to platí dvojnásob!

Španělské gazpacho

  • 500 g rajčat
  • 1 paprika
  • 1 salátová okurka
  • 1 šalotka nebo menší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného octa (sherry nebo vinného)
  • bylinky podle chuti (bazalka, petrželka apod.)
  • sůl
  • mletý pepř

Rajčata krátce spařte (shora lehce nařízněte do kříže a na 1 až 2 minuty vložte do vroucí vody) a oloupejte, papriku zbavte jádřinců a společně s oloupanou okurkou, cibulí, česnekem a olivovým olejem rozmixujte dohladka. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem, červeným octem, čerstvými bylinkami a případně i špetkou cukru a znovu rozmixujte. Pokud je třeba, zřeďte trochou vody nebo rajčatové šťávy, či naopak zahustěte bílým chlebem. Polévku nechte v lednici důkladně vychladit a podávejte s krutony z bílého chleba a kousky papriky a oloupané okurky.

 

 


Gnocchi s rajčaty a mozzarellou

Na noky:

  • 1 kg moučných brambor
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • 300 g polohrubé mouky

na omáčku:

  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 700 g konzervovaných krájených rajčat
  • hrst čerstvých lístků bazalky
  • 200 g mozzarelly
  • 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
Neloupané brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Nechte vychladnout a oloupané brambory rozmačkejte. Dejte je do velké mísy, přidejte sůl, vejce a mouku a vypracujte nelepivé těsto. Z něj vyválejte dlouhé válečky a ostrým nožem je nakrájejte na přibližně dvoucentimetrové kousky. Dejte stranou.

Připravte si omáčku: Ve velké pánvi rozpalte olej, přidejte česnek a asi minutu nechte změknout. Přidejte rajčata a natrhanou bazalku, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit ještě asi 10 minut.

Mezitím uvařte gnocchi – vkládejte do osolené vroucí vody a nechte vařit, dokud nevyplavou na hladinu. Vyndejte děrovanou naběračkou, nechte okapat a vložte do rajské omáčky. Přidejte mozzarellu a polovinu parmazánu a vařte ještě 1–2 minuty, dokud se mozzarella nezačne rozpouštět. Odstavte, posypejte zbylým parmazánem, ozdobte bazalkovými lístky a ihned podávejte.

 

 


Mini pizzy s cherry rajčátky

Na těsto:

  • 200 g mouky
  • 20 g droždí
  • ¼ lžičky cukru
  • 50 ml mléka
  • ½ lžičky soli (může být bylinková)
  • 1 lžíce olivového oleje

na náplň:

  • 250 g cherry rajčátek
  • 5 šalotek
  • 2 bochánky mozzarelly
  • 3-4 snítky majoránky nebo oregana
  • 80 g rajčatového protlaku
  • 4 lžíce zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

Z mouky, droždí, vlažného mléka, cukru, soli a oleje vypracujeme pružné vláčné těsto a necháme ho na teplém místě asi 40 minut kynout. Pak ho rozdělíme na 12 až 16 porcí, vytvarujeme je do kuliček a z nich pak zmáčknutím na palcičku a vytahováním do stran vytvarujeme tenké kulaté placky o průměru asi 8 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.

Připravíme náplň: Rajčátka opláchneme a rozpůlíme. Oloupané šalotky podélně rozkrojíme na čtvrtky a orestujeme na pánvi na lžíci oleje. Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Do rajčatového protlaku vmícháme zeleninový vývar, sůl, pepř a lístky majoránky. Směsí potřeme pizzy a obložíme rajčaty, šalotkou a mozzarellou. Pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C asi 15 minut.

 

 


Rajčatová salsa

  • 800 g rajčat
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička cukru
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená a 1 zelená chilli paprička
  • ½ svazku petrželky
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje

Rajčata oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte semeníky a pokrájejte dužninu na kostičky. Promíchejte se solí, pepřem a lžičkou cukru. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky, chilli papričky a petrželku nasekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, promíchejte, přilijte ocet a olej a podle potřeby dochuťte. Mísu se salsou zakryjte a dejte odležet aspoň na 1 hodinu do ledničky.

 

 


Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek