Rajčata na středomořský způsob
Španělské gazpacho
- 500 g rajčat
- 1 paprika
- 1 salátová okurka
- 1 šalotka nebo menší cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce červeného octa (sherry nebo vinného)
- bylinky podle chuti (bazalka, petrželka apod.)
- sůl
- mletý pepř
Rajčata krátce spařte (shora lehce nařízněte do kříže a na 1 až 2 minuty vložte do vroucí vody) a oloupejte, papriku zbavte jádřinců a společně s oloupanou okurkou, cibulí, česnekem a olivovým olejem rozmixujte dohladka. Dochuťte podle potřeby solí, pepřem, červeným octem, čerstvými bylinkami a případně i špetkou cukru a znovu rozmixujte. Pokud je třeba, zřeďte trochou vody nebo rajčatové šťávy, či naopak zahustěte bílým chlebem. Polévku nechte v lednici důkladně vychladit a podávejte s krutony z bílého chleba a kousky papriky a oloupané okurky.
Gnocchi s rajčaty a mozzarellou
Na noky:
- 1 kg moučných brambor
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 300 g polohrubé mouky
na omáčku:
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 700 g konzervovaných krájených rajčat
- hrst čerstvých lístků bazalky
- 200 g mozzarelly
- 100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
Připravte si omáčku: Ve velké pánvi rozpalte olej, přidejte česnek a asi minutu nechte změknout. Přidejte rajčata a natrhanou bazalku, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit ještě asi 10 minut.
Mezitím uvařte gnocchi – vkládejte do osolené vroucí vody a nechte vařit, dokud nevyplavou na hladinu. Vyndejte děrovanou naběračkou, nechte okapat a vložte do rajské omáčky. Přidejte mozzarellu a polovinu parmazánu a vařte ještě 1–2 minuty, dokud se mozzarella nezačne rozpouštět. Odstavte, posypejte zbylým parmazánem, ozdobte bazalkovými lístky a ihned podávejte.
Mini pizzy s cherry rajčátky
Na těsto:
- 200 g mouky
- 20 g droždí
- ¼ lžičky cukru
- 50 ml mléka
- ½ lžičky soli (může být bylinková)
- 1 lžíce olivového oleje
na náplň:
- 250 g cherry rajčátek
- 5 šalotek
- 2 bochánky mozzarelly
- 3-4 snítky majoránky nebo oregana
- 80 g rajčatového protlaku
- 4 lžíce zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
Z mouky, droždí, vlažného mléka, cukru, soli a oleje vypracujeme pružné vláčné těsto a necháme ho na teplém místě asi 40 minut kynout. Pak ho rozdělíme na 12 až 16 porcí, vytvarujeme je do kuliček a z nich pak zmáčknutím na palcičku a vytahováním do stran vytvarujeme tenké kulaté placky o průměru asi 8 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
Připravíme náplň: Rajčátka opláchneme a rozpůlíme. Oloupané šalotky podélně rozkrojíme na čtvrtky a orestujeme na pánvi na lžíci oleje. Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Do rajčatového protlaku vmícháme zeleninový vývar, sůl, pepř a lístky majoránky. Směsí potřeme pizzy a obložíme rajčaty, šalotkou a mozzarellou. Pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C asi 15 minut.
Rajčatová salsa
- 800 g rajčat
- sůl
- pepř
- 1 lžička cukru
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená a 1 zelená chilli paprička
- ½ svazku petrželky
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
Rajčata oloupejte, rozčtvrťte, vykrojte semeníky a pokrájejte dužninu na kostičky. Promíchejte se solí, pepřem a lžičkou cukru. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte na drobné kostičky, chilli papričky a petrželku nasekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, promíchejte, přilijte ocet a olej a podle potřeby dochuťte. Mísu se salsou zakryjte a dejte odležet aspoň na 1 hodinu do ledničky.