Rajčat není nikdy dost
Hustý domácí protlak
Dobře vyzrálá, měkká rajčata omyjte, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce a podlijte malým množstvím vody, aby se nepřipalovala, než pustí šťávu. Pod pokličkou je duste, dokud se zcela nerozvaří – občas zamíchejte. Nechte trochu zchladnout a propasírujte rajčata přes husté síto, abyste se zbavili slupek. Propasírovanou hmotu opět vložte do hrnce a nechte na mírném plameni bez pokličky odpařovat, občas zamíchejte. Když dosáhnete dostatečné hustoty, naplňte horký protlak do vymytých a vypařených zavařovacích sklenic a uzavřete. Sterilujte 30 minut při 80 °C.
Rajčatová omáčka
- 3 kg zralých rajčat
- 500 g cibule
- 1 mrkev
- 10 stroužků česneku
- 100 ml olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- 3 lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 3 snítky tymiánu
- 3 bobkové listy
- hrst bazalky
- 1 lžíce sekané petrželky
Oloupanou cibuli, mrkev a česnek nadrobno nakrájejte. Rajčata vhoďte do vroucí vody a vařte 1 minutu. Pak slijte a nechte trochu prochladnout. Vyřízněte tvrdou zelenou část u stopky, odstraňte semena a oloupejte je. Pak je nakrájejte na kostičky.
V kastrolu na olivovém oleji zpěňte cibuli, mrkev a česnek. Míchejte asi 8 minut, až vše změkne. Přidejte víno, rajčata, sůl a cukr a přiveďte k varu. Přidejte tymián a bobkový list.
Vroucí omáčku přelijte do velkého vyššího pekáče a v troubě předehřáté na 200°C pečte za občasného míchání do zhoustnutí. Asi 5 minut před dokončením přidejte nasekané bazalkové lístky, petrželku a případně dosolte. Hotovou omáčku nalijte do sklenic. Zavíčkujte a sterilujte 30 minut při 80 °C.
Pesto ze sušených rajčat
- 200 g sušených rajčat v oleji
- 3 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 menší cibule nakrájená najemno
- 3 stroužky jemně nasekaného česneku
- 1 lžíce nasekané bazalky
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1/2 lžíce balzamikového octa
- olivový olej podle potřeby
Italská rajčatová polévka
- Olivový olej
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g nakrájených oloupaných rajčat
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- sůl a pepř
- hrst lístků bazalky
V hrnci na troše olivového oleje zpěňte 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané najemno. Přidejte 400 g nakrájených oloupaných rajčat, 500 ml zeleninového vývaru, 1 bobkový list, osolte, opepřete a vařte 15 minut. Vyjměte bobkový list a polévku rozmixujte; vmíchejte hrst sekaných lístků bazalky.
Rajčatový salát s cibulkou
- 6 vyzrálých rajčat
- 1 cibule nebo zelená cibulka
- pepř, sůl
- olivový olej
- balzamikový ocet
- cukr
Rajčata omyjte a nakrájejte, cibuli nasekejte najemno, mírně osolte, opepřete a zakápněte zálivkou připravenou z balzamikového octa, olivového oleje a trošky cukru.