Přírodní elixír s krásnou barvou
Hummus s červenou řepou
Doba přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4
- 440 g vařené cizrny
- 250 g červené řepy
- 1 lžíce mletého římského kmínu
- 1 citron
- 3 stroužky česneku
- 60 g tahini
- 35 ml olivového oleje
- sůl, pepř
1 Řepu pečte zabalenou v alobalu s trochou olivového oleje a soli v troubě předehřáté na 190 °C (asi 1 hodinu) do měkka. Nechte vychladnout, nakrájejte na kousky a spolu s uvařenou cizrnou dejte do mixéru.
2 Přidejte strouhanou citronovou kůru z celého a šťávu z poloviny citronu, římský kmín, prolisovaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl. Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. Podávejte na čerstvém pečivu.
Polévka z červené řepy s kokosovým mlékem
Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8
- 6 kusů červené řepy
- rostlinný olej
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- kousek zázvoru
- 2 jablka
- 1 lžička kurkumy
- sůl, pepř
- 1 litr zeleninového vývaru
- 250 ml kokosového mléka
- cizrna nebo krutonky k podávání
1 Očištěnou oloupanou řepu nakrájenou na čtvrtky osolte, pokapejte olejem a pečte asi 20 minut do měkka v troubě předehřáté na 180 °C. V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte nakrájený česnek, oloupaná a nakrájená jablka, oloupaný a nastrouhaný zázvor, kurkumu, trochu soli a pepře.
2 Po chvíli do pánve přidejte také upečenou řepu a zeleninový vývar a nechte vařit asi 10 minut. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte kokosové mléko a podle potřeby dochuťte solí nebo pepřem. Podávejte s uvařenou a krátce orestovanou cizrnou nebo opečenými krutonky z bílého pečiva.
Rizoto s červenou řepou a parmazánem
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 100 ml olivového oleje
- 1 velká cibule
- 2 pórky
- 1 stroužek česneku
- 500 g rýže na rizoto
- 350 ml suchého bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 uvařené červené řepy
- 80 g strouhaného parmazánu
- sůl, pepř
- zelené bylinky
- vlašské ořechy
1 Cibuli, česnek a pórek nakrájejte najemno. Jednu uvařenou červenou řepu nakrájejte na drobné kostičky a druhou rozmixujte na pyré. Cibuli a pórek osmahněte ve větší pánvi na olivovém oleji, přisypte rýži, zalijte bílým vínem a promíchejte.
2 Pomalu vařte, občas zamíchejte a když se víno odpaří, začněte postupně přidávat vývar a vařte, dokud není rýže poloměkká. Pak přidejte připravenou červenou řepu, promíchejte a vařte doměkka. Nakonec vmíchejte nastrouhaný parmazán, podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s nasekanými vlašskými ořechy a zelenými bylinkami.