
foto: Shutterstock
Příjemně kyselá a neodolatelná
Rychlý rebarborový koláč
Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 8
- 4 vejce
- 1 šálek cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 šálky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku oleje
- 2 šálky rebarbory nakrájené na kousky
1 Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny, přidejte po částech olej a pak přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko.
2 Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem potažený plech a rovnoměrně poklaďte rebarborou. Pečte asi 25 minut dozlatova.

foto: Shutterstock
Francouzský rebarborový koláč
Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 8
- 250 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 135 g studeného másla
- 1 pomeranč
- 1 žloutek
- 400 g rebarbory
- 75 g cukru
Na krém:
- 160 g másla
- 425 ml mléka
- 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
- 2–3 vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 175 g cukru
1 Z hladké mouky, moučkového cukru, studeného másla, 1 lžíce pomerančové šťávy, trochy pomerančové kůry a 1 žloutku vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a nechte v lednici 20 minut vychladit. Pak ho rozválejte a rozložte do koláčové formy.
2 Mezitím očistěte rebarboru a nakrájejte ji na špalíčky. Na krém rozpusťte máslo a smíchejte ho s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink a cukr promíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Vlijte náplň na připravené těsto, rozložte na ni rebarboru, pocukrujte a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

foto: Shutterstock
Rebarborová limonáda
Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 10
- 700 g rebarbory
- 1 litr vody
- 4 lžíce medu
- 2 lžíce citronové šťávy
1 Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci přiveďte k varu vodu, přihoďte rebarboru a hrnec přiklopte pokličkou. Rebarboru nechte vařit cca 15 minut do úplného změknutí. Směs přeceďte přes síto nebo utěrku, přimíchejte med, citronovou šťávu a nechte úplně vychladnout.
2 Skladujte v lednici. Pro přípravu limonády řeďte vodou podle chuti, například v poměru 1:1.