foto: Shutterstock

Příjemně kyselá a neodolatelná

Posilující rebarbora

Rychlý rebarborový koláč

Doba přípravy: 35 minut Počet porcí: 8

  • 4 vejce
  • 1 šálek cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 šálku mléka
  • 1/2 šálku oleje
  • 2 šálky rebarbory nakrájené na kousky

 

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem ušlehejte do světlé pěny, přidejte po částech olej a pak přidávejte střídavě mouku s práškem do pečiva a mléko.

2 Těsto nalijte na vymazaný nebo pečicím papírem potažený plech a rovnoměrně poklaďte rebarborou. Pečte asi 25 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Francouzský rebarborový koláč

Doba přípravy: 70 minut Počet porcí: 8

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 135 g studeného másla
  • 1 pomeranč
  • 1 žloutek
  • 400 g rebarbory
  • 75 g cukru

Na krém:

  • 160 g másla
  • 425 ml mléka
  • 500 g měkkého tvarohu (v kostce)
  • 2–3 vejce
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 175 g cukru

 

1 Z hladké mouky, moučkového cukru, studeného másla, 1 lžíce pomerančové šťávy, trochy pomerančové kůry a 1 žloutku vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a nechte v lednici 20 minut vychladit. Pak ho rozválejte a rozložte do koláčové formy.

2 Mezitím očistěte rebarboru a nakrájejte ji na špalíčky. Na krém rozpusťte máslo a smíchejte ho s mlékem. Tvaroh, vejce, vanilkový pudink a cukr promíchejte dohromady, nakonec přilijte mléko s máslem a prošlehejte tak, aby se vše spojilo. Vlijte náplň na připravené těsto, rozložte na ni rebarboru, pocukrujte a dejte péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte 45 minut, vyndejte a nechte vychladnout.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborová limonáda

Doba přípravy: 25 minut Počet porcí: 10

  • 700 g rebarbory
  • 1 litr vody
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce citronové šťávy

 

1 Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostky. V hrnci přiveďte k varu vodu, přihoďte rebarboru a hrnec přiklopte pokličkou. Rebarboru nechte vařit cca 15 minut do úplného změknutí. Směs přeceďte přes síto nebo utěrku, přimíchejte med, citronovou šťávu a nechte úplně vychladnout.

2 Skladujte v lednici. Pro přípravu limonády řeďte vodou podle chuti, například v poměru 1:1.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek