Předkrmy a chuťovky
Plněná vejce
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 40 g sýra cottage
- 2 lžíce majonézy
- 1 kyselá okurka
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 ředkvička
- petrželka nebo pažitka
- sůl
- pepř
1 Vejce podélně rozpulte a vyjměte žloutky. Čtyři žloutky dejte do mixéru, zbylé 2 nebudete potřebovat. Přidejte sýr, majonézu, hořčici, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.
2 Vmíchejte nadrobno nasekanou okurku. Směsí naplňte půlky bílků a ozdobte je nakrájenou ředkvičkou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Vajíčkový salát s celerem
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6
- 6 vajec uvařených natvrdo
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžičky citronové šťávy
- 50 g celeru
- čerstvá pažitka
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
- hlávkový salát
1 Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, přidejte majonézu, citronovou šťávu, nadrobno nakrájený celer, hrst nasekané pažitky a hrst nasekané petrželky. Osolte, opepřete a jemně promíchejte.
2 Podávejte na listu hlávkového salátu, s čerstvým pečivem.
Salát s pošírovaným vejcem
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 6
- 4 vejce
- ocet
- směs listových salátů
- cherry rajčátka
- krutony z bílého pečiva
Na dresink:
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce vinného octa
- 3 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- 130 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
- čerstvá pažitka
1 Do kastrolu dejte vařit vodu. Do mističky nalijte trochu octa, do něj opatrně rozklepněte vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený, a pak jej i s octem vlijte do mírně vroucí vody. Takto postupujte i u dalších vajec. Vařte asi 2 minuty.
2 Pošírované vejce položte na směs listových salátů, přidejte přepůlená cherry rajčátka a přelijte dresinkem připraveným z vinného octa, dijonské hořčice, medu, olivového oleje, špetky soli a pepře a nasekané čerstvé pažitky. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva.