Předkrmy a chuťovky

Velikonoční svátky jsou tradičně ve znamení vajec a čerstvé jarní zeleniny. Snadno si z nich můžete připravit malá jídla vhodná jako pohoštění či jako předkrm na sváteční stůl.

Plněná vejce

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 40 g sýra cottage
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 kyselá okurka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 ředkvička
  • petrželka nebo pažitka
  • sůl
  • pepř

 

1 Vejce podélně rozpulte a vyjměte žloutky. Čtyři žloutky dejte do mixéru, zbylé 2 nebudete potřebovat. Přidejte sýr, majonézu, hořčici, sůl a pepř a rozmixujte dohladka.

2 Vmíchejte nadrobno nasekanou okurku. Směsí naplňte půlky bílků a ozdobte je nakrájenou ředkvičkou a nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

 

 

Vajíčkový salát s celerem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 6 vajec uvařených natvrdo
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 50 g celeru
  • čerstvá pažitka
  • zelená petrželka
  • sůl
  • pepř
  • hlávkový salát

 

1 Uvařená vejce nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, přidejte majonézu, citronovou šťávu, nadrobno nakrájený celer, hrst nasekané pažitky a hrst nasekané petrželky. Osolte, opepřete a jemně promíchejte.

2 Podávejte na listu hlávkového salátu, s čerstvým pečivem.

 

 

Salát s pošírovaným vejcem

Doba přípravy: 20 minut Počet porcí: 6

  • 4 vejce
  • ocet
  • směs listových salátů
  • cherry rajčátka
  • krutony z bílého pečiva

Na dresink:

  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 130 ml olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá pažitka

 

1 Do kastrolu dejte vařit vodu. Do mističky nalijte trochu octa, do něj opatrně rozklepněte vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený, a pak jej i s octem vlijte do mírně vroucí vody. Takto postupujte i u dalších vajec. Vařte asi 2 minuty.

2 Pošírované vejce položte na směs listových salátů, přidejte přepůlená cherry rajčátka a přelijte dresinkem připraveným z vinného octa, dijonské hořčice, medu, olivového oleje, špetky soli a pepře a nasekané čerstvé pažitky. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek