foto: Shutterstock
Posilující rebarbora
Jahodový džem s rebarborou
Doba přípravy: 40 minut
- 1 kg rebarbory
- 500 g čerstvých jahod
- 400 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
1 Rebarboru si očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit do hrnce s troškou vody. Když je rebarbora skoro rozvařená, přidejte nakrájené jahody. Povařte asi 10 minut a přidejte cukr a vanilkový cukr.
2 Zakápněte citronovou šťávou a přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru. Povařte, nalijte do důkladně vymytých sklenic, uzavřete a otočte na pár minut dnem vzhůru.
foto: Shutterstock
Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 12
- 3 šálky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 šálek cukru
- 250 g změklého másla
- 1 šálek mléka
- 250 g oloupané rebarbory
- 2 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 700 g jahod
1 Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a obalte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte.
2 Na plech s pečicím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte ji drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.
foto: Shutterstock
Rebarborový meringue dort
Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 300 g rebarbory
- 3 bílky
- 150 g moučkového cukru
- mandlové lupínky na posypání
1 Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, do směsi postupně zašlehejte vejce, a nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Těsto naplňte do vymazané dortové formy, posypte očištěnou nakrájenou rebarborou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.
2 Upečený koláč vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 250 °C. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte pevný sníh a vidličkou ho navršte na koláč. Posypte mandlovými lupínky, dejte do trouby a prudce jej zapečte.