foto: Shutterstock

Posilující rebarbora

Chuť rebarbory je osvěžující, navíc je to zelenina nabitá vitaminy. Ale pozor, jezte jen řapíky z mladých, ještě nekvetoucích rostlin, které nemají příliš vysoký obsah kyseliny šťavelové.

Jahodový džem s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg rebarbory
  • 500 g čerstvých jahod
  • 400 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron

 

1 Rebarboru si očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit do hrnce s troškou vody. Když je rebarbora skoro rozvařená, přidejte nakrájené jahody. Povařte asi 10 minut a přidejte cukr a vanilkový cukr.

2 Zakápněte citronovou šťávou a přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru. Povařte, nalijte do důkladně vymytých sklenic, uzavřete a otočte na pár minut dnem vzhůru.

 

 

foto: Shutterstock

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 12

  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek cukru
  • 250 g změklého másla
  • 1 šálek mléka
  • 250 g oloupané rebarbory
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 700 g jahod

 

1 Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a obalte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte.

2 Na plech s pečicím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte ji drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborový meringue dort

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • mandlové lupínky na posypání

 

1 Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, do směsi postupně zašlehejte vejce, a nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Těsto naplňte do vymazané dortové formy, posypte očištěnou nakrájenou rebarborou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

2 Upečený koláč vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 250 °C. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte pevný sníh a vidličkou ho navršte na koláč. Posypte mandlovými lupínky, dejte do trouby a prudce jej zapečte.

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek