foto: Shutterstock

Posilující rebarbora

Chuť rebarbory je osvěžující, navíc je to zelenina nabitá vitaminy. Ale pozor, jezte jen řapíky z mladých, ještě nekvetoucích rostlin, které nemají příliš vysoký obsah kyseliny šťavelové.

Jahodový džem s rebarborou

Doba přípravy: 40 minut

  • 1 kg rebarbory
  • 500 g čerstvých jahod
  • 400 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron

 

1 Rebarboru si očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Dejte vařit do hrnce s troškou vody. Když je rebarbora skoro rozvařená, přidejte nakrájené jahody. Povařte asi 10 minut a přidejte cukr a vanilkový cukr.

2 Zakápněte citronovou šťávou a přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru. Povařte, nalijte do důkladně vymytých sklenic, uzavřete a otočte na pár minut dnem vzhůru.

 

 

foto: Shutterstock

Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 12

  • 3 šálky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 šálek cukru
  • 250 g změklého másla
  • 1 šálek mléka
  • 250 g oloupané rebarbory
  • 2 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 700 g jahod

 

1 Předehřejte si troubu na 170 °C. Z mouky s pečicím práškem, cukru a másla vytvořte rukama drobenku. Šálek drobenky odeberte a do zbytku přimíchejte vejce a mléko. Rebarboru nakrájejte na malé kousky a obalte v míse s moučkovým cukrem. Přidejte nakrájené jahody a dobře promíchejte.

2 Na plech s pečicím papírem vlijte těsto, na něj dejte směs jahod a rebarbory (šťávu, kterou ovoce pustí, na koláč nepoužívejte) a posypte ji drobenkou. Pečte v troubě 30–40 minut dozlatova.

 

 

foto: Shutterstock

Rebarborový meringue dort

Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 8

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 300 g rebarbory
  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • mandlové lupínky na posypání

 

1 Máslo utřete s cukrem a vanilkovým cukrem, do směsi postupně zašlehejte vejce, a nakonec vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Těsto naplňte do vymazané dortové formy, posypte očištěnou nakrájenou rebarborou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut dozlatova.

2 Upečený koláč vyjměte a zvyšte teplotu v troubě na 250 °C. Z bílků a moučkového cukru ušlehejte pevný sníh a vidličkou ho navršte na koláč. Posypte mandlovými lupínky, dejte do trouby a prudce jej zapečte.

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek