Posilující pampelišky

Pampeliška lékařská není jen otravný plevel, využijte její květy pro posílení organismu, zlepšení trávení a pro jarní detoxikační kúru. Udělejte si z ní sirup nebo třeba léčivé víno.

Pampeliškový sirup

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin

  • 250 g pampelišky
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 l vody
  • 2 citrony

 

1 Očištěné pampeliškové květy dejte do hrnce, zalijte je vroucí vodou a nechte je přikryté 24 hodin louhovat. Poté výluh přeceďte přes plátno a vymačkejte.

2 Přidejte citronovou šťávu, zahřejte a vařte do zhoustnutí. Teplý sirup naplňte do skleniček a uzavřete.

 

 

Pampeliškové želé

Doba přípravy: 20 minut + 24 hodin

  • 75 g pampeliškových květů
  • 1 menší citron
  • 500 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru

 

1 Očištěné květy pampelišek dejte do hrnce, zalijte vodou, přidejte citronovou šťávu a 10 minut povařte. Pak je nechte 24 hodin louhovat, sceďte přes plátno a vymačkejte.

2 Výluh (500 ml) svařte s 500 g želírovacího cukru a ještě chvíli povařte. Horké želé naplňte do sklenic a uzavřete.

 

 

Pampeliškové víno

Doba přípravy: 15 minut + kvašení

  • 1 kg pampeliškových květů
  • 1 kg cukru
  • 2 lžíce medu
  • 4 l vody
  • 1 balíček vinných kvasinek
  • 1 balíček živné soli
  • 15 g kyseliny citronové

 

1 Květy pampelišek zbavené stonků spařte 3 litry vroucí vody. Přidejte kyselinu citronovou, živnou sůl, med a roztok 1 kg cukru v 1 l vody. Nechte vychladnout (můžete nechat přes noc nebo 24 hodin louhovat).

2 Poté směs sceďte do kvasné nádoby, přidejte kvasinky a živnou sůl a uzavřete kvasnou zátkou. Po dokončení kvašení (po několika týdnech) víno stočte, nechte dva dny odstát a pak naplňte do lahví.

 

 

Pampeliškový likér

Doba přípravy: 20 minut + 8 týdnů

  • 50 květů pampelišky
  • 250 g cukru
  • 750 ml vodky

 

1 Květy pampelišek omyjte a dejte do velké zavařovací sklenice. Zasypte je cukrem a zalijte vodkou. Promíchejte a nechte 4 týdny v chladu a temnu louhovat.

2 Poté výluh přeceďte a nalijte do lahví. Uzavřete a nechte další 4 týdny uležet. Poté můžete likér konzumovat.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek