Polévky na zahřátí

Poctivé polévky na zahřátí

Česnečka se sýrem

Doba přípravy: 20 minut

Počet porcí: 4

  • 1 lžíce oleje (nebo sádla)
  • 1 cibule
  • 1–2 paličky česneku
  • 1 l vývaru
  • 4 brambory
  • sůl, pepř
  • drcený kmín
  • majoránka
  • chlebové krutony
  • tvrdý sýr

1 V hrnci rozpalte olej (nebo sádlo) a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Zalijte 1 l zeleninového nebo masového vývaru, přidejte na kostičky nakrájené brambory, drcený kmín, majoránku, sůl a pepř podle chuti a vařte do změknutí brambor. Na závěr můžete ještě do polévky přidat prolisovaný česnek.

2 Při podávání vložte do talíře nejprve opečené chlebové krutony a tvrdý sýr nakrájený na kostičky a zalijte je horkou polévkou.

 

 

 

Zelňačka s klobásou a houbami

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 4

 

  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2-3 lžičky mleté sladké papriky
  • 400 g kysaného zelí
  • 1,25 l vody
  • 3 brambory
  • 100 g hub (čerstvých nebo hrst sušených)
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 g pikantní klobásy
  • sůl
  • mletý pepř
  • zakysaná smetana
  • zelená petrželka

1 Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, poprašte paprikou a promíchejte. Zelí pokrájejte přidejte k cibuli, zalijeme vodou a vařte. Houby pokrájejte (sušené předem namočte). Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a spolu s houbami je přidejte do polévky.

2 Sádlo rozpusťte v kastrůlku, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte jíšku. Nechte ji zchladnout. Oloupanou klobásu nakrájejte na kolečka. Zchladlou jíšku vmíchejte do polévky, dobře promíchejte a povařte ještě 15–20 minut. Nakonec přidejte kolečka klobásy, osolte a opepřete. Na talířích přidejte do polévky trochu zakysané smetany a posypte ji petrželkou.

 

 

 

Babiččina kulajda

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4

 

  • 60 g sušených hub
  • 2 lžíce másla
  • 3 brambory
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml zakysané smetany
  • 5 lžic hladké mouky
  • 4 vejce natvrdo
  • sůl
  • ocet

1 V hrnci na másle krátce osmahněte předem namočené a vyždímané houby, zalijte 1 l vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, nové koření, bobkový list a pepř osolte a vařte, dokud houby a brambory nezměknou. Koření pak z polévky vyjměte. Kopr nasekejte najemno, vsypeme do polévky, vmíchejte smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou a za stálého míchání polévku vařte, dokud nezhoustne.

2 Vejce uvařte natvrdo. Kulajdu dochuťte solí a troškou octa. Porce polévky podávejte ozdobené plátky uvařeného vejce a čerstvým koprem.

 

 

 

Polévka z bílých fazolí

Doba přípravy: 80 minut + přes noc

Počet porcí: 4

 

  • 200 g bílých fazolí
  • 100 g uzeného masa
  • 1 mrkev
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř

1 Fazole přes noc namočte a pak propláchněte. Uzené maso, cibuli, mrkev a brambory nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. V hrnci rozehřejte sádlo a nechte na něm zpěnit cibuli. Přisypte mrkev a brambory a společně orestujte. Přidejte uzené maso, bobkové listy, nové koření, fazole, česnek a zalijte horkým vývarem tak, aby bylo vše ponořené.

2 Vaříme, dokud nejsou fazole měkké. Nakonec přimíchejte majoránku a podle chuti polévku osolte a opepřete.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek