
Polévky na zahřátí
Česnečka se sýrem
Doba přípravy: 20 minut
Počet porcí: 4
- 1 lžíce oleje (nebo sádla)
- 1 cibule
- 1–2 paličky česneku
- 1 l vývaru
- 4 brambory
- sůl, pepř
- drcený kmín
- majoránka
- chlebové krutony
- tvrdý sýr
1 V hrnci rozpalte olej (nebo sádlo) a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Zalijte 1 l zeleninového nebo masového vývaru, přidejte na kostičky nakrájené brambory, drcený kmín, majoránku, sůl a pepř podle chuti a vařte do změknutí brambor. Na závěr můžete ještě do polévky přidat prolisovaný česnek.
2 Při podávání vložte do talíře nejprve opečené chlebové krutony a tvrdý sýr nakrájený na kostičky a zalijte je horkou polévkou.

Zelňačka s klobásou a houbami
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 1 cibule
- 3 lžíce oleje
- 2-3 lžičky mleté sladké papriky
- 400 g kysaného zelí
- 1,25 l vody
- 3 brambory
- 100 g hub (čerstvých nebo hrst sušených)
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 g pikantní klobásy
- sůl
- mletý pepř
- zakysaná smetana
- zelená petrželka
1 Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, poprašte paprikou a promíchejte. Zelí pokrájejte přidejte k cibuli, zalijeme vodou a vařte. Houby pokrájejte (sušené předem namočte). Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a spolu s houbami je přidejte do polévky.
2 Sádlo rozpusťte v kastrůlku, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte jíšku. Nechte ji zchladnout. Oloupanou klobásu nakrájejte na kolečka. Zchladlou jíšku vmíchejte do polévky, dobře promíchejte a povařte ještě 15–20 minut. Nakonec přidejte kolečka klobásy, osolte a opepřete. Na talířích přidejte do polévky trochu zakysané smetany a posypte ji petrželkou.

Babiččina kulajda
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4
- 60 g sušených hub
- 2 lžíce másla
- 3 brambory
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 svazek čerstvého kopru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 ml zakysané smetany
- 5 lžic hladké mouky
- 4 vejce natvrdo
- sůl
- ocet
1 V hrnci na másle krátce osmahněte předem namočené a vyždímané houby, zalijte 1 l vody, přidejte na kostky nakrájené brambory, nové koření, bobkový list a pepř osolte a vařte, dokud houby a brambory nezměknou. Koření pak z polévky vyjměte. Kopr nasekejte najemno, vsypeme do polévky, vmíchejte smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou a za stálého míchání polévku vařte, dokud nezhoustne.
2 Vejce uvařte natvrdo. Kulajdu dochuťte solí a troškou octa. Porce polévky podávejte ozdobené plátky uvařeného vejce a čerstvým koprem.

Polévka z bílých fazolí
Doba přípravy: 80 minut + přes noc
Počet porcí: 4
- 200 g bílých fazolí
- 100 g uzeného masa
- 1 mrkev
- 2 brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sádla
- 600 ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
1 Fazole přes noc namočte a pak propláchněte. Uzené maso, cibuli, mrkev a brambory nakrájejte na kostičky, česnek prolisujte. V hrnci rozehřejte sádlo a nechte na něm zpěnit cibuli. Přisypte mrkev a brambory a společně orestujte. Přidejte uzené maso, bobkové listy, nové koření, fazole, česnek a zalijte horkým vývarem tak, aby bylo vše ponořené.
2 Vaříme, dokud nejsou fazole měkké. Nakonec přimíchejte majoránku a podle chuti polévku osolte a opepřete.