Foto: Shutterstock
Kachna s brusinkami nebo batáty: Netradiční klasika, kterou zvládne každý
Pečená kachna s brusinkami
Budete potřebovat:
- 1 celou kachnu (kolem 2 kg)
- 1 hrst čerstvých brusinek
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1 granátové jablko (semínka)
- 2 kaki (tomel)
- sůl
- olivový olej
Kachnu důkladně opláchněte, osušte papírovým ubrouskem a nechte ji při pokojové teplotě asi 30 minut. Tím získá rovnoměrnou teplotu pro pečení. Předehřejte troubu na 190 °C.
Vnitřek kachny osolte a opepřete, vložte rozmarýn, několik brusinek a semínka granátového jablka. Zvenku kachnu potřete olivovým olejem a osolte. Kůže pak bude krásně křupavá. Položte kachnu na pekáč a přidejte zbývající brusinky.
Pečte v předehřáté troubě 60–70 minut na teplotu 180 °C. Po 20 minutách přidejte do pekáče semínka granátového jablka a pokračujte v pečení dalších 40–50 minut, dokud nebude kachna krásně zlatá a propečená. Vyndejte ji z trouby a před krájením nechte asi 10 minut odpočinout.
Kachnu podávejte s čerstvým, dobře vyzrálým kaki, nakrájeným na kousky. Jako příloha se hodí například bramborová kaše nebo šťouchané brambory, vyzkoušet ale můžete i lahodné batáty. Jako další příloha se hodí čerstvý salát.
Foto: Shutterstock
Pečené batáty
Budete potřebovat:
- 4 středně velké batáty
- 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžičky nasekané zelené petržele
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Batáty oloupejte a nakrájejte je na zhruba stejně velké kousky, aby se pekly rovnoměrně.
Ve velké míse smíchejte olivový olej, šťávu z citronu a jemně nasekaný česnek. Vložte do mísy batáty a dobře promíchejte, aby se ochuceným olejem obalily.
Rozložte nakrájené batáty na připravený plech na pečení. Rozprostřete je tak, aby byly v jedné vrstvě a pekly se rovnoměrně. Vložte je do trouby a pečte 25–30 minut, dokud nebudou měkké a propečené. Během pečení je několikrát obracečkou otočte, aby se opekly ze všech stran.
Po vyjmutí z trouby batáty posypte nasekanou zelenou petrželí. Petržel můžete také smíchat s citronovou šťávou pro intenzivnější chuť. Dochuťte je solí a čerstvě mletým černým pepřem.
Můžete je servírovat jako přílohu k různým pokrmům, jako je drůbeží maso, ryby nebo třeba vegetariánské pokrmy. Tento pokrm je ale vynikající i samostatně, například s jogurtovo-česnekovým dipem.
Foto: Shutterstock
Salát s kaki a pomerančem
Budete potřebovat:
- 200 g polníčku
- 100 g baby špenátu
- 2 středně velké kaki
- 50 g piniových oříšků
- 2 pomeranče
- 1/4 šálku semínek granátového jablka
Na zálivku:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíci medu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- sůl a pepř podle chuti
Na pánvi nasucho opražte piniové oříšky, dokud ne začnou vonět. Dejte pozor, aby se nepřipálily. Poté je nechte vychladnout.
V malé misce smíchejte olivový olej, med, bílý vinný ocet, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
Polníček opláchněte a osušte. Můžete jej nakrájet na menší kousky, pokud je to potřeba. Baby špenát také opláchněte a jemně osušte. Dobře vyzrálé, měkké kaki nakrájejte na tenké plátky nebo kostky. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na kousky, odstraňte blanky a semínka.
V míse nebo na servírovacím talíři promíchejte polníček, baby špenát, kaki, pomeranč a opražené piniové oříšky. Posypte salát semínky granátového jablka, dodají salátu krásnou barvu a zajímavou chuť.
Před servírováním salát rovnoměrně pokapejte zálivkou. Salát můžete okořenit čerstvě mletým černým pepřem a trochou soli podle své chuti.