Podzimní mlsání

Vyberte si z vyzkoušených a osvědčených receptů.

Čokoládový chlebíček s hruškami

Doba přípravy: 80 minut

Počet porcí: 6

Na hrušky:

  • 4 malé hrušky
  • 750 ml vody
  • 150 g cukru
  • vanilkový cukr
  • citron

Na těsto:

  • 150 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany
  • 120 g másla
  • 120 g cukru
  • 4 vejce
  • 80 g mandlové mouky
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • špetka soli

1 V hrnci zahřejte vodu s cukrem, šťávou z jednoho citronu a vanilkovým cukrem a připravte si sirup. Do něj vložte oloupané hrušky zbavené bubáků a 10 minut je na středním plameni povařte. Nechte vychladnout v sirupu.

2 V horké smetaně rozpusťte čokoládu, přelijte ji do mísy, vmíchejte máslo, cukr a vejce. V jiné misce smíchejte suché ingredience a zamíchejte je do čokoládové směsi. Do formy na chlebíček nalijte trochu těsta, rozmístěte do něj hrušky, kterým mírně seříznete spodek, aby stály, a zalijte je zbytkem těsta. Pečte asi 50 minut při 180 °C, před vyjmutím z formy nechte asi 15minut chladnout.

 

 

Pošírované hrušky s karamelem

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 6 hrušek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 l bílého vína
  • 4 lžíce cukru
  • 2 svitky skořice
  • 4 hřebíčky
  • 150 g cukru na karamel

 

1 Hrušky oloupejte a ponořte je do vody s citronovou šťávou, aby neztmavly. Víno svařte s kořením a cukrem, vložte do něj hrušky a na minimálním plameni je nechte táhnout asi 8–12 minut.

2 Cukr vsypte do nepřilnavé pánve, zahřejte a nechte za stálého míchání zkaramelizovat – přilijte po troškách vroucí vodu, abyste dosáhli požadované hustoty. Pošírované hrušky dejte na talíř, přelijte karamelem a podávejte.

 

 

Sušenky s jablky

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 6

  • 3 jablka
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • vanilkový cukr
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 vejce
  • 1 šálek másla
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka skořice
  • špetka soli

 

1 Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, vejci a mlékem. V jiné míse smíchejte mouku se sodou, solí a skořicí a pak postupně zašlehejte suchou směs do mokré. Do těsta vmíchejte jablka.

2 Lžící nabírejte těsto a tvořte kopečky na plechu potaženém pečicím papírem. Pečte 10–12 minut při 175 °C.

 


Foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek