
Podzimní mlsání
Čokoládový chlebíček s hruškami
Doba přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6
Na hrušky:
- 4 malé hrušky
- 750 ml vody
- 150 g cukru
- vanilkový cukr
- citron
Na těsto:
- 150 g hořké čokolády
- 50 ml smetany
- 120 g másla
- 120 g cukru
- 4 vejce
- 80 g mandlové mouky
- 40 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce jedlé sody nebo prášku do pečiva
- špetka soli
1 V hrnci zahřejte vodu s cukrem, šťávou z jednoho citronu a vanilkovým cukrem a připravte si sirup. Do něj vložte oloupané hrušky zbavené bubáků a 10 minut je na středním plameni povařte. Nechte vychladnout v sirupu.
2 V horké smetaně rozpusťte čokoládu, přelijte ji do mísy, vmíchejte máslo, cukr a vejce. V jiné misce smíchejte suché ingredience a zamíchejte je do čokoládové směsi. Do formy na chlebíček nalijte trochu těsta, rozmístěte do něj hrušky, kterým mírně seříznete spodek, aby stály, a zalijte je zbytkem těsta. Pečte asi 50 minut při 180 °C, před vyjmutím z formy nechte asi 15minut chladnout.
Pošírované hrušky s karamelem
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6
- 6 hrušek
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 l bílého vína
- 4 lžíce cukru
- 2 svitky skořice
- 4 hřebíčky
- 150 g cukru na karamel
1 Hrušky oloupejte a ponořte je do vody s citronovou šťávou, aby neztmavly. Víno svařte s kořením a cukrem, vložte do něj hrušky a na minimálním plameni je nechte táhnout asi 8–12 minut.
2 Cukr vsypte do nepřilnavé pánve, zahřejte a nechte za stálého míchání zkaramelizovat – přilijte po troškách vroucí vodu, abyste dosáhli požadované hustoty. Pošírované hrušky dejte na talíř, přelijte karamelem a podávejte.
Sušenky s jablky
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6
- 3 jablka
- 1 a 1/2 šálku cukru
- vanilkový cukr
- 1/4 šálku mléka
- 1 vejce
- 1 šálek másla
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- špetka skořice
- špetka soli
1 Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, vejci a mlékem. V jiné míse smíchejte mouku se sodou, solí a skořicí a pak postupně zašlehejte suchou směs do mokré. Do těsta vmíchejte jablka.
2 Lžící nabírejte těsto a tvořte kopečky na plechu potaženém pečicím papírem. Pečte 10–12 minut při 175 °C.