
Podzimní mlsání
Hrušky na bílém víně

Budete potřebovat:
- 4 hrušky
- 400 ml bílého vína
- 6 lžic krystalového cukru
- badyán
- hřebíček
- skořici
- vanilkový lusk
recept
Hrušky oloupejte, překrojte napůl a vykrojte jádřince. Cukr nechte lehce zkaramelizovat v kastrůlku, zalijte vínem, přidejte hrušky a koření a nechte povařit, dokud ovoce nezměkne.
Vzniklou šťávou pak hrušky polijte na talíři. Můžete podávat i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
Dýňovo-jablečný crumble

Budete potřebovat:
- 4 jablka
- 1 menší dýni Hokkaido
- 2 lžičky skořice
- 2 vanilkové cukry
- ¼ tabulky kvalitní čokolády
- třtinový cukr
- ovesné vločky
- mleté loupané mandle
- dýňová semínka
- kousek másla
recept
Jablka a dýni nakrájejte na malé kostičky. Dejte do mísy, posypte skořicí a vanilkovým cukrem a naplňte do malých zapékacích misek vymazaných kouskem másla. Misky plňte do poloviny. Předehřejte si troubu na 200 °C.Smíchejte ovesné vločky, namleté mandle, třtinový cukr a změklé máslo a vytvořte sypkou drobenku. Jablka s dýní v každé misce posypte nasekanou čokoládou, pak drobenkou a navrch dýňovými semínky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 minut.
Podávejte teplé, můžete přidat trochu šlehačky, kysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.
Dýňové lívance

Budete potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 3 lžíce krupicového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky soli
- 245 g dýňového pyré
- 360 ml podmáslí
- 1 vejce
- 30 ml oleje
- javorový sirup nebo šlehačku k podávání
recept
Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady. Ve větší míse metlou promíchejte podmáslí, dýňové pyré, olej a vejce. Suché přísady opatrně přidejte do mokrých a dobře promíchejte. Lívance smažte dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje. Podávejte s javorovým sirupem, případně i s kopečkem šlehačky.
Dýňová bábovka

Budete potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g cukru krupice
- 250 g najemno nastrouhané dýně
- ½ kávové lžičky muškátového oříšku
- 1 kávovou lžičku skořice
- 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 3 vejce
- 250 ml oleje
- hrst mletých vlašských ořechů
- tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy
recept
V míse promíchejte sypké suroviny. Potom přidejte vejce a olej a důkladně promíchejte.
Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte přibližně 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.