Podzimní mlsání

Dýně, hrušky, jablka... podzim si pro nás přichystal spoustu zdravých dobrot, tak proč si z nich nepřipravit sladké dezerty pro potěšení chuťových buněk.

Hrušky na bílém víně

Budete potřebovat:

  • 4 hrušky
  • 400 ml bílého vína
  • 6 lžic krystalového cukru
  • badyán
  • hřebíček
  • skořici
  • vanilkový lusk

recept

Hrušky oloupejte, překrojte napůl a vykrojte jádřince. Cukr nechte lehce zkaramelizovat v kastrůlku, zalijte vínem, přidejte hrušky a koření a nechte povařit, dokud ovoce nezměkne.

Vzniklou šťávou pak hrušky polijte na talíři. Můžete podávat i s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.

Dýňovo-jablečný crumble

Budete potřebovat:

  • 4 jablka
  • 1 menší dýni Hokkaido
  • 2 lžičky skořice
  • 2 vanilkové cukry
  • ¼ tabulky kvalitní čokolády
  • třtinový cukr
  • ovesné vločky
  • mleté loupané mandle
  • dýňová semínka
  • kousek másla

recept

Jablka a dýni nakrájejte na malé kostičky. Dejte do mísy, posypte skořicí a vanilkovým cukrem a naplňte do malých zapékacích misek vymazaných kouskem másla. Misky plňte do poloviny. Předehřejte si troubu na 200 °C.

Smíchejte ovesné vločky, namleté mandle, třtinový cukr a změklé máslo a vytvořte sypkou drobenku. Jablka s dýní v každé misce posypte nasekanou čokoládou, pak drobenkou a navrch dýňovými semínky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 minut.

Podávejte teplé, můžete přidat trochu šlehačky, kysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Dýňové lívance

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky soli
  • 245 g dýňového pyré
  • 360 ml podmáslí
  • 1 vejce
  • 30 ml oleje
  • javorový sirup nebo šlehačku k podávání

recept

Ve středně velké míse smíchejte všechny suché přísady. Ve větší míse metlou promíchejte podmáslí, dýňové pyré, olej a vejce. Suché přísady opatrně přidejte do mokrých a dobře promíchejte. Lívance smažte dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje. Podávejte s javorovým sirupem, případně i s kopečkem šlehačky.

Dýňová bábovka

Budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g najemno nastrouhané dýně
  • ½ kávové lžičky muškátového oříšku
  • 1 kávovou lžičku skořice
  • 1 kávovou lžičku mletého zázvoru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 250 ml oleje
  • hrst mletých vlašských ořechů
  • tuk na vymazání a strouhanku na vysypání formy

recept

V míse promíchejte sypké suroviny. Potom přidejte vejce a olej a důkladně promíchejte.
Připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte přibližně 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek