Podzimní menu
Domácí bramboračka s hříbky
- 6 brambor
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 250 g hříbků
- 1–2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- špetka drceného kmínu
- špetka majoránky
- zelená petrželová nať
- 2 + 3 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- zeleninový vývar
Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky, očištěné houby, oloupanou cibuli a mrkev rovněž nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte 2 lžíce sádla a dejte na něj opékat nakrájenou cibuli. Po chvilce přidejte mrkev a houby. Opékejte asi pět minut. Dochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte nakrájené brambory a směs osolte, opepřete a okmínujte. Zalijte zeleninovým vývarem, aby byly všechny suroviny ponořené. Vařte, dokud nebudou brambory téměř měkké. V malém hrnci rozpusťte 3 lžíce sádla a vsypte 3 lžíce mouky. Usmažte jíšku, vlijte ji do bramboračky a provařte 10 minut. Dochuťte sušenou majoránkou a podávejte polévku posypanou nasekanou čerstvou petrželkou.
Tousty s dýní a kozím sýrem
- 1 menší dýně
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
- francouzská bageta
- čerstvý tymián
- vlašské ořechy nebo loupaná dýňová semínka
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na kostičky. Rozložte ji na plech potažený pečicím papírem, pokapejte olivovým a medem, osolte a opepřete. Vložte plech do trouby a pečte 15–20 minut, dokud dýně nezměkne. Vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout. Nakrájené plátky bagety nasucho opečte na pánvi, potřete je kozím sýrem a poklaďte pečenou dýní. Posypte nasekanými vlašskými ořechy nebo loupanými dýňovými semínky a lístečky čerstvého tymiánu. Ihned podávejte.
Salát s fíky a sýrem feta
- čerstvý listový salát nebo rukola
- čerstvé ostružiny
- čerstvé fíky (nebo vyzrálé švestky)
- sůl, pepř
- olivový olej
- loupaná dýňová semínka nebo vlašské ořechy
- čerstvý kozí sýr nebo sýr feta
Na zálivku:
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce medu
Omyté a osušené salátové listy naaranžujte na talíř, poklaďte kousky sýra, pokrájenými fíky a čerstvými ostružinami, posypejte loupanými dýňovými semínky, zakápněte zálivkou připravenou z balzamikového octa, dijonské hořčice a medu a můžete servírovat.
Horký cider
- 1 litr jablečného cideru
- 6 lžic kvalitního rumu
- 1 kousek celé skořice
- 1 badyán
- 6 hřebíčků
- 2 lžíce třtinového cukru
- jablka k podávání
Do kastrůlku nalijte cider, přidejte koření a cukr a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte trochu vychladnout, přilijte rum a zamíchejte. Podávejte ve skleněném šálku, do kterého vložíte plátek čerstvého jablka.