Podzimní dezerty s čokoládou

Oslaďte si život lahodnou nadýchanou pěnou. Kterou si zkusíte připravit? Čokoládovou klasiku nebo podzimní verzi s dýňovým pyré? Výborné jsou obě dvě.

 

Luxusní čokoládová pěna

  • 180 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžíce máslo
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce rum, likér nebo jiný oblíbený alkohol
  • cukr podle chuti

 

Čokoládu nalámejte do misky, posaďte ji na hrnec s vroucí vodou a za stálého míchání ji nechte rozehřát. Elektrickým šlehačem ušlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané hmoty a pak ji (spolu s oblíbeným alkoholem) vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě. Smetanu ušlehejte dotuha a pomalu ji přimíchejte k základu. Nakonec přidejte dotuha ušlehané bílky. Vše opatrně promíchejte do hladké, nadýchané pěny. Rozdělte ji do misek nebo skleniček a nechte dobře vychladit. Podávejte samostatně nebo ozdobenou ovocem či šlehačkou.

 

 

Dýňová pěna s čokoládou

  • 5 velkých vaječných žloutků
  • 1 šálek cukru
  • 3 a 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 400 g dýňového pyré
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžíce tmavého rumu
  • 1 lžička práškové želatiny
  • 50 g kvalitní hořké čokolády

 

Naplňte velkou misku do poloviny ledovou vodou a dejte ji stranou. Ve středně velkém hrnci rozšlehejte žloutky, 3/4 šálku plus 2 lžíce cukru a 3/4 šálku smetany. Dejte na sporák a zahřívejte za stálého míchání při středně nízké teplotě, dokud nezhoustne – asi 10 minut. Přendejte ji do středně velké misky a položte na připravenou ledovou lázeň. Míchejte do vychladnutí. Do vychladlé směsi přidejte dýňové pyré, vanilkový extrakt, koření a sůl. V malé misce smíchejte 1 polévkovou lžíci rumu a 1 lžičku želatiny. Zahřejte zbývající lžíci rumu a vmíchejte do želatinové směsi, dokud se nerozpustí. Jemně ji zašlehejte do dýňové směsi. Ušlehejte 1/2 šálku smetany dotuha a vmíchejte do dýňové směsi.
Zbylou smetanu a cukr vyšlehejte dotuha. Do misek naplňte dýňovou pěnu, na ni dejte šlehačku a navrch ji posypte nastrouhanou hořkou čokoládou. Nechte dezert přes noc vychladit v lednici. Podávejte studený.

 

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek