Poctivé polévky
Květákovo-bramborový krém
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 6
- 80 g másla nebo rostlinného tuku
- 500 g brambor
- 300 g květáku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 400 ml smetany na vaření
- sůl
- opečené krutony a zelená petrželka k podávání
1 Důkladně propláchnutý květák rozdělte na růžičky a nakrájejte nadrobno. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V kastrolu rozehřejete máslo nebo rostlinný tuk a krátce na něm opečte nejprve brambory. Přidejte nakrájený květák a společně za stálého míchání orestujte. Přilijte 1,5 l zeleninového vývaru, osolte a přiveďte k varu.
2 Když zelenina změkne, přidejte smetanu a dobře promíchejte. Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem, krátce ji ještě povařte a na závěr podle potřeby dosolte. Podávejte s opečenými krutony z bílého pečiva a nasekanou zelenou petrželkou.
Zimní mrkvová polévka
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4
- 1/2 větší bulvy celeru
- 250 g mrkve
- 50 g zakysané smetany
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- sůl, pepř
- zakysaná smetana k podávání
1 Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kousky, zalijte v hrnci 1,5 l vody, osolte a vařte asi 30 minut do změknutí. Nechte lehce vychladnout a pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
2 Vmíchejte zakysanou smetanu, med, zázvor a koriandr a podle chuti osolte a opepřete. Polévku podávejte se lžící zakysané smetany.
Hrachová polévka s mrkví
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny
Počet porcí: 6
- 200 g žlutého hrachu
- 2 střední mrkve
- 1 větší brambora
- 40 g másla
- 1 cibule
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 1 lžíce majoránky
- 4 stroužky česneku
- bylinky k podávání
- sůl, pepř
1 Hrách nechte asi 2 hodiny namočený v 1 l vody a poté ho v té samé vodě uvařte doměkka. V jiném hrnci orestujte na másle nakrájenou cibuli, přidejte bramboru nakrájenou na drobné kostičky a nahrubo nastrouhanou mrkev a krátce opečte. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud není zelenina měkká.
2 Polovinu uvařeného hrachu přidejte do polévky vcelku, druhou polovinu rozmixujte a rovněž ho vmíchejte do polévky. Dochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou, solí a pepřem. nechte ještě chvíli povařit. Podávejte s nasekanými zelenými bylinkami (pažitkou, petrželkou, koprem apod.).