
Pochutnejte si na kachně

Medová kachna s jablky
Budete potřebovat
- 1 kachnu o váze do 2 kg
- 4–5 lžiček soli
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 4–5 kyselejších jablek
- 50 g sušených švestek
- 2–3 lžičky kmínu
- drůbeží vývar na podlévání
- 2 lžíce medu
- 150 ml červeného vína
Kachnu očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ji důkladně osolte – snažte se sůl vetřít do všech záhybů – a pak břišní dutinu kachny vysypte tymiánem. Jablka omyjte a přepulte. Tři až čtyři půlky smíchejte se sušenými švestkami, směs dejte do dutiny a otvor spíchněte. Kachnu dejte do pekáčku, posypte kmínem a lehce podlijte drůbežím vývarem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 2,5– 3 hodiny, nebo dokud není maso krásně měkké. Na začátku pečení nechte kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo. V momentě, kdy chytí barvu, pekáč přiklopte a teprve na poslední hodinu opět odklopte, aby se udělala kůrčička. Během celého pečení kachnu potírejte směsí vína a medu i samotným výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte do pekáčku i zbylá jablka, nakrájená na dílky. Dozlatova upečenou kachnu podávejte s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Šestihodinová kachna
Budete potřebovat
- 1 kachnu
- sůl
- kmín
- 100 ml mléka

Kachní stehna na červeném víně
Budete potřebovat
- 2 pěkná kachní stehna nebo čtvrtky
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř)
- 200 ml suchého červeného vína
- 2 lžíce rybízové marmelády
Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno pekáčku rozložte snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku. Maso osolte, vložte do pekáče na rozmarýn a dejte péct do rozehřáté trouby dozlatova a doměkka.
V kastrůlku rozmíchejte víno s marmeládou, přidejte lžičku koření pěti vůní a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak nechte na mírném ohni 5 minut probublávat, až víno lehce zhoustne.
Z měkkých stehýnek slijte všechen tuk a maso přelijte připraveným vinným rozvarem. Pekáček vraťte ještě na 15 minut do trouby a v polovině času stehna ještě jednou přelijte, až pěkně zkaramelizují.
Podávejte s opečeným bramborem.