Pochutnejte si na kachně

Její maso patří k těm nejoblíbenějším, a tak si ji určitě také rádi dopřejete. Pokud vám už dochází inspirace, jak ji tentokrát připravit, vyzkoušejte naše recepty.

 

Medová kachna s jablky

Budete potřebovat

  • 1 kachnu o váze do 2 kg
  • 4–5 lžiček soli
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • 4–5 kyselejších jablek
  • 50 g sušených švestek
  • 2–3 lžičky kmínu
  • drůbeží vývar na podlévání
  • 2 lžíce medu
  • 150 ml červeného vína

Kachnu očistěte, omyjte a osušte. Zvenku i zevnitř ji důkladně osolte – snažte se sůl vetřít do všech záhybů – a pak břišní dutinu kachny vysypte tymiánem. Jablka omyjte a přepulte. Tři až čtyři půlky smíchejte se sušenými švestkami, směs dejte do dutiny a otvor spíchněte. Kachnu dejte do pekáčku, posypte kmínem a lehce podlijte drůbežím vývarem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 2,5– 3 hodiny, nebo dokud není maso krásně měkké. Na začátku pečení nechte kachnu odklopenou, aby se maso zatáhlo. V momentě, kdy chytí barvu, pekáč přiklopte a teprve na poslední hodinu opět odklopte, aby se udělala kůrčička. Během celého pečení kachnu potírejte směsí vína a medu i samotným výpekem. Půl hodiny před dopečením přidejte do pekáčku i zbylá jablka, nakrájená na dílky. Dozlatova upečenou kachnu podávejte s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Šestihodinová kachna

Budete potřebovat

  • 1 kachnu
  • sůl
  • kmín
  • 100 ml mléka
Kachnu důkladně ze všech stran osolte – solí potřete i břišní dutinu – a okmínujte. Dejte do pekáčku, přiklopte a dejte na 24 hodin odležet, aby sůl prostoupila do všech částí masa. Pak kachnu lehce podlijte mlékem, opět přiklopte a dejte do trouby vyhřáté na 120 °C. Pečte 6 hodin bez jediného zásahu a otevírání trouby. Pak pekáč odklopte, teplotu zvyšte na 200 °C a 10–15 minut dopečte.

Kachní stehna na červeném víně

Budete potřebovat

  • 2 pěkná kachní stehna nebo čtvrtky
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, bílý pepř)
  • 200 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce rybízové marmelády

Předehřejte troubu na 180 °C. Na dno pekáčku rozložte snítky rozmarýnu a celé stroužky česneku. Maso osolte, vložte do pekáče na rozmarýn a dejte péct do rozehřáté trouby dozlatova a doměkka.

V kastrůlku rozmíchejte víno s marmeládou, přidejte lžičku koření pěti vůní a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak nechte na mírném ohni 5 minut probublávat, až víno lehce zhoustne.

Z měkkých stehýnek slijte všechen tuk a maso přelijte připraveným vinným rozvarem. Pekáček vraťte ještě na 15 minut do trouby a v polovině času stehna ještě jednou přelijte, až pěkně zkaramelizují.

Podávejte s opečeným bramborem.

 

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek