
Pochutnejte si na houbách

Bílá houbová polévka

Budete potřebovat
- 300 g čerstvých hub
- 300 g brambor
- 1,5 l vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 1 cibule
- hladká mouka
- máslo
- pepř
- sůl
recept
Cibuli zpěňte na másle, přidejte houby, lehce osolte, okmínujte a poduste doměkka. Pak zaprašte hladkou moukou a osmahněte. Zalijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte, až brambory změknou. Stáhněte z ohně a za stálého míchání vlijte smetanu, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Zamíchejte, už nevařte a podávejte.

Rychlé těstoviny s houbami

Budete potřebovat
- 400 g těstovin (například tagliatelle)
- 500 g čerstvých hub
- 2 lžíce oleje
- kmín
- čerstvou petrželku
- sůl
recept
Dejte vařit těstoviny. Mezitím si připravte houby – očistěte je, nakrájejte na plátky a poduste s kmínem a špetkou soli doměkka. Podlévejte je jen málo, nakonec je nechte vydusit na tuku.
Houby přidejte k uvařeným těstovinám, promíchejte, osolte a na závěr ozdobte nasekanou petrželkou.

Hovězí guláš s houbami

Budete potřebovat
- 5 ks cibule
- olej
- sladkou mletou papriku
- 800 g hovězího masa (kližky)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- kmín
- 2 stroužky česneku
- 60 g hladké mouky
- vývar
- 100 g čerstvých hub
- 1 velký rajčatový protlak
- chilli papričku podle chuti
recept
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a osmahněte ji na oleji. Zaprašte ji mletou paprikou, přidejte hovězí kližku nakrájenou na malé kousky, osolte, opepřete, okmínujte, přidejte rozetřený česnek a duste pod pokličkou téměř doměkka. Pak trochu zvyšte plamen a všechnu šťávu vyduste do tuku.
Maso zaprašte moukou, za stálého míchání orestujte a podlijte vodou nebo vývarem. Přidejte očištěné houby nakrájené na kousky a rajčatový protlak, promíchejte, guláš povařte, aby houby změkly, a na závěr ho dochuťte solí, pepřem a nasekanou chilli papričkou. Podávejte s chlebem nebo houskovým knedlíkem.