Pochutnejte si na cuketě

Můžete ji grilovat, smažit nebo třeba zapéct. Cuketa je skutečně univerzální zelenina, která chutná připravená na mnoho způsobů. Udělejte si z ní salát, předkrm nebo rychlou večeři.

Zapečená cuketa s mozzarellou

  • 4 středně velké cukety
  • 2 rajčata
  • 1 mozzarella
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Cukety rozřízněte podélně na poloviny. Poklaďte na ně na plátky nakrájenou mozzarellu a na kolečka pokrájená rajčata. Posypte sušenou bazalkou, osolte a opepřete, dejte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut, nebo dokud nezačnou okraje cukety zlátnout. Servírujte posypané čerstvou bazalkou.

 

 

Grilovaná cuketa s hořčičnou omáčkou

  • 2 středně velké cukety
  • 2 lžíce olivového oleje na pokapání

Na zálivku:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • špetka soli

Omyté cukety nakrájejte podélně na plátky. Plátky dejte do mísy, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Pak cuketu grilujte na středně vyhřátém grilu nebo na grilovací pánvi asi 5 minut. Dejte do misky, přidejte zálivku připravenou z olivového oleje, medu hořčice a soli a promíchejte. Podávejte jako salát nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

 

 

Cuketové prsty s česnekovým dipem

  • 100 g strouhanky
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 120 g parmazánu
  • pepř, sůl
  • 2 vejce
  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 cukety
  • olej na smažení

Na česnekový dip:

  • 250 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pažitka

V misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, nastrouhaným parmazánem, citronovou kůrou, špetkou soli a pepře. V jiné misce rozšlehejte dvě vejce a do další misky vsypte hladkou mouku. Cukety nakrájejte na větší hranolky a postupně je obalujte v mouce, vajíčku a v ochucené strouhance. Obalené hranolky smažte ve vyšší vrstvě oleje v pánvi nebo ve fritéze dozlatova. Po usmažení nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte jako teplý předkrm s dipem, připraveným ze zakysané smetany rozmíchané s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, citronové šťávy, soli a nasekané pažitky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek