
Pochutnejte si na cuketě
Zapečená cuketa s mozzarellou
- 4 středně velké cukety
- 2 rajčata
- 1 mozzarella
- sušená bazalka
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- sůl a pepř
Cukety rozřízněte podélně na poloviny. Poklaďte na ně na plátky nakrájenou mozzarellu a na kolečka pokrájená rajčata. Posypte sušenou bazalkou, osolte a opepřete, dejte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut, nebo dokud nezačnou okraje cukety zlátnout. Servírujte posypané čerstvou bazalkou.

Grilovaná cuketa s hořčičnou omáčkou
- 2 středně velké cukety
- 2 lžíce olivového oleje na pokapání
Na zálivku:
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- špetka soli
Omyté cukety nakrájejte podélně na plátky. Plátky dejte do mísy, pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a promíchejte. Pak cuketu grilujte na středně vyhřátém grilu nebo na grilovací pánvi asi 5 minut. Dejte do misky, přidejte zálivku připravenou z olivového oleje, medu hořčice a soli a promíchejte. Podávejte jako salát nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Cuketové prsty s česnekovým dipem
- 100 g strouhanky
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžička citronové kůry
- 120 g parmazánu
- pepř, sůl
- 2 vejce
- 5 lžic hladké mouky
- 3 cukety
- olej na smažení
Na česnekový dip:
- 250 ml zakysané smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
- pažitka
V misce smíchejte strouhanku s nasekanou petrželkou, nastrouhaným parmazánem, citronovou kůrou, špetkou soli a pepře. V jiné misce rozšlehejte dvě vejce a do další misky vsypte hladkou mouku. Cukety nakrájejte na větší hranolky a postupně je obalujte v mouce, vajíčku a v ochucené strouhance. Obalené hranolky smažte ve vyšší vrstvě oleje v pánvi nebo ve fritéze dozlatova. Po usmažení nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte jako teplý předkrm s dipem, připraveným ze zakysané smetany rozmíchané s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, citronové šťávy, soli a nasekané pažitky.