Pochoutky z kořenové zeleniny

Mrkev, červená řepa, celer, petržel… Kořenou zeleninu můžete využít v teplé i studené kuchyni. Pochutnejte si s námi na salátech a dalších rozmanitých dobrotách.

Mrkvovo-jablečný salát s granátovým jablkem

Doba přípravy: 20 minut + odležení

Počet porcí: 4

  • 3 větší jablka
  • 3 mrkve
  • 1 menší červená řepa
  • 1/2 šálku semen granátového jablka
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • citron
  • med
  • olivový olej
  • sůl

 

1 Jablka, mrkev a červenou řepu oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké nudličky. Dejte do mísy, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a podle chuti přislaďte medem a jemně osolte.

2 Přidejte lžičku jemně nastrouhané citronové kůry, nasekané ořechy a semena z granátového jablka. Promíchejte a před podáváním nechte aspoň hodinu nebo déle odležet v lednici.

 

 

 

Tradiční salát Coleslaw

Doba přípravy: 20 minut + odležení

Počet porcí: 6

  • 1 lžíce soli
  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 1/4 malé bulvy celeru
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve

Na zálivku:

  • 200 g majonézy
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička octa
  • 2–3 lžíce cukru
  • mletý pepř

 

1 Zelí nakrouhejte na tenké proužky. Zasypte jednou lžící soli, důkladně promíchejte a asi 20–30 minut ručně mačkejte, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy a zkřehlo. Tekutinu částečně slijte. Mrkev nastrouhejte nahrubo, celer najemno a cibuli nakrájejte na jemné proužky. Vše důkladně promíchejte se zelím.

2 Zálivku připravte smícháním cukru a majonézy s prošlehanou smetanou. Vmíchejte do salátu, podle potřeby dochuťte octem, pepřem a solí a uložte do chladničky odpočinout alespoň na hodinu, nejlépe do druhého dne. Před podáváním opět dobře promíchejte.

 

 

 

Celerovo-mrkvový salát

Doba přípravy: 20 minut + odležení

Počet porcí: 4

  • 1 bulva celeru
  • 2 větší mrkve
  • 1 menší jablko
  • 1 bílý jogurt
  • pepř, sůl
  • sezamová a semínka

 

1 Oloupaný celer, mrkev a jablko nastrouhejte nebo nakrájejte na drobné nudličky. dejte do mísy, vmíchejte bílý jogurt a dochuťte špetkou soli a pepře.

2 Nechte v lednici alespoň hodinu uležet a můžete podávat – porce posypte sezamovými semínky.

 

 

 

 

 


Foto: Shutterstock

Další články

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek

Romantické menu

Romantické menu

Plánujete připravit své drahé polovičce sváteční večeři? Inspirujte se naším romantickým menu, které je nejen krásné na pohled, ale i plné lákavých chutí a vůní.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek