foto: Shutterstock
Pochoutky z grilu
Grilovaný losos s avokádovým guacamole
budete potřebovat
- 500 g lososových filetů
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl
- pepř
- listový salát
- cherry rajčátka
- červenou cibuli
- sezamová semínka
na guacamole:
- 1 zralé avokádo
- 3 lžičky citronové šťávy
- 1 menší rajče
- 1 červenou cibuli
- 1/2 chilli papričky
- hrst lisů koriandru
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
postup
* Filety lososa očistěte, potřete olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte je, opepřete a nechte 60 minut odležet v lednici.
* Mezitím si připravte guacamole. Rajče zbavené dužniny, oloupanou cibuli a papričku bez semínek nakrájejte nadrobno. Avokádo rozmačkejte a smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte nakrájenou zeleninu, nasekaný koriandr, utřený česnek, špetku soli a mletého pepře a promíchejte, případně rozmixujte.
* Na rozpáleném grilu opečte filety z lososa. Servírujte je na listovém salátu s cherry rajčátky a nasekanou červenou cibulí spolu s avokádovým guacamole.
foto: Shutterstock
Tacos s grilovaným kuřetem
budete potřebovat
- 250 g kuřecích prsou
- 1 lžíci uzené papriky
- 1 hrst cherry rajčat
- 1 avokádo
- 1 červenou cibuli
- 1 okurku
- 80 g bílého jogurtu
- olivový olej
- 4 kukuřičné tortilly
- čerstvý koriandr
- limetku
- sůl
- pepř
postup
* Kuřecí prsa podélně rozpulte. Potřete je olejem, osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.
* Nakrájejte rajčata, okurku a cibuli na plátky. Avokádo rozpulte, vytáhněte pecku a dužinu pokrájejte na větší kousky.
* Jogurt promíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete a lehce zakápněte limetkovou šťávou. Tortilly nahřejte na grilu.
* Kuřecí maso ogrilujte a nakrájejte na plátky. Nahřáté placky naplňte připravenou zeleninou a masem. Pokapejte jogurtem a posypte lístky koriandru. Podávejte s měsíčkem limetky na dochucení.
foto: Shutterstock
Vepřové ražniči
budete potřebovat
- 120 ml červeného vinného octa
- 120 ml olivového oleje
- 1 velká červená cibule
- 1 palička česneku
- hrst čerstvé zelené petrželky
- 1 kg vepřového masa (ideálně panenky)
- sůl
- pepř
- limetka
- cherry rajčátka
- brambory
postup
* Vepřové maso nakrájejte na kousky.
* Do většího uzavíratelného igelitového sáčku nalijte červený vinný ocet a olivový olej, přidejte najemno nasekanou cibuli a zelenou petrželku, prolisovaný česnek a pokrájené maso, uzavřete, protřepte a nechte alespoň 4 hodiny nebo přes noc marinovat.
* Pak maso napíchejte na jehly nebo špejle a grilujte, dokud není dobře propečené.
* Podávejte s grilovanými cherry rajčátky a opečenými bramborami.
Tip
Ražniči můžete podávat i s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.