foto: Shutterstock

Pochoutky z grilu

Grilovací sezóna už je v plném proudu, a tak vám jistě přijde k chuti pár receptů ze světové kuchyně. Co takhle losos s avokádovým guacamole, kuřecí tacos nebo vepřové ražniči?

Grilovaný losos s avokádovým guacamole

budete potřebovat

  • 500 g lososových filetů
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • listový salát
  • cherry rajčátka
  • červenou cibuli
  • sezamová semínka

na guacamole:

  • 1 zralé avokádo
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1 menší rajče
  • 1 červenou cibuli
  • 1/2 chilli papričky
  • hrst lisů koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

 

postup

 

* Filety lososa očistěte, potřete olivovým olejem a citronovou šťávou. Osolte je, opepřete a nechte 60 minut odležet v lednici.

* Mezitím si připravte guacamole. Rajče zbavené dužniny, oloupanou cibuli a papričku bez semínek nakrájejte nadrobno. Avokádo rozmačkejte a smíchejte s citronovou šťávou. Přidejte nakrájenou zeleninu, nasekaný koriandr, utřený česnek, špetku soli a mletého pepře a promíchejte, případně rozmixujte.

* Na rozpáleném grilu opečte filety z lososa. Servírujte je na listovém salátu s cherry rajčátky a nasekanou červenou cibulí spolu s avokádovým guacamole.

 

 

foto: Shutterstock

Tacos s grilovaným kuřetem

budete potřebovat

  • 250 g kuřecích prsou
  • 1 lžíci uzené papriky
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 avokádo
  • 1 červenou cibuli
  • 1 okurku
  • 80 g bílého jogurtu
  • olivový olej
  • 4 kukuřičné tortilly
  • čerstvý koriandr
  • limetku
  • sůl
  • pepř

 

 

postup

 

* Kuřecí prsa podélně rozpulte. Potřete je olejem, osolte, opepřete a posypte uzenou paprikou.

* Nakrájejte rajčata, okurku a cibuli na plátky. Avokádo rozpulte, vytáhněte pecku a dužinu pokrájejte na větší kousky.

* Jogurt promíchejte s trochou oleje, osolte, opepřete a lehce zakápněte limetkovou šťávou. Tortilly nahřejte na grilu.

* Kuřecí maso ogrilujte a nakrájejte na plátky. Nahřáté placky naplňte připravenou zeleninou a masem. Pokapejte jogurtem a posypte lístky koriandru. Podávejte s měsíčkem limetky na dochucení.

 

 

foto: Shutterstock

Vepřové ražniči

budete potřebovat

  • 120 ml červeného vinného octa
  • 120 ml olivového oleje
  • 1 velká červená cibule
  • 1 palička česneku
  • hrst čerstvé zelené petrželky
  • 1 kg vepřového masa (ideálně panenky)
  • sůl
  • pepř
  • limetka
  • cherry rajčátka
  • brambory

 

postup

 

* Vepřové maso nakrájejte na kousky.

* Do většího uzavíratelného igelitového sáčku nalijte červený vinný ocet a olivový olej, přidejte najemno nasekanou cibuli a zelenou petrželku, prolisovaný česnek a pokrájené maso, uzavřete, protřepte a nechte alespoň 4 hodiny nebo přes noc marinovat.

* Pak maso napíchejte na jehly nebo špejle a grilujte, dokud není dobře propečené.

* Podávejte s grilovanými cherry rajčátky a opečenými bramborami.


Tip
Ražniči můžete podávat i s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek