Pochoutky z grilu

Jste nadšení, že můžete konečně trávit pěkné odpoledne s přáteli a rodinou venku u grilu? Připravili jsme pro vás několik receptů, které by vám mohly přijít vhod…

 

 

 

Italský salát panzanella s grilovanou paprikou

  • 2 sladké červené papriky
  • 200 g bílé bagetky
  • 1 salátová okurka
  • 10 cherry rajčátek (červených a žlutých)
  • 1 červená cibule
  • ½ svazku bazalky
  • 100 ml červeného vinného octa
  • extra panenský olivový olej
  • sůl

Červenou papriku ogrilujte, sloupněte z ní slupku, zbavte ji semen a nakrájejte na proužky. Bagetku podélně rozřízněte, nasucho opečte na grilu a pak ji natrhejte na kousky velikosti sousta. Dejte do mísy, přidejte připravenou papriku, nakrájenou okurku a překrájená cherry rajčátka. Cibuli nakrájejte na kolečka, přidejte do mísy a salát promíchejte. Ochuťte solí a natrhanými lístky bazalky, zalijte vinným octem, a nakonec přidejte větší množství olivového oleje, aby se pečivo dobře nasáklo. Salát promíchejte a můžete podávat.

 

Bruschetta s rajčatovou salsou

  • 1 bílá bageta
  • čerstvý sýr typu Lučina
  • 5 zralých rajčat
  • kousek čerstvé chilli papričky
  • 1 malá červená cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžičky soli
  • hrst čerstvé bazalky
  • šťáva z citronu
  • čerstvě mletý pepř

Rajčatům nařízněte slupku do kříže, ponořte je na chvíli do vroucí vody a pak vyjměte, zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Nakrájejte je na drobné kostičky, přidejte nasekanou chilli papričku a cibuli, prolisovaný stroužek česneku a nadrobno nakrájenou bazalku, osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem a promíchejte.
Nakrájenou bagetu nasucho ogrilujte, potřete čerstvým sýrem a na každý plátek navrstvěte lžíci salsy. Ozdobte čerstvou bazalkou a podávejte například jako chuťovku k vínu nebo jako předkrm.

 

 

Grilovaný tuňák

  • 800 g steaků tuňáka
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • bazalka

Tuňáka osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a grilujte z obou stran tak, aby zůstal uprostřed nepropečený. Před servírováním ho nechte chvíli odpočinout pod alobalem. Pak jej nakrájejte na širší plátky, osolte, zakápněte olivovým olejem a podávejte se salátem panzanella, ozdobený snítkou bazalky.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek