Pochoutky z brambor
Zapečené brambory
- 240 ml smetany
- 60 ml plnotučného mléka
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 4 snítky tymiánu
- 30 g másla
- 1 kg lojovitých brambor
- nasekaná petrželka
Troubu předehřejte na 190 °C. V hrnci svařte smetanu, mléko, mletý česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a tymián – vařte asi 10 minut na mírném plameni, občas zamíchejte. Pak tymián vyjměte a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na půl centimetru silné plátky. Vymažte dno a boky zapékací misky 1 lžící změklého másla. Třetinu nakrájených brambor naskládejte do mísy. Na ně rovnoměrně nalijte třetinu mléčné směsi. Opakujte ještě dvakrát se zbývajícími bramborami. Zbylé máslo nakrájejte na plátky a poklaďte jím povrch brambor. Zapékací mísu přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte 60 až 75 minut, dokud brambory nezměknou. Pak odstraňte alobal a pečte na vyšším roštu, dokud brambory nahoře nezhnědnou, asi 5 minut. Před podáváním nechte brambory 10 minut odpočinout. Ozdobte petrželkou a čerstvě mletým černým pepřem.
Křupavé bramboráčky
- 500 g brambory
- 5 stroužků česneku
- sůl, pepř
- 100 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžíce majoránky
- 250 g oleje nebo sádla na smažení
- zakysaná smetana nebo česnekový dip k podávání
Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto.
Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo, z těsta tvořte bramboráčky a smažte je po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. Podávejte se zakysanou smetanou nebo česnekovým dipem.