Pivo v kuchyni

České pivo k českému jídlu patří už od dávných dob. O tom, že je i skvělou ingrediencí, věděli i naši předkové kuchaři, kteří přišli na tyto skvělé recepty.

Kachna na pivě s nádivkou

Budete potřebovat:

  • 1 kachnu
  • 700 ml světlého piva
  • sůl
  • tymián

na nádivku:

  • 100 g kachních jater
  • 20 g šunky
  • 50 g másla
  • 2 rohlíky
  • 1 vejce
  • 50 ml světlého piva
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • petrželku

recept

Připravte si nádivku: na másle zpěňte najemno posekanou cibuli. Na ní orestujte na kostičky nakrájená játra, podlijte pivem a krátce poduste. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčete pivem, přidejte vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželku. Osolte a opepřete. Na závěr do směsi zamíchejte vychladlá podušená játra.

Kachnu omyjte, zvenku i zevnitř okořeňte tymiánem, uvnitř osolte a naplňte nádivkou.

Kachnu pak zašijte, posolte a vložte na pekáč. Pečte zvolna v troubě dokřupava za častého polévání vypečenou šťávou a pivem.
Podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Sekaná na pivě

Budete potřebovat:

  • 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)
  • 2 stroužky česneku
  • 2vejce
  • 1 cibuli
  • 8–9 plátků anglické slaniny
  • 1 lžičku soli
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • 10 lžic strouhanka
  • 200 ml piva

recept

Do mísy dejte mleté maso, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, jedno celé vejce a jeden žloutek: zbylý bílek uchovejte. Přidejte na kousky nakrájený jeden plátek slaniny, sůl a vše opatrně promíchejte. Přisypte pokrájené čerstvé nebo sušené bylinky, strouhanku a směs důkladně prsty prohněťte a vytvořte celistvou šišku.
Troubu rozpalte na 170 °C. Do pekáče rozložte plátky slaniny a vložte na ně šišku sekané. Před zabalením ji potřete bílkem, který jste si dali stranou. Sekanou zabalte do slaniny, podlijte troškou vody a dejte do trouby péct na 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem podlijte sekanou pivem.
Podávejte s bramborem nebo čerstvým pečivem.

Vepřová krkovice na pivě

Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 1 větší cibuli
  • 3 středně velké mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší brambor
  • 1 snítku rozmarýnu
  • 1 plechovku loupaných rajčat
  • 500 ml piva
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř

recept:

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm na kostky nakrájené, osolené a opepřené maso dozlatova. Opečené maso vyjměte a na zbylém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, mrkev a po chvíli i česnek. Pak přidejte rajčata a pivo. Dobře promíchejte a přidejte snítku rozmarýnu. Poté přidejte opečené maso a přikryté na mírném ohni duste asi 30 minut. Po této době odklopte pokličku a vařte dalších 30 minut, omáčka by se měla zredukovat na polovinu. Následně do omáčky přidejte i oloupané a nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Ochutnejte a v případě potřeby okořeňte. Vypněte plamen a přimíchejte ocet a cukr. Podávejte s čerstvým chlebem a se stejným pivem, které jste použili při vaření.

Cibulové kroužky v pivním těstíčku

Budete potřebovat:

  • 5 velkých cibulí
  • olej na smažení
  • 2 vejce
  • sůl
  • 300 ml piva
  • 250 g hladké mouky
  • asi 200 ml mléka
  • koření podle chuti

recept

Oloupané cibule nakrájejte na centimetrová kolečka a rozdělte na kroužky. Z mouky, vajec, soli a piva vytvořte v misce těstíčko a okořeňte ho oblíbeným kořením. Těstíčko podle potřeby rozřeďte mlékem. Kroužky namočené do těstíčka pak smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Nechte okapat na papírovém ubrousku a servírujte jako chuťovku k pivu.

Pivní preclíky

Budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g tuku
  • 220 ml vlažného piva
  • 1 žloutek
  • 20 g droždí
  • 1 lžičku cukru
  • mletý pepř
  • sůl
  • mouku na vál
  • sůl na posypání
  • 1 žloutek na potření
  • 50 ml piva na potření

recept

Dvě lžíce mouky smíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím v míse, směs zalijte částí vlažného piva a nechte vzejít kvásek v teple. Potom do mísy dolijte zbylé pivo a rozpuštěný vlažný tuk (ne horký), přidejte žloutek, zbytek mouky, osolte, opepřete a rukama důkladně vypracujte ze směsi hladké těsto. Nechte ho asi 45 minut vykynout v teple.
Vykynuté těsto rozdělte na malé dílky a na pomoučeném válu z nich udělejte delší válečky. Ty smotejte do tvaru preclíků, naskládejte je na plech s pečicím papírem, potřete pivem a žloutkem, osolte, vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a upečte dozlatova.

Vinná klobása na černém pivě

Budete potřebovat:

  • 1 kg vinné klobásy
  • slunečnicový olej
  • 200 g anglické slaniny na nudličky
  • 2 nakrájené větší cibule
  • 3–4 utřené stroužky česneku
  • 200 g rajčatového protlaku
  • 200–250 ml černého piva
  • sůl
  • mletý černý pepř

recept

Z vinné klobásy stočte dvacet středně velkých šneků a sepněte je párátkem. Pak je z obou stran krátce osmahněte na lžíci slunečnicového oleje a dejte na dno pekáčku. Do stejné pánve dejte slaninu nakrájenou na nudličky a vyškvařte ji. V momentě, kdy slanina hodně prská, přidejte cibuli a česnek a 3–5 minut smažte, vmíchejte protlak a černé pivo. Osolte a opepřete podle chuti, pak směsí přelijte klobásky a dejte na patnáct až dvacet minut péct do trouby zahřáté na 200°C.

 


Text: mik; foto: Shutterstock

Další články

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Domácí kosmetika pro krásu a zdraví

Na podzim a v zimě je důležité věnovat zvláštní péči naší pokožce a vlasům, které mohou trpět v důsledku nízkých teplot, suchého vzduchu a větru. Naštěstí nemusíte utrácet za drahou kosmetiku – mnoho z toho, co potřebujete, najdete přímo ve své kuchyni.

Celý článek