Pivo v kuchyni
Kachna na pivě s nádivkou
Budete potřebovat:
- 1 kachnu
- 700 ml světlého piva
- sůl
- tymián
na nádivku:
- 100 g kachních jater
- 20 g šunky
- 50 g másla
- 2 rohlíky
- 1 vejce
- 50 ml světlého piva
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- petrželku
recept
Připravte si nádivku: na másle zpěňte najemno posekanou cibuli. Na ní orestujte na kostičky nakrájená játra, podlijte pivem a krátce poduste. Rohlíky nakrájené na kostičky navlhčete pivem, přidejte vejce, jemně pokrájenou šunku a petrželku. Osolte a opepřete. Na závěr do směsi zamíchejte vychladlá podušená játra.
Kachnu omyjte, zvenku i zevnitř okořeňte tymiánem, uvnitř osolte a naplňte nádivkou.
Kachnu pak zašijte, posolte a vložte na pekáč. Pečte zvolna v troubě dokřupava za častého polévání vypečenou šťávou a pivem.
Podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.
Sekaná na pivě
Budete potřebovat:
- 1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 2 stroužky česneku
- 2vejce
- 1 cibuli
- 8–9 plátků anglické slaniny
- 1 lžičku soli
- čerstvé bylinky podle chuti
- 10 lžic strouhanka
- 200 ml piva
recept
Do mísy dejte mleté maso, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, jedno celé vejce a jeden žloutek: zbylý bílek uchovejte. Přidejte na kousky nakrájený jeden plátek slaniny, sůl a vše opatrně promíchejte. Přisypte pokrájené čerstvé nebo sušené bylinky, strouhanku a směs důkladně prsty prohněťte a vytvořte celistvou šišku.
Troubu rozpalte na 170 °C. Do pekáče rozložte plátky slaniny a vložte na ně šišku sekané. Před zabalením ji potřete bílkem, který jste si dali stranou. Sekanou zabalte do slaniny, podlijte troškou vody a dejte do trouby péct na 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem podlijte sekanou pivem.
Podávejte s bramborem nebo čerstvým pečivem.
Vepřová krkovice na pivě
Budete potřebovat:
- 1 kg vepřové krkovice
- 1 větší cibuli
- 3 středně velké mrkve
- 4 stroužky česneku
- 1 větší brambor
- 1 snítku rozmarýnu
- 1 plechovku loupaných rajčat
- 500 ml piva
- 2 lžíce octa
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
recept:
Ve velkém hrnci rozehřejte olej a opečte na něm na kostky nakrájené, osolené a opepřené maso dozlatova. Opečené maso vyjměte a na zbylém oleji osmažíme nakrájenou cibuli, mrkev a po chvíli i česnek. Pak přidejte rajčata a pivo. Dobře promíchejte a přidejte snítku rozmarýnu. Poté přidejte opečené maso a přikryté na mírném ohni duste asi 30 minut. Po této době odklopte pokličku a vařte dalších 30 minut, omáčka by se měla zredukovat na polovinu. Následně do omáčky přidejte i oloupané a nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou. Ochutnejte a v případě potřeby okořeňte. Vypněte plamen a přimíchejte ocet a cukr. Podávejte s čerstvým chlebem a se stejným pivem, které jste použili při vaření.
Cibulové kroužky v pivním těstíčku
Budete potřebovat:
- 5 velkých cibulí
- olej na smažení
- 2 vejce
- sůl
- 300 ml piva
- 250 g hladké mouky
- asi 200 ml mléka
- koření podle chuti
recept
Oloupané cibule nakrájejte na centimetrová kolečka a rozdělte na kroužky. Z mouky, vajec, soli a piva vytvořte v misce těstíčko a okořeňte ho oblíbeným kořením. Těstíčko podle potřeby rozřeďte mlékem. Kroužky namočené do těstíčka pak smažte na rozpáleném oleji dozlatova. Nechte okapat na papírovém ubrousku a servírujte jako chuťovku k pivu.
Pivní preclíky
Budete potřebovat:
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g tuku
- 220 ml vlažného piva
- 1 žloutek
- 20 g droždí
- 1 lžičku cukru
- mletý pepř
- sůl
- mouku na vál
- sůl na posypání
- 1 žloutek na potření
- 50 ml piva na potření
recept
Dvě lžíce mouky smíchejte s cukrem a rozdrobeným droždím v míse, směs zalijte částí vlažného piva a nechte vzejít kvásek v teple. Potom do mísy dolijte zbylé pivo a rozpuštěný vlažný tuk (ne horký), přidejte žloutek, zbytek mouky, osolte, opepřete a rukama důkladně vypracujte ze směsi hladké těsto. Nechte ho asi 45 minut vykynout v teple.
Vykynuté těsto rozdělte na malé dílky a na pomoučeném válu z nich udělejte delší válečky. Ty smotejte do tvaru preclíků, naskládejte je na plech s pečicím papírem, potřete pivem a žloutkem, osolte, vložte do trouby vyhřáté na 175 °C a upečte dozlatova.
Vinná klobása na černém pivě
Budete potřebovat:
- 1 kg vinné klobásy
- slunečnicový olej
- 200 g anglické slaniny na nudličky
- 2 nakrájené větší cibule
- 3–4 utřené stroužky česneku
- 200 g rajčatového protlaku
- 200–250 ml černého piva
- sůl
- mletý černý pepř
recept
Z vinné klobásy stočte dvacet středně velkých šneků a sepněte je párátkem. Pak je z obou stran krátce osmahněte na lžíci slunečnicového oleje a dejte na dno pekáčku. Do stejné pánve dejte slaninu nakrájenou na nudličky a vyškvařte ji. V momentě, kdy slanina hodně prská, přidejte cibuli a česnek a 3–5 minut smažte, vmíchejte protlak a černé pivo. Osolte a opepřete podle chuti, pak směsí přelijte klobásky a dejte na patnáct až dvacet minut péct do trouby zahřáté na 200°C.