Pískavice řecké seno

Trigonella foenum-graecum

Znali a s oblibou ji používali už staří Egypťané, kteří si jí cenili nejen jako salátové byliny, ale také jako hojivého, a rovněž i balzamovacího prostředku.

Jednoletá bylina, vzpřímená nebo poléhavá, dosahující výšky 30–60 cm, s trojčetnými listy. Kvete uprostřed léta bledě žlutými květy, plody jsou 3–10 cm dlouhé čárkovité lusky s 10–20 žlutohnědými semeny.

Pěstování:

Vysévejte na jaře – pro celé rostliny, anebo během léta – pro mladé listy na salát. Vyjednoťte do sponu 25 x 10 cm. Mladé listy sklízejte podle potřeby, celé rostliny se žnou na podzim, semena se sbírají v době zralosti.

Užívané části:

semena a listy.

Konzervování:

Semena a listy se suší.

V kuchyni:

Semena – Používají se jako složka kari koření nebo čatní. Před umletím se pozvolna praží, aby se uvolnila vůně. V zimě se jedí naklíčená semena jako salát.
Listy – mladé se přidávají do salátů

V kosmetice:

Nálev ze semen se používá jako pleťová voda. Rozdrcená semena smíchaná s olejem pomáhají na rozpraskané rty.

Pro léčení:

Čaj z hrubě umletých semen povzbuzuje trávení a produkci mléka u kojících žen, ulevuje při kašli, nadýmání a průjmu.

 

Jak využít pískavici

Přidejte ji do pokrmu jako koření, uvařte si z ní léčivý čaj nebo třeba obklad na rány.



Tikka masala

  • 2 cibule
  • ½ kg kuřecích prsou
  • 3 stroužky česneku
  • stejné množství čerstvého zázvoru jako česneku
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koření Garam masala
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky pískavice
  • špetka chilli

Nakrájenou cibuli smažte, až zesklovatí, pak přidejte kuřecí kousky, prolisovaný zázvor a česnek. Ke konci smažení přisypte všechno sypké koření. Do směsi vlijte rajčata a přidejte jogurt a zakysanou smetanu. Nechte směs prohřát. Servírujte s basmati rýží.

Čaj z pískavice

2 lžičky nasekané pískavice přelijte 1 šálkem studené vody a asi 3 hodiny nechte stát. Vše přiveďte k varu a hned sceďte. Pijte vlažné nebo oslazené medem.

Obklad z pískavice

100 g rozdrcených semen pískavice rozmíchejte s vodou nebo také octem do kaše a přiveďte k varu. Semeno výrazně bobtná, proto kaši nemíchejte moc hustou. Uvařenou, ještě teplou kaší potřete plátěný hadřík a položte jej na zanícené místo. Vlažný obklad přikládejte 3–4krát denně a nechejte přiložený na ráně, dokud nevychladne.

Tip
Naklíčená semena

V zimě si můžete přidat naklíčenou pískavici do salátu – je zdravá a lahodná.

 


Domácí kari koření

  • 2 lžičky mletého pepře
  • 4 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého chilli koření
  • 1/2 lžičky mletého fenyklu
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 6 lžiček mleté kurkumy
  • 1 lžička pískavice řeckého sena

Všechny suroviny na kari koření smíchejte. Pokud nemáte suroviny mleté, umelte je nebo roztlučte v hmoždíři. Domácí kari koření uzavřete do vzduchotěsné kořenky nebo nádobky a skladujte v chladu a temnu.

 


Text: mik; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Bylinky pro zdravé srdce

Bylinky pro zdravé srdce

Naše srdce si zaslouží péči, aby zůstalo dlouho zdravé a silné. Potřebuje správnou výživu a pravidelný pohyb. Kdo mu chce ještě přilepšit, může využít péči léčivých rostlin.

Celý článek

Co dělat, když se pes ztratí?

Co dělat, když se pes ztratí?

Ztráta psa je pro každého majitele noční můrou a pro samotného mazlíčka stresující situací. Statistiky ukazují, že více než třetina psů se během svého života ztratí, což je alarmující skutečnost, kterou bychom neměli podceňovat. Jak můžeme tomuto problému předejít a co dělat v situaci, kdy už dojde na nejhorší?

Celý článek