Pískavice řecké seno
Znali a s oblibou ji používali už staří Egypťané, kteří si jí cenili nejen jako salátové byliny, ale také jako hojivého, a rovněž i balzamovacího prostředku.
Jednoletá bylina, vzpřímená nebo poléhavá, dosahující výšky 30–60 cm, s trojčetnými listy. Kvete uprostřed léta bledě žlutými květy, plody jsou 3–10 cm dlouhé čárkovité lusky s 10–20 žlutohnědými semeny.
Pěstování:
Vysévejte na jaře – pro celé rostliny, anebo během léta – pro mladé listy na salát. Vyjednoťte do sponu 25 x 10 cm. Mladé listy sklízejte podle potřeby, celé rostliny se žnou na podzim, semena se sbírají v době zralosti.
Užívané části:
semena a listy.
Konzervování:
Semena a listy se suší.V kuchyni:
Semena – Používají se jako složka kari koření nebo čatní. Před umletím se pozvolna praží, aby se uvolnila vůně. V zimě se jedí naklíčená semena jako salát.
Listy – mladé se přidávají do salátů
V kosmetice:
Nálev ze semen se používá jako pleťová voda. Rozdrcená semena smíchaná s olejem pomáhají na rozpraskané rty.
Pro léčení:
Čaj z hrubě umletých semen povzbuzuje trávení a produkci mléka u kojících žen, ulevuje při kašli, nadýmání a průjmu.
Jak využít pískavici
Přidejte ji do pokrmu jako koření, uvařte si z ní léčivý čaj nebo třeba obklad na rány.
Tikka masala
- 2 cibule
- ½ kg kuřecích prsou
- 3 stroužky česneku
- stejné množství čerstvého zázvoru jako česneku
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička koření Garam masala
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky pískavice
- špetka chilli
Nakrájenou cibuli smažte, až zesklovatí, pak přidejte kuřecí kousky, prolisovaný zázvor a česnek. Ke konci smažení přisypte všechno sypké koření. Do směsi vlijte rajčata a přidejte jogurt a zakysanou smetanu. Nechte směs prohřát. Servírujte s basmati rýží.
Čaj z pískavice
2 lžičky nasekané pískavice přelijte 1 šálkem studené vody a asi 3 hodiny nechte stát. Vše přiveďte k varu a hned sceďte. Pijte vlažné nebo oslazené medem.
Obklad z pískavice
100 g rozdrcených semen pískavice rozmíchejte s vodou nebo také octem do kaše a přiveďte k varu. Semeno výrazně bobtná, proto kaši nemíchejte moc hustou. Uvařenou, ještě teplou kaší potřete plátěný hadřík a položte jej na zanícené místo. Vlažný obklad přikládejte 3–4krát denně a nechejte přiložený na ráně, dokud nevychladne.
Tip
Naklíčená semena
V zimě si můžete přidat naklíčenou pískavici do salátu – je zdravá a lahodná.
Domácí kari koření
- 2 lžičky mletého pepře
- 4 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého nového koření
- 1/2 lžičky mletého chilli koření
- 1/2 lžičky mletého fenyklu
- 1/2 lžičky muškátového květu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 6 lžiček mleté kurkumy
- 1 lžička pískavice řeckého sena
Všechny suroviny na kari koření smíchejte. Pokud nemáte suroviny mleté, umelte je nebo roztlučte v hmoždíři. Domácí kari koření uzavřete do vzduchotěsné kořenky nebo nádobky a skladujte v chladu a temnu.